Съвети да сме в добра форма докато шофираме

Първото нещо, което трябва да направим, е да се настаним удобно
2 авг 2021 17:15, Нели Христова
12
Съвети да сме в добра форма докато шофираме
Снимка: Pixabay

Доктор Марк Портър е много популярно име в автомобилните среди на Великобритания. В продължение на 5 години той е част от екипа на Ford в световния рали-шампионат. Това всъщност е първият тим от WRC, който разполага със собствен лекар и той играе съществена роля за успехите на отбора, тъй като съветите му правилно хранене и физическа подготовка на пилотите се оказват много ценни.

След напускането на Ford д-р Портър решава да се съсредоточи върху кариерата си на общопрактикуващ лекар, но вместо да практикува в голям град, той се насочва към провинцията. Докторът си остава фен на автомобилите, като има 5 различни коли в гаража си (сред тях и чисто електрическо BMW i3), като често е канен в различни телевизии, за изкаже експертното си мнение. Ето неговите съвети към шофьорите.

Шофирайте изправени

Първото нещо, което трябва да направи шофьор след влизане в автомобила, е да настрои удобно седалката и волана. Колата може да е карана от някой друг преди това, така че не бива да се правят компромиси с това нещо. Съветът в случая е – противно на това, което сте виждали, ниското седене и излягане назад е всичко друго, но не и правилно. Автомобилните състезатели го показват ясно – те седят с изправен гръб и са близо до волана. А колкото сте по-близо до него, толкова по-добър контрол имате. Освен това, натоварването на гръбнака е много по-малко.

Проверявайте си зрението

Последните проучвания във Великобритания показват, че между 4 млн и 14 млн шофьори управляват автомобилите си, без да виждат достатъчно добре. Тяхното зрение не отговаря на медицинските стандарти, а част от тях не си носят очилата или не си поставят лещи, докато са зад волана. Трябва да сте наясно, че ако сте виждали ясно един знак на пътя на разстояние 20 метра, когато сте били на 18 години, то на 60 години може и да не успеете. Твърде малко шофьори проверяват редовно зрението си, а решението на някои да карат без очила и лещи е също толкова безотговорно, колкото и да шофират след употреба на алкохол.

Носете удобни обувки

Шофирането с джапанки, кроксове или дори с боси крака създава проблеми. Сръчната работа с педалите е много важна за безопасно движение. Затова шофиране трябва да става с удобни обувки, с които можете да натиснете спирачката, когато това се наложи. Избягвайте обувки с по-големи или по-малки номера.

Без алкохол и наркотици

Никой не иска да срещне на пътя си шофьор, който се намира под влиянието на алкохол или наркотици. Някои водачи смятат, че халба бира или чаша вино не ги правят опасни, но това не е точно така. Алкохолът, дори в малки количества, които са допустими според закона, води до забавяне на реакциите, а също така променят и поведението на човека. Разпознаването на опасността се нарушава и човек поема неразумни рискове – като съмнително изпреварване, например. Затова, най-добре изобщо недейте да пиете, когато ви предстои да шофирате.

Още по темата четете на сайта на Automedia.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Audi преди 2 месеца
AZ Pak Cheta vesnik predi dase kachvam v kolata shoto moje bi nqkoi Dae privishil skorosta i Dae sprql avariino i togava ne shofiram..
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Големи съвети: не пийте и ходете на очен лекар. Хахахах.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 7 ~~някаква се спънала и осъдила столичната община за около 20 бона.~~ Къде ги четеш тези ненаучни фантасмагории пък и България и при това в София?
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз слагам мокра кърпа или мокра шапка и пия един Редбул.
8
2
 
12
 
! Отговори
Handel преди 2 месеца
Абсурдни съвети! Да сме се настанили удобно? Всеки шофьор знае че най-добре се шофира като подложиш поне 5-6 кабърчета на седалката! Да не говорим за такава глупсот като да си натроим седаалкта и волана! Ако не сме се сгънали поне на четири нали може да ни стане удобно? А пък за алкохола и наркотиците да не говорим! Те не е ли изрично записано в Закона за движение по пътищата че без поне 3 ракии не трябва да се сяда зад волана?
7
0
 
4
 
! Отговори
единствен съвет преди 2 месеца
Когато някой шофира, единствено трябва да знае, че е в нещо приблизително 10 пъти по-тежко и като добавим и скоростта, може да се приеме, че е още поне 10 пъти по-опасен, или комплексно над 100 пъти повече трябва да внимава спрямо това, когато се движи пеша по тротоара, на който някаква се спънала и осъдила столичната община за около 20 бона.
6
0
 
0
 
! Отговори
проба преди 2 месеца
123
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 2 - Ти с пола ли ходиш, бе? Аз си мислех, че по-разкрепостените стопаджийки посягат към ципа на услужливия шофиращ. Но явно изоставам от модата, вече се подвизават какви ли не полове.
4
2
 
22
 
! Отговори
Излишни съвети, преди 2 месеца
ако до него седи нервна и заядлива съпруга, която непрекъснато му пили нервите. Или ако шофира жената, а маминото синче, за което неразумно се е омъжила, не само че го мързи да шофира, но и докато се вози до нея като куфар непрекъснато я обижда със снизходителни забележки на тема как по-добре би кормувал той, каква страхотна мацка върви по тротоара - къде ми бяха очите, когато се жених - и колко по-скъпа кола е получил негов колега от тъста си, а твоят баща се бръкна само за 50 000, скръндза!
3
2
 
10
 
! Отговори
х преди 2 месеца
Общи приказки.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И младо гадже стопаджиика до теб с ръка под полата
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Амфети