Предпразнично харчене: Над 300 милиона лева оборот след Черния петък

12% от проверките на Комисия за защита на потребителите показват нарушения
60
Предпразнично харчене: Над 300 милиона лева оборот след Черния петък
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След черния петък търговците в страната са отчели над 300 милиона лева оборот, сочат данните от Националната агенция по приходите. 12% от проверките на Комисия за защита на потребителите показват нарушения, предаде БНТ.

И тази година традицията за масово пазаруване по Черния петък не беше нарушена. Според данните на НАП отчетените обороти са в размер на 310 800 000 лева.

Отчетените точно преди година обороти са в размер на 281 500 000 лв., което означава, че тази година сме изхарчили с 30 300 000 лв. повече.

Общата сума на банковите трансакции у нас за този период също са скочили, показват данните на оператора на безкасови плащания у нас.

В рамките на седмицата на Черния петък тази година у нас са направени преводи за 448 000 000 лева, а за същия период преди година сумата е с 27% по-малко или 324 000 000 лева.

Наред с повечето изхарчени пари обаче, от Комисията за защита на потребителите отчитат, че от общо над 600 проверки, направени за месеца около Черния петък, при 12% от проверените търговци са засечени нарушения.
"Законът казва, че съобщението за намаление се прилага от най-ниско прилаганата цена в рамките на 30 дни преди неговото обявяване. И трябва да бъде прилагано не повече от 30 дни от деня, в който се обяви. Трябва да е ясно обозначено на потребителя каква е била старата най-ниска цена, от която се извършва това намаление, и какъв е срокът, в който то се прилага", посочва Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Ако тези правила не се спазват, глобата е от 3 000 до 5 000 лева при първо нарушение, напомнят от Комисията за защита на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: оборотЧерен петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42, милионер все още не, но на там вървя с много стегнат план :) Успех с бъркането на бетонЯ!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече всичко стана пари. Всеки мой познат само за това говори. Особено последните 2-3 г. В медиите и обществото се създава настроения колко зле става навсякъде,как ни чакат кризи и хората само за това мислят. Сумата и двойки се разведоха пак заради парите. Хората забравиха идеята на живота. Не му се радват. Ако пък изкарат малко повече пари ги дават за скъпи телефони и прочие и после пак нямат. И пак са нещастни. И пак се карат помежду си за пари. Младите вече не знаят какво е щастие.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просото ако се сложи едно т пред с и о то и май се получава правилно прякора.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до40.Дам вече съм сигурен че си голям ***.Виж колко си жалък и смешен,но не е смешно а е тъжно.Тъжна картинка си.
33
0
 
1
 
! Отговори
до просото 38 преди 1 година
Чудя се за какво се хващате на въдицата на този "преуспяващ", който е под почти всяка статия? Ясно е, че в този сайт не пишат милионери, а разни trol4ета с комплекси. Нека си живее в илюзорно благоденствие, това му остава :)
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо, парите си ги изкарвам честно и си плащам данъците до стотинка. Всяка година най-прилежно си подавам данъчната декларация. Ако ти си въздух под налягане си е твой проблем :) И честните хора изкарваме много. Въпрос на образование, знания и умения. Останалите 57% мрънкате!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37, дам :) Гадничко ти стана, нали? Ама важното е да напишеш, че парите не са най-важното. Е като не са защо завиждаш, а? Вземи поработи малко и икзрай пари. Стига мрънка!
30
0
 
0
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До ПроСоТо, льольо.... всеки да си знае мястото. Научи се, че получаваш колкото заслужаваш! А сам решаваш колко да е това. Не ми пука колко изкарва този, който произвежда тоалетната хартия. Плащам си и ползвам. Щом ти не можеш е твой проблем. Вдяна ли? Хайде обратно да бъркаш бетон и се оправяй както можеш! НИКОЙ НЕ ТИ Е ДЛЪЖЕН! Ако не си ти, ще е някой друг. Научете го вече това!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 37.Колко си добре само ти си знаеш.Не ни се хвали тука къде си отскачал никъде не си отскачал най много до местната кръчма да отскачаш тва ти е единствената радост в живота.Много са такива като теб нещастници.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хм, като не ти е кеф в Търговище се измести. Не си дърво с корени!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35, кой се оплаква? Оплакваш се ти и такива като теб, които едва си докаравате по 800 лв. на месец. Тези, които се справяме добре никак не се оплакваме! Тази година бях във Франция за 1 седмица, 2 пъти във Франкфурт за по седмица, 8 дни в Дубай, 5 дни в Швеция, 4 дни в Полша и сега следват 6 дни във Виена и един в Будапеща. Дали имам за какво да се оплаквам, а? Не, живея си мега яко! Запомни, парите са привилегия на можещите! Останалите преживявате някакси!
26
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
странно !..Преди няколко часа прескочих до един магазин да си взема малко риба...Спрях се на попчета..Цената им беше ужасяваща :-12 лв !..А от тях не остава нищо, след като се изчистят..Но както и да е..Направи ми впечатление,че и на трите каси работеха УКРАИНКИ,което може би не е лошо,ако не им беше трудно да се оправят с българския..И друго:..-Пред мен ,на касата,се бяха натрупали огромно количество стоки ..Клиенти пълнеха торбата с десетина еднакви стоки,все едно идва края на света.Та какво с
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тогава като имате толкова много пари тука защо сте нещастни и все се оплаквате от нещо?Трайте си и не се обаждайте харчете си парите и не мрънкайте.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който казва че българите били бедни, да каже пак?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31, хайде стига с тези клишета, а? Светът, в който живеем, се управлява от пари. Който ги няма лежи болен без помощ, не получава образование и е далеч по-нещастен!
22
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 1 година
Парите не били най-важното. Дано не ти се налага да разбереш, че ако ти ило някой близък се разболее, парите баш са най-важното.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука всеки втори мисли само или за пари.Успокойте се малко парите не са най важното нещо на света.Обаче ви промиха мозъците и само за това мислите от сутринта като станете.Затова сте и нещастни колкото и да получавате.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29, евала! Много точно написано! Време е да се кажат нещата както са и да спрем да си въобразяваме, че всички трябва да получават еднакво. Настъпи времето на честното разпределение на парите.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До уау, явно е България, в която не участваш :) Да не забравяме, че 57% от хората живеещи в България не стават. Или поне според доходите им са част от маргиналите. Всеки сам си решава към коя класа ще принадлежи. Никога не сме били равни и никога няма да бъдем :)
18
0
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Като подивели, стадо бизони. Без мисъл пазаруват после рев ще има след празниците. Вече преди Коледа ме е страх в магазин да вляза ще ме стъпчат заради промоция измислена.