Пробуждането на фермерите вече е факт

Граждани и селяни – вечна дружба на фермерските пазари
23 авг 2017 14:00, Екип на Bloomberg
3
Пробуждането на фермерите вече е факт
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фермерските пазари са важни, както за производителите, така и за потребителите, защото потребителят има шанс да се срещне лично с производителя и да разбере точно къде и как се произвежда фермерската продукция. Това каза Тенчо Христов от фондация "Биоселена" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Така се бяга от практиката в супермаркетите, където виждаш нещо на някакво етикетче, приемаме, че продуктът е добър и го купуваме", посочи той.

"През последните пет години работихме по един проект, в който искахме да покажем на фермерите, че те имат възможност да преработват част от своята продукция, да преработят своя продукт, да покажат на съответните места, където е възможно - фермерските фестивали, събори, директно във фермата - и по този начин да представят на пазара един натурален продукти, а от друга страна да спечелят една справедлива цена. По този начин те ще са доволни от своята работа на село, ще останат там, ще отглеждат животни и ще поддържат местния пейзаж".

От 270 продукта, които присъстват на фермерските пазари, организирани от Фондация "Биоселена", близо половината са от биопроизводители, каза още гостът.

"Но дори и това, че все пак е доказан произхода и точно кой и как произвежда продукта. Всичко е реално и лоялно. Всички участници на този пазар са проверени и регистрирани в Българската агенция за безопасност на на храните, следени и контролирани са, и тогава излизат на пазара", каза Христов.

Проследими ли са селскостопанските продукти на традиционните зеленчукови пазари? Какви са предимствата на фермерските пазари?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
идиот-производител преди 3 години
До куката
Защото вносното е онова, което е изхвърлено от европейския пазар, за качествена и прясна стока се плаща
2
0
 
3
 
! Отговори
КУПУВАМ-ПО- ЕВТИНОТО преди 3 години
ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ДАЛИ Е БЪЛГАРСКО ИЛИ ВНОСНО.......!
ПРОБЛЕМА Е ВАШ!!!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
куката преди 3 години
"Граждани и селяни – вечна дружба на фермерските пазари." О да, ама си вижте цените! Защо вашите стоки са с по 20-40% по-скъпи от вносните! Нали уважението трябва да е взаимно?