Стив Возняк: Tesla е пример за грешен и животозастрашаващ AI

Така нареченият автопилот на Tesla е "измамен" и "опасен"
7 май 2023 12:40, Нели Христова
22
Стив Возняк: Tesla е пример за грешен и животозастрашаващ AI
Снимка: БГНЕС

Стив Возняк - човекът, който основа Apple заедно със Стив Джобс, осъди Tesla и твърденията за самостоятелно управление по време на интервю за This Morning на CNN. Коментирайки изкуствения интелект (AI) като цяло, така нареченият "Кръстник на AI", който напусна Google преди няколко дни, отговори на въпрос за Илон Мъск и Tesla: "Ако искаш AI да се опита да те убие при всяка възможност - вземи си Tesla". Това предизвика смях в студиото, като една от водещите просто отговори с кратко "Уау!"

Бившият бизнес-партньор на Стив Джобс разкри, че никога не е срещал Илон Мъск, но че се възхищава на някои от нещата, които главният изпълнителен директор на Tesla е направил за света. Като например тласкане на потребителите към електрически превозни средства.

Но според Возняк това остава в сянката на множеството случаи, в които Мъск и Tesla са обвинявани в надценяване на възможностите на системите за подпомагане на водача, инсталирани в моделите на компанията. В миналото известният инженер на Apple заяви, че така нареченият автопилот на Tesla е "измамен" и "опасен".

Возняк купил първия си Tesla Model S през 2013 г., след това го сменил с Chevrolet Bolt и отново купил Model S през 2016 г., след като компанията въведе автопилот.

Возняк каза още, че е взел електрическата Lucid Air, защото Tesla е пример за грешен и животозастрашаващ AI.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Джефри Хинтън преди 11 месеца
Ей, ***! Аз съм Кръстникът на AI!
19
1
 
7
 
! Отговори
ДВГ завинаги преди 11 месеца
Ми то и с Апъл така ама нейсе
18
1
 
2
 
! Отговори
Не преди 11 месеца
Той е над господ
17
0
 
1
 
! Отговори
Сега преди 11 месеца
Ми е още по кюбим хубав напет напращял
16
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 11 месеца
Мани го тоя дамаджаната той си я купи да си пие ракия в нея...народа за какво му е дал пара... Да я потроши за някоя глупост ли... Знае той само пиеньие и имоти
15
2
 
2
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Например ако заложиш основно правило да се избегне удар в друга кола, при дадени обстоятелства може катастрофата да бъде единствено спасение за водача.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ченгето от соца Бойко Рашков 19-те имота, който арестува с Киро просто незаконно, Борисов, стана наскоро собственик на чисто нова Тесла. Ще му се върне...
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До В. Викаш повече вярваш на бай Митю излюскал снощи кило ракия отколкото на АИ.
12
4
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
Китайският москвич е къде къде по-добра кола от теслата. Нали копейкаджии?
11
8
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Изкуственият интелект би бил ефективен при ЖП транспорта. Навсякъде другаде едно уж животоспасяващо правило може да стане смъртна присъда!
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тесла или някоя китаиска каруца все тая.Елелктричката просто е *** като концепция.
9
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6.... "Ако искаш AI да се опита да те убие при всяка възможност - вземи си Tesla". Това го е казал един от създателите на AI на теслата.. А туй нЯщо си е просто една каруца, ама по комфортна... Относно качеството Китай, отдавна ги е изпреварил, ама пуста пропаганда..
8
10
 
8
 
! Отговори
Иван до 7 преди 1 година
Няма какво да ти обяснявам. Купи си такава кола и ще видиш разликата.
7
3
 
15
 
! Отговори
До Иван преди 1 година
Какво й е най-доброто на Тесла безопасност, комфорт,возия или цена?За тия пари си купуваш някоя лимузина,която изобщо не е в класа на Тесла.
6
31
 
11
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Няма по-добра кола от Тесла (притежавам такава) и по-добри продукти от тези на апъл. Както Тесла, така и айфон са стотици години пред конкуренцията.
5
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този да си гледа ябълката. Теслата е много добра кола. Няма нищо общо с останалите електрички и затова е номер 1. Тази година ще е най-продаваната марка в света. А този може да си плямпа. Катастрофи са ставали, стават и ще стават и вината е в задкормилното устройства. Евала на мъск, че направи такива кола. А който в безотговорен и самонадеян се включва закона на Дарвин за естествения подбор. Какъв по-добър продукт?
4
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е типичен пример за отсъствие на критическо мислене. Да, Тесла ще направи една катастрофа в ситуация където човек не би направил катастрофа. Но ще избегне 100 други катастрофи където шофьорът би бил пиян или заспал. Нетната полза е позитивна.
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой AI не може да се спаси от човешката глупост...
2
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучета много и си лаят а кервана на Теслата си върви...Возняк да си гледа ябълката със ограничените софтуерно ресурси, абсолютен юзърнефрендли интерфейс и безумно скъпи за използване крайни устройства...За екосистемата им от приложения да не говорим ...
1
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една страна Мъск стана неудобен на върхушката във ФАЩ, но от друга страна "убийства" предизвикани от ИИ на ТЕСсЛА има отдавна, още когато Мъск беше любимец на кабинета на Бай Дрън. Така, че съм склонен да се съглася с тоя Возняк-мозняк, просто сега решиха да изкарат наяве киррливите ризи на Мъск.