Петролът ще продължи да играе важна роля в енергетиката

Джулиан Лий, петролен стратег, пред Bloomberg TV Bulgaria
29 яну 2021 20:31, Анисия Иванова
1
Петролът ще продължи да играе важна роля в енергетиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Енергийния преход няма да стане за един ден и дори пикът на търсенето на петрол да бъде достигнат, „черното злато“ ще продължи да играе важна роля  в енергетиката. Дори прогнозите за достигането на пика в търсенето на петрол през 2030 г. или 2050 г. да се сбъднат, спадът в търсенето ще бъде постепенен и различен в различите региони заради големия запас от машини, които изискват петрол като гориво, за да функционират. Това заяви Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Цените на различните източници на енергия са много важни, но началните етапи на енергийния преход по-скоро ще бъдат задвижвани от новите политики на правителствата, като субсидиите за електрически автомобили“, добави той.

Преждевременното преустановяване на използването на бензинови или дизелови автомобили ще бъде много скъпо, а за масовото навлизане на електрическите автомобили ще бъде важен техният пробег и развитието на инфраструктурата за зареждане, заяви Лий пред Bloomberg TV Bulgaria.

Относно възстановяването на цените на петрола Лий каза, че това се дължи на „три големи фактора“. Първият са успешните тестове на ваксините срещу Covid-19 и бързото им разпространение в някои държави. Освен това през последния месец се забелязва намаляване на производството, като Саудитска Арабия предприема едностранни съкращение с един милион барела на ден. Последният фактор са надеждите за голям пакет от стимули в САЩ.

„Ако погледнем втората половина на годината се забелязва очакване за много по-оптимистична прогноза, защото тогава ваксините ще са по-широко разпространени и хората ще започнат да пътуват, но през първата половина на годината Международната агенция по енергетика каза, че търсенето вероятно ще бъде с 2,1 милиона барела по-малко“.

„Възстановяването в производството ще се определи от темповете на намаляване на запасите в световен мащаб“, каза Лий. По думите на госта със свиването на петролния пазар заради енергийния преход ще видим появяване на различия между производителите, каквито вече видяхме по време на пандемията.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари