Борисов доволен, бизнесът ще ползва мораториум върху кредите

Европейският банков орган го разреши
40
Борисов доволен, бизнесът ще ползва мораториум върху кредите
Снимка: БГНЕС

Европейският банков орган разреши на българският бизнес да ползва мораториум върху кредитите и да отложи плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията, заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет.

"При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България.

"Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха. България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. 2,5 млрд. взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз – това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната - на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България", допълни финансовият министър.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП.

"Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса", добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Шефа преди 1 месец
Да ти отложат плащане по кредит ,с три месеца. когато са блокирали производството ти и нямаш никакви приходи си е пак пълна трагедияНе зная Борисов какво се е захилил !
36
0
 
3
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Нямаш грижи , боцке ти си откровена ча.гар.на- за малкия бизнес няма помощ , но за Пайнера има. Че ако няма каква музика ще слушаш ти? Почти 240000 лв за любимия ти жанр.
Няма страшно- ще има на какво да пиеш ракия и да говориш пр.стотии
35
0
 
1
 
! Отговори
Нищо подобно преди 1 месец
Неплащанията на сводниците ще се калкулирт в по-висок банкови разходи за останалите.
34
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До мак 11-годишен медиен рефлекс трудно се губи.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятно Борисов е по голям птестъпник от Божков !?
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сметка на това банките ще ни одерат кожата по личните сметки
31
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Бизнеса ще оцелее не благодарение на т.лупа, а на "колегите". Много е важно също доверието към владението Му. А медиите кога ще спрат да му дават трибуна през 5 минути, за да се хвали как всичко е цветя и рози? Само в сънищата му е така, само в банкя, мс и нс. Власт и България са различни планети.
30
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
-ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМА МОРАТОРИУМ-КЪМ ВСИЧКИ КРЕДИТИ-НАЛИ СМЕ В СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ?-ХОРАТА-ЧАСТНИ ЛИЦА- ДЕТО СА ТЕГЛИЛИ ПО 10-20К ЗА РЕМОНТИ И СА ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА!-КВО ДА ПРАВЯТ?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мораториум не значи опрощаване, а отлагане на плащанията.

Тоест забатачване и още по-сигурен фалит.

В краен случай ще се натрупат още повече задължения, тоест накрая ще ни завлекат с много повече пари.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дъмпинга вече започна на нашите банки им давам 6 месеца и ще изгорят във Еврозоната.
27
3
 
16
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Оставка на Мутрата от Банкя и неговите министри-калинки !
26
1
 
6
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 месец
Добре де, а защо не сложат мораториум и в/у бързите кредити и подобните задължения към банки и финансови институции?
И второ - ясно е че тези нови заеми всъщност отиват да попълват дупките от предишните откраднати/усвоени/отклонени средства, е, ако може и да се дооткрадне нещо ... берекят версин!! С една дума - територията затъва, единствено разчитам пролетта заради топлото време да се подобрят малко нещата, иначе зимата ще е зле!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пеевски е разследван в САЩ, това значи край на мутрите.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БАЩАТА НА ПРОСТАЩИНАТА И КОРУПЦИЯТА
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнесът иска да прехвърли дълговете си върху държавата и народа.

Ново ограбване на народа чрез преобразуване на частен дълг към държавен дълг, който ще плащат работниците и гражданите.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как простия бай *** да сложи умни хора да управляват.Те винаги трябва да са по прости от него.Доказано от 10 години
21
3
 
7
 
! Отговори
Ау преди 1 месец
Бокич защо пращаш съчева в Добрич за координатор,явно да върти суджука за коледа.нека научи повече за рецептата.ако я обърка д...е да и яко.тя го има.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луканов обяви мораториум върху външния дълг и всички антисоциалисти го нападнаха.

Днес бизнесът иска мораториум върху техните дългове от държавата и пазарните фундаменталисти не протестират.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комсомолският ентусиазъм на този, въпреки жестоката кризата , в която сме изпаднали и ежедневното измиране на българи, започва да дразни страховито!
18
2
 
7
 
! Отговори
Бибо преди 1 месец
ГОЛЕМ КЕФ ЗА БИЗНЕСА. ТОЗИ ПАК ШИКАЛКАВИ. А НАЛИ ТЕЗИ КРЕДИТИ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ НЯКОГА. ТЕ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ НАЛИ ЩЕ ПЛАЩАТ?СЪС КАКВО.???ПАРИ ТРЕБЕ БИБИТКО ПАРИ. НЕ ЗАБАВЯНЕ НА КРЕДИТИ.