Кои са рекордите за скорост, които не са поставени от коли?

Не само колите могат да бъдат много бързи
4 мар 2021 18:00, Нели Христова
4
Кои са рекордите за скорост, които не са поставени от коли?
Снимка: Pixabay

Постигането на максимална скорост е нещо, към което се стремят превозните средства от най-различни видове. През последните няколко месеца светът се е насочил към опита на американския производител SSC Toutara да постигне рекорд сред серийните автомобили, който в крайна сметка стана факт.

Не само обаче колите могат да бъдат много бързи. Надпреварата за скорост е много оспорвана и сред другите транспортни средства, като някои постижения наистина будят възхищение. Ето някои от тях.

Скейтборд - 146,73 км/ч

Най-бързият начин за придвижване със скейтборд е спускането. За целта, по правило се използват така наречените "лонгборд". Това са дъски д дължина от метър и повече, както и с максимално отдалечени едни от други колела с диаметър 65-75 мм.

Рекордът да спускане по планински път с лонгборд е поставен на 16 септември 2017 година от британеца Питър Конъли. По време на мероприятието L’Ultime Descente в Канада той развива 146,73 км/ч.

Велосипед - 295,6 км/ч

Ускорението до максимална скорост с велосипед на практика е невъзможно на стандартен път заради нееднородната настилка, трафика и други фактори. Затова е рекордът с двуколесно средство, задвижвано с педали и верига, е регистрирано на специално трасе на соленото езеро Боневил.

Постижението е дело на американката Денис Мюлер-Коренек, която се движи зад автомобил, за да преодолее съпротивлението на вятъра. Тя успява да развие 295,6 км/ч, като го постига с велосипед от карбон. Колелата са така проектиране, че с едно завъртане на педала да се изминават до 40 метра.

Скутер - 114,823 км/ч

На същото това езеро Боневил през август 2017 година е поставен световен рекорд за скорост и при популярните градски скутери с обем на двигателя до 50 куб. см. В случая това е моделът Benelli 491.

Обут в нови гуми Pirelli Diablo Rosso и подготвен с помощта на производителя на резервни части й Malossi, скутерът успява да развие 114,823 км/ч на правата. Машината е пилотирана от главния инженер на проекта Фабио Фази.

Мотоциклет - 634,217 км/ч

Обтекаемият Top 1 Ack Attack съвсем не прилича на познатите ни мотоциклети, но именно той става най-бързият байк на планетата. Под карбоновите панели са поставени два съединени двигателя от Suzuki Hayabusa, които благодарение на турбокомпресор съвместно развиват над 1000 к.с.

В крайна сметка представителите на Книгата на рекордите Гинес записват в протоколите си по-ниска скорост - 605,697 км/ч, тъй като измерват средното постижение при преминаването в двете посоки. В едната от тях приличащото на куршум чудовище успява да вдигне 643,217 км/ч, като е пилотирано от Роки Робинсън.

Автомобил - 1228 км/ч

Този самолет без криле трудно може да бъде наречен "автомобил", но все пак се води като такъв. Thrust SSC има заострен нос, продълговата обтекаема форма и малка пилотска кабина между двата големи турбореактивни двигателя.

Пилотираната от пилота от британските ВВС Анди Грийн машина успява да развие 1228 км/ч. Това става на 15 септември 1997 година в пустинята Блек Рок в Невада. Рекордът продължава да е актуален от наши дни, като това е първото управляемо от човек наземно превозно средство, което превишава скоростта на звука.
 

Още по темата четете на сайта на Automedia.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 1 месец
" Пилотираната от пилота от британските ВВС Анди Грийн машина успява да развие 1228 км/ч. Това става на 15 септември 1997 година в пустинята Блек Рок в Невада. Рекордът продължава да е актуален от наши дни, като това е първото управляемо от човек наземно превозно средство, което превишава скоростта на звука."
========================================================

Това не е вярно. Скоростта на звука по земя е мината още 1979 г. А след това сигурно още 5 - 6 пъти. Не разпространявайте лъжи.
3
0
 
2
 
! Отговори
Митьо каруцарят преди 1 месец
И после се чудим...защо някои *** се пребиват с някакво возило. И те търсят да са център на внимание, но с обикновенни машинки и недостатъчна подготовка.
2
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Когато бясна жена хвърли по теб чиния...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не се окаже, че велосипедът и автомобилът, зад който се е движил са били свързани с теглич.