Борисов доволен, бизнесът ще ползва мораториум върху кредите

Европейският банков орган го разреши
40
Борисов доволен, бизнесът ще ползва мораториум върху кредите
Снимка: БГНЕС

Европейският банков орган разреши на българският бизнес да ползва мораториум върху кредитите и да отложи плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията, заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет.

"При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България.

"Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха. България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. 2,5 млрд. взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз – това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната - на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България", допълни финансовият министър.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП.

"Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса", добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Да ти отложат плащане по кредит ,с три месеца. когато са блокирали производството ти и нямаш никакви приходи си е пак пълна трагедияНе зная Борисов какво се е захилил !
32
0
 
3
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Нямаш грижи , боцке ти си откровена ча.гар.на- за малкия бизнес няма помощ , но за Пайнера има. Че ако няма каква музика ще слушаш ти? Почти 240000 лв за любимия ти жанр.Няма страшно- ще има на какво да пиеш ракия и да говориш пр.стотии
31
0
 
1
 
! Отговори
Нищо подобно преди 3 години
Неплащанията на сводниците ще се калкулирт в по-висок банкови разходи за останалите.
30
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До мак 11-годишен медиен рефлекс трудно се губи.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно Борисов е по голям птестъпник от Божков !?
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това банките ще ни одерат кожата по личните сметки
27
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
Бизнеса ще оцелее не благодарение на т.лупа, а на "колегите". Много е важно също доверието към владението Му. А медиите кога ще спрат да му дават трибуна през 5 минути, за да се хвали как всичко е цветя и рози? Само в сънищата му е така, само в банкя, мс и нс. Власт и България са различни планети.
26
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМА МОРАТОРИУМ-КЪМ ВСИЧКИ КРЕДИТИ-НАЛИ СМЕ В СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ?-ХОРАТА-ЧАСТНИ ЛИЦА- ДЕТО СА ТЕГЛИЛИ ПО 10-20К ЗА РЕМОНТИ И СА ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА!-КВО ДА ПРАВЯТ?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мораториум не значи опрощаване, а отлагане на плащанията. Тоест забатачване и още по-сигурен фалит. В краен случай ще се натрупат още повече задължения, тоест накрая ще ни завлекат с много повече пари.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъмпинга вече започна на нашите банки им давам 6 месеца и ще изгорят във Еврозоната.
23
1
 
6
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
Добре де, а защо не сложат мораториум и в/у бързите кредити и подобните задължения към банки и финансови институции?И второ - ясно е че тези нови заеми всъщност отиват да попълват дупките от предишните откраднати/усвоени/отклонени средства, е, ако може и да се дооткрадне нещо ... берекят версин!! С една дума - територията затъва, единствено разчитам пролетта заради топлото време да се подобрят малко нещата, иначе зимата ще е зле!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пеевски е разследван в САЩ, това значи край на мутрите.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЩАТА НА ПРОСТАЩИНАТА И КОРУПЦИЯТА
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът иска да прехвърли дълговете си върху държавата и народа.Ново ограбване на народа чрез преобразуване на частен дълг към държавен дълг, който ще плащат работниците и гражданите.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как простия бай *** да сложи умни хора да управляват.Те винаги трябва да са по прости от него.Доказано от 10 години
18
3
 
7
 
! Отговори
Ау преди 3 години
Бокич защо пращаш съчева в Добрич за координатор,явно да върти суджука за коледа.нека научи повече за рецептата.ако я обърка д...е да и яко.тя го има.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луканов обяви мораториум върху външния дълг и всички антисоциалисти го нападнаха.Днес бизнесът иска мораториум върху техните дългове от държавата и пазарните фундаменталисти не протестират.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комсомолският ентусиазъм на този, въпреки жестоката кризата , в която сме изпаднали и ежедневното измиране на българи, започва да дразни страховито!
15
2
 
7
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ГОЛЕМ КЕФ ЗА БИЗНЕСА. ТОЗИ ПАК ШИКАЛКАВИ. А НАЛИ ТЕЗИ КРЕДИТИ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ НЯКОГА. ТЕ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ НАЛИ ЩЕ ПЛАЩАТ?СЪС КАКВО.???ПАРИ ТРЕБЕ БИБИТКО ПАРИ. НЕ ЗАБАВЯНЕ НА КРЕДИТИ.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗаеми не тpябва да се теглят никога, парите са само разменно средство какво е туй ще ти дам 10 долара ама ще ми върнеш 11. Ако сме само двама човека на планетатa тоя 1 долар екстрa трябва някой да го напечата Световния дълг е вече 250 трилиона долара. Откъде ще се вземат да се върнат без война няма да се мине. Ще се плаща със територии който няма кеш. Че да си отворим ние една банка и европейците да теглят от нас при добри условия.

Спонсорирани публикации