Европа погна фирмите, превъртащи километражите на колите

Манипулацията вече ще се наказва от европейското законодателство
23 фев 2015 18:47,
19
Европа погна фирмите, превъртащи километражите на колите
Снимка: VW

Нов закон, който забранява дейността на фирмите, занимаващи се с манипулиране на реалния пробег на автомобилите, влиза в сила на територията на ЕС от май 2018 г., съобщи Autonews.

Европейският парламент официално е одобрил забраната, засягаща дейността на фирмите, който предлагат като услуга намаляването на изминатите километри от различните транспортни средства. Инициативата е на чешкото правителство, което настоява за сериозни санкции срещу подобни компании.

„Директивата на ЕС означава, че в случай на откриване на манипулация с цел намаляване на показвания пробег на транспортното средство или дезинформация на клиента за реалните изминати километри от автомобила, всяка държава има право да наложи съответното наказание на извършителя“, заяви секретарят по транспорта в ЕС Виолета Булк

Тя бе категорична, че Европейската комисия приема, че предоставянето на подобни услуги вече не може да се счита за легална практика и компаниите, занимаващи се с него трябва да понесат цялата строгост на закона.

В момента в някои държави на територията на ЕС се предлага в свободна продажба апаратура, с чиято помощ може да се превърта километража на автомобила. Според някои проучвания около 80% от по-старите машини, пуснати на пазара, са с манипулирани показатели на пробега.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.