Сънна апнея – опасност на пътя, лекари искат изследвания

За последните осем години 5000 души са загинали заради нея
5 дек 2018 12:15,
28
Сънна апнея – опасност на пътя, лекари искат изследвания

При поне 20 на сто от хората съществува риск от краткотрайно заспиване зад волана. За последните осем години над 5000 души у нас са загинали заради това състояние, наречено сънна апнея.

Заради това лекари се обединиха в искането всички шофьори у нас да бъдат изследвани преди придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

"За съжаление тези събуждания през нощта обикновено рефлектират върху физиологията на човека, тоест той не се наспива нормално, сънят му се фрагментира и вследствие на това настъпва основният дневен симптом на сънната апнея, а това е прекомерната сънливост през деня", обясни пред "Дарик" Доц. Милена Миланова, член на управителния съвет на Българското дружество по сомнология.

Тя посочи, че хората със сънна апнея има голям риск да заспят при обстоятелства, които са монотонни, каквото е шофирането на по-дълги разстояния, особено по магистрали. Те имат повече уморяемост, по-затруднена концентрация, памет, понякога имат съвсем кратки периоди на заспивания, като ни изглежда сякаш не са достатъчно в тонус тези пациенти.

"Разбира се, ако има тенденция да заспиват на волана, те имат и много, много повишен риск от пътно-транспортни произшествия”, каза още доц. Миланова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До Уууу!Един апарат на Philips е 1600 лв при нас .Аз ги продавам така че не си прав !!
27
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Сънната апнея означава спиране на дишането по време на сън.Е,тогава шофьора трябва да спи дълбоко зад волана,защото това спиране на дишането не става веднага,при най-леката дрямка.А и при леко друсване,човека поема въздух.Казвам това,понеже мъжът ми има сънна апнея,и само леко като го побутна,той си поема дъх.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Читави апарати има внос от америка - и с мито пак да на 30% от цената им в БГ, а като технологии са много по-нови поколения. Не че има кой лекар да разчете статистилата от апарата ама нейсе
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми има такова и с тридта зора го диагностицираха преди окооо 5г. Даже той си отиде с питане за тази диагноза при невролог, защото гледахме медицински предавания вкъщи по кабеларката, иначе така щеше да си седи. И да, опасно е, защото си хронично недоспал. То не е за една вечер о да си наваксаш със спане после, говорим за години липса на сън. Колкото и да си концентиран мозъка изключва в един момент
24
2
 
9
 
! Отговори
Сънна апнея преди 5 години
не е ли спиране на дишането по време на нощен сън за повече от 10 секунди?!?За един прЕател питам!
23
1
 
6
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Да де,ама здравна пътека за апнея няма,нищо,че загиват хора.Един апарат за спане е 3 000лв и то от китайските,истинските са от 5 000лв. нагоре.По-добре ли е някой задрямал да се блъсне челно в друг нищо неподозиращ?Но касата не покрива нищо,а трябва!Касата трябва да покрие пробното спане пред доктор и изследването.Ако се налага апарат зьа спане и него.Хич да не е шофьор,инсулт или инфаркт е следващия проблем,защото човек спира да диша...и край!
22
1
 
6
 
! Отговори
д-р Ал Куропаткин преди 5 години
Не се предреждайте,прегледи ще има за всички.........х 50лева
21
4
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 5 години
При поне 20 на сто от хората съществува риск от краткотрайно заспиване зад волана. ...Заради това лекари се обединиха в искането всички шофьори у нас да бъдат изследвани преди придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.*Това като как да го разбирам, като забрана на 20% от народа да шофира ли? Какво ли не измислят, само и само да махнат обикновените хора с колите им от пътищата на България, за да може мафията да лети с скъпите си мощни коли по тях.
20
3
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
И да се допълня - кой 18-20г. има сънна апнея, че да му правят изследване преди взимане на книжка? - Почти никой! Заболяването е характерно за хора около и над средна възраст с дългогодишно наднормено тегло и пр. симптоми.
19
0
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Ала-бала... Просто професорката си търси клиенти за клиниката и апаратчетата. Ще е яко 5млн. шофьора да ѝ минават годишно през вратата. А да заспи на пътя може да се случи на всеки изморен шофьор... Иначе апнеята си е сериозен проблем, но не така с рогата!
18
4
 
12
 
! Отговори
??? преди 5 години
Старнно! Във всички описания на сънна апнея, които съм чел, няма нито дума за заспиване през деня. Пише за сънливост, но не и за краткотрайно заспиване.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
риск от краткотрайно заспиване зад волана...това състояние, наречено сънна апнея...Пак простотиите на неграмотните писачи...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "даа" аз лично съм далтонист, минал съм през транспортна болница на изследване и вече над 20г. нямам произшествие на пътя.Сънната апнея е сериозна болест, имам приятел с това, при него не се качвам да се возя.А апарат за спане му поръчахме от Китай, за 1000 лева. Тук ви взимат за балами с тия цени.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Америка книжка се взема за 1час, без никакви курсове и със собствената кола се провежда изпита, но в този 1 час на място те изследват за диоптър примерно (имат си устройства), възрастните хора редовно трябва да минават тестове не само за очила...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то и за епилепсия би трябвало да се изследват
13
8
 
4
 
! Отговори
от 12 преди 5 години
Кво слагаш минуси бе олиgофрен? Сигурно предпочиташ някой заспал да ти се забие с колата в твоята в твоето платно и да ти изтрепа семейството без да имаш грам вина????
12
7
 
1
 
! Отговори
дО 6 преди 5 години
Ти човешкия живот на 150-300 лв. ли го оценяваш? Само точенето на пари ви е главата и само за пари говорите! Господ ше ви ги транспортира в рая да си ги харчите /150-300/лв
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично имам един познат дето е с това заболяване и уби двама на пътя! ТвърДо ЗА
10
1
 
2
 
! Отговори
Petko преди 5 години
До Анонимен 3Дъвка + нещо от рода на iOnRoad
9
1
 
5
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До Анонимен 3Късо шофиране. Друго не виждам какво може да се предложи. На всеки 100 км. почивка