Компенсациите за природен газ за бита ще включват и декемвври

Как ще се изчисляват сумите, които ще получат?
8
Компенсациите за природен газ за бита ще включват и декемвври

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и крайни клиенти да започват от и да включват и месец декември 2021 г. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството по повод следващи мерки по компенсациите за цените в сектора.

Той уточни, че структурата за компенсации на природен газ, която ще бъде предложена, е 50 процента от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лева, предаде БТА.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че помощта се изчислява като 50 процента от разликата между базата от 48,84 лева за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и одобрената цена на обществения доставчик "Булгаргаз".

Тя даде за пример, че за януари цената на природния газ е 133,41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48,84 лева и 50 на сто от това се получава 42,30 лева на мегаватчас - сумата за подпомагане за месец януари тази година. За декември компенсацията е 26,77 лева за мегаватчас.

Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнени. Всички компенсации подлежат на допълнително потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
тцтцтц преди 2 години
Алоооо...Кирчоооо ами тия дето се отопляваме на дърва,пелети и въглища поради липсата на битова газ до нас каква ще ни е компенсацията бе мойто момче?За едни може а за други не може така ли?
5
0
 
5
 
! Отговори
Не се радвайте преди 2 години
И те ли ще бъдат като "увеличението" на пенсиите !?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен смях е компенсацията. Достъп, пренос и тн са около 30 лева. Слагаш ДДС 20% и пак цената е над 130 лева, а те намаляват 30. Само ДДС-то е това.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРЕМИЕРА!Каква ще бъде компенсацията за отопляващите се с: ПЕЛЕТИ, ДЪРВА, ВЪГЛИЩА И ТОК???Всички тези източници на отопление са също с МНОГО ПО -ВИСОКИ ЦЕНИ!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А теи таксички-N на брой след сумата за изразходваното количество?Не по-малко страшни са и те!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички домакинства ли ще е компенсацията?

Спонсорирани публикации