Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%

Ще има клас "Бонус-малус", определян от Гаранционния фонд
Обновена: 20 ное 2019 07:00 | 20 ное 2019 07:00, Александър Попов
163
Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%
Снимка: Булфото, архив

Два основни фактора ще определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на шофьорите. Единият е дали имаме фишове или влезли в сила наказателни постановления. Другият е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Според внесения за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус", ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%, пише "Труд".

Още по темата
Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус" като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта, цитиран от "Монитор".

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

"Неутрален" клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
25
 
! Отговори
Примерен шофьор преди 4 години
Нали застраховката я има, за да може ако настъпи събитие да се покрият разходите.А защо не връщат част от парите на примерните шофьори?Слава богу за 20 години шофьорлък нямам нито един инцидент. Имам разни фишове за без фарове и за превишаване на скоростта, но с малко отгоре. Вместо да ме стимулират, че не съм предизвикал инциденти и съм добър шофьор, те се хващат за дребни неща и тотално ме демотивират за каквото и да било. Как да имаш желание да спазваш правилата като плащаш луди пари за ГО.
71
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това пак са пълни български клупости. Застраховката е финансов договор. Ако има щета и застраховатяля плати е нормално да ти вдигнат застраховката защото си го оръсил. Той трябва да си възстанови парите и да спечели. Какво общо има тук ако камерата те е снела с превишена скорост? Защо застрахователя ще печели от това без да е платил нищо. Ще превръщаме застрахователите в катаджиии ли какво ли? Поредната бълкгарска *** иновация дето я няма никъде по света.
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Те и днес са ги надули цените,но мълчат, за кола която е 300 лв,как застраховката ще е 500."Тука не си много прав. Застраховката е да покрие какви щети ТИ може да нанесеш върху другите. А дали колата ти е 500, 1500 или 2500 - все имаш шанс да прегазиш/блъснеш някой.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкупите ще станат масова практика, защото никой няма да иска да му пишат фиш и така !!!! Я дайте малко статистика колко от нарушителите са платили актовете и глобите и колко споразумения в прокуратурата има за да избегне лишаването от свобода с безобразното си шофиране и причиняване на жертви по пътищата!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продавам колата и нямам вече тоя проблем. Плащайте вие.
67
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не плащам издръжка на детето, съм престъпник и ми качват гражданската. БГ логика.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всеки случай,пробват втори път,като си мисля,че този път добре саобработили Борисов и няма да е като спървия ден болничен.Те и днес са ги надули цените,но мълчат, за кола коятое 300 лв,как застраховката ще е 500.Тятрябва да е 15- 20 лв,т. е. нужно е да се погледне и ценовия разпис,с широкоотворени очи.Мен ме наказват,защотонесъм продължил при тези където съми са ми вдигнали цената с 3лв.Тук съм,щото служителката немогла да набередруга фирма,а аз бързах.
65
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Залагат капани за мишлета. Мики маус е поредната измама, само капани, никакъв бонус, веднъж да сгрешиш и няма спасение. Машинка за пари.
64
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Без причинени щети.
63
0
 
15
 
! Отговори
Men преди 4 години
Аз мога да кажа как е в Германия. 100% от гражданската е да речем 600евро, тази сума зависи от колата на колко е години и шофьора от кога има книжка. Аз имах една 13год кола и ГО и застраховката ми беше двойно по-скъпа от тази на новата ми кола. От там може да имаш само бонус. Такова нещо като малус няма. Процента отстъпка който се получава зависи само и единствено дали си причинил катастрофи през миналите години и се увеличава с всяка следваща година, аз в момента плащам 44%, от ГО, за 7 год
62
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно. Сега ще се появи Тиквата от Банкя на бял кон и ще каже, че е спрял въпросното предложение и всички трябва да му целуваме ръка.
61
0
 
20
 
! Отговори
До 62 питам преди 4 години
Защото застрахователите имат сметка от повече катастрофи, заради които вдигат сумата за ГО.
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкупите ще станат масова практика, защото никой няма да иска да му пишат фиш.
59
1
 
15
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Защо застрахователите не се поинтересуват от пътищата и кръстовищата убийци където стават най-много катастрофи и първо да се обезопасят и след това да мислят за застраховките.
58
0
 
28
 
! Отговори
Гъзьо преди 4 години
Ако това стане преригистрирам колата в Сърбия или Македония!!!ТОВА ВЕЧЕ Е БРУТАЛЕН ГРАБЕЖ!!!!Със сигурност няма да пълним гушите на застрахователите!!!
57
6
 
4
 
! Отговори
Gele преди 4 години
До Брадватаняма бонус, по начина по който се говори в България. Бонус-а в чужбина е това да си платиш 100% гражданската, а не 400% защото си примерно с мощен немски автомобил и с книжка от една година и вече имаш глоби за превишена скорост. В Англия примерно не говорим и за 400%, а много повече - има онлайн калкулатори и може да проверите. Застраховката на една и съща кола може да е 2000 и 250 паунда, но и факторите са много, не само глобите.
56
1
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Поне един път като копирате от чужбина го направете като хората! Копирайте директно немския закон и да се приключва! Застраховката на водача и всички останали неща! Поне един път да се приеме работещ закон както трябва, а не нещо сглобено в гараж и да се почнат ремонтите още преди да е заработило! Не е нужно тепърва да откриваме колелото, то е открито и работи до нас! Просто да го копираме така както е и да се свършва с всичко вече!
55
0
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
От една страна е добре да има система бонус-малус - които е виновен да плаща повече, но както всичко в България се приема не с цел да работи, а с цел да се взима повече от стадото. Като всеки закон още в зародиш е пълен с проблеми и грешки които ще трябва да се оправят и ще забъркат още по големи проблеми. Първо трябва да се тръгне от това Гражданската да е за водачите, не за МПС-тата защото водачите управляват МПС-та, а не МПС-та да управляват водачите! От това да се започне!
54
3
 
17
 
! Отговори
xs преди 4 години
Е нали най-големият страх на хората е да не дойдат комунистите? Няма да дойдат, но пък всички ще плащаме. Пак гласувайте за Боко и се усмихвайте докато плащате - щото нали ще дойде Нинова и ще фалират банки, ще има глад и прочие. А това, че на всеки от нас дерат кожата не го мислете.
53
1
 
9
 
! Отговори
Брадвата преди 4 години
До GeleГеле, във всяка "западна" стрна освен малус, има и бонус, но за нашите стандарти бонусът е равен на фалос ли, Геле?