Георги Ганев: Рискът при трупането на дълг е в неефективното му използване!

"Единствената добра новина е, че има таван на дълга до края на годината"
12 яну 2014 21:21,
4
Георги Ганев: Рискът при трупането на дълг е в неефективното му използване!
Снимка: Bulgaria On Air

В момента дълговата среда се развива неблагоприятно, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Ганев. Той допълни, че все още има апетит към български дълг. Проблемът при трупането на дълг е в неговото неефективно използване, подчерта Ганев.

По неговите думи има риск не само перспективата на страната да стане отрицателна, но и рейтингът да се намали.

„Рейтинговите агенции са консервативни и всяка лоша новина се отчита. Единствената добра новина е, че има таван на дълга до края на годината”, заяви икономистът.

Друг риск за икономиката е влошаване на бизнес средата, поради липса на перспектива, подчерта още Ганев. Той допълни, че последиците от решенията от 2014 ще са видими в дългосрочен план. Икономистът заяви още, че е крайно време да започнат реформите в сферите на образованието и здравеопазването.

Финансистът Веселин Моров коментира, че на този етап няма проблем с ликвидността. По думите му по-голям проблем ще е доходността, която ще бъде постигната при емитирането на дълг. Той отбеляза, че дори да има данни за уравновесяване на рисковете в Европа и специално в затруднените доскоро страни от периферията, това не може да ни донесе успокоение за „допускане на собствени грешки по отношение на финансите ни”.

„ Смятам, че има още рискове, обвързани най-вече с перспективите и оценките на рейтинга”, коментира финансистът. Той подчерта, че очаква леко повишение на лихвените нива. - „С емитирането на 1 млрд. лева дълг определено се търси ресурс, който се акумулира като капитал, и в един момент може да се превърне в тежест. Заема се ресурс, който за съжаление не можем да видим реално в икономиката”, заяви още Моров.

Проблемите в икономиката ни не са на микро, а на макрониво, коментира на свой ред финансистът Евгений Кънев.

„Икономиката се развива, когато има хоризонт пред предприемачите. Колкото по-малко е доверието, по-малки са кешовите разплащания и инвестициите”, коментира икономистът.

Според него бъдещите проблеми за икономиката са концентрирани в няколко ключови области.

„Вече повече от половин година от идването на власт на управляващите, а нищо не е направено за електронното правителство. Друг ключов момент е борбата с монополите, което означава подмяна на регулаторните органи. Това не е се случило, с изключение на промени в ДКЕВР, където кадрите на ГЕРБ се смениха с такива на управляващите”, коментира Кънев.

Той посочи още, че за изминалата 2013 са разпределени 8 млрд. лева по обществени поръчки „без много фирми да разберат за това”.

Риск за икономиката е и липсата на ориентация за действие в глобална среда, заяви Кънев. Финансистът допълни, че наред с оценката на кредитния рейтинг е важна и тази за инвестиционния имидж на страната ни. По този показател България има оценка три пъти "C", при три пъти "А" на Турция и два пъти "А" на Македония, заяви още Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Гузна съвест преди 10 години
Ганев!Не беше ли точно ти дето преди 2 месеца хвърляше огън и жупел по конгресмените които блокираха тавана на дълга в САЩ,зо до може същия в момента да е над 20трн.долара.Значи за американците 150% от БВП са малко но нашите 18% са много и ще фалираме от тях-тъй ли.Много ви е плоска Сороската логика.Тя е ясна:Едни за да пируват други гладуват!Цялата Сороска клика начело с Прокопи и послушкото президент сте жалки.Не само *** народ ви слуша.Пробвайте с някои по правдоподобни лъжи и измами-аман!
2
4
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
както колегата по-долу е писал, политическата *** на сорос и шефка на цлс е абсолютен ***!!! освен това, миризливата ***, пазаррна метреса и фундаменталистка, почитателка на садо-мазото в икономиката на Четвъртият Свят, дори вече не спазва и елементарен дрес-код, явно вече смята, че в резултат на действията на ловешкото социопатче-*** и тиквата, двете *** на цру и световната банка, разбирай мвф, вече официално сме в четвъртият свят и се е решил като зам-вожд на катун...
1
8
 
10
 
! Отговори
българин преди 10 години
Тоя е една от отвратителните неолибералани мутри слуги на дявола, дето съсипаха България. Сигурно има по 20 000 лв.месечен доход, а непрекъснато свежда външните заповеди за затягане колана на един народ, дето се топи.

Спонсорирани публикации