Кой кой е в новата Европейска комисия

Вижте пълния списък с еврокомисарите
Обновена: 10 сеп 2014 16:41 | 10 сеп 2014 16:35,
9
Кой кой е в новата Европейска комисия
Снимка: Reuters

Агенция Ройтерс представи пълен списък на новите европейски комисари.

Новият състав на Европейската комисия ще работи в периода 2014-2019 г. Екипът на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде одобрен от Европейския парламент.

Австрия: Йоханес Хан (56 години) - Комисар за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС. Досегашен европейски комисар за регионалната политика. Десноцентрист. Бивш изпълнителен директор на производител на екипировки за видеоигри.

Белгия: Мариане Тисен (58 години) - Комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност. Десноцентристки евродепутат и бивш лидер на Фламандската християндемократическа партия.

България: Кристалина Георгиева (61 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за
бюджета и човешките ресурси. Досегашен европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Десноцентрист. Бивш вицепрезидент на Световната банка.

Великобритания: Джонатан Хил (54 години) - Комисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Бивш десноцентристки лидер на Камарата на лордовете (горна камара на британския парламент). Консултант по връзки с обществеността и бивш началник на кабинета на консервативния премиер Джон Мейджър през 90-те години.

Германия: Гюнтер Йотингер - Комисар за дигиталната икономика и информационното общество. Досегашен европейски комисар за енергетиката от десноцентристката партия ХДС на германската канцлерка Ангела Меркел.

Гърция: Димитрис Аврамопулос (61 години) - Комисар за миграцията и вътрешните работи. Досегашен министър на отбраната. Член на десноцентристкия блок и бивш кмет на Атина.

Дания: Маргрете Вестагер (46 години) - Комисар за конкуренцията Политик от кариерата и лидер на социаллибералите от 2007 г.

Естония: Андрус Ансип (58 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за единния дигитален пазар. Бивш десноцентристки премиер, присъединил Естония към еврозоната през 2011 г.

Ирландия: Фил Хоган (54 години) - Комисар за земеделието и развитието на селските райони. Бивш министър на околната среда от десноцентристкия блок.

Испания: Мигел Ариас Канете - Комисар по въпросите на климата и енергетиката. Бивш министър на земеделието.

Италия: Федерика Могерини (41 години) - Върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността и заместник-председател на Европейската комисия. Досегашен външен министър. Един от най-младите политици в управляващата левоцентристка партия на премиера Матео Ренци. Прекарала е по-голямата част от кариерата си като депутат, занимаващ се с въпросите на външната политика.

Кипър: Христос Стилианидис (56 години) - Комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи. Бивш говорител на правителството. Десноцентрист.

Латвия: Валдис Домбровскис (43 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за
еврото и социалния диалог. Бивш премиер, десноцентрист.

Литва: Витенис Повилас Андриукайтис (63 години) - Комисар за здравеопазването и безопасността на храните.
Член на Социалистическия блок.

Люксембург: Жан-Клод Юнкер (59 години) - Председател на Европейската комисия. Бивш премиер, утвърден за председател на Европейската комисия. Член на десноцентристкия блок в парламента, бивш председател на Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната).

Малта: Кармену Вела (64 години) - Комисар за околната среда, морските въпроси и риболова. Бивш министър на туризма. Левоцентрист.

Полша: Елжбета Бенковска (50 години) - Комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия. Досегашен вицепремиер.

Португалия: Карлуш Моедаш (44 години) - Комисар за изследванията, науката и иновациите. Досегашен държавен секретар от десноцентристката Социалдемократическа партия. Основал е своя инвестиционна компания през 2008 г. и е бил банкер в "Голдман Сакс".

Румъния: Корина Крецу - Комисар за регионалната политика. Досегашен левоцентристки евродепутат.

Словакия: Марош Шефчович - Комисар за транспорта и космическите програми. Досегашен заместник-председател на Европейската комисия и комисар за междуинституционалните въпроси и администрацията. Дипломат от кариерата.

Словения: Аленка Братушек - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз. Бивш премиер.

Унгария: Тибор Наврачич (48 години) - Комисар за образованието, културата, младежта и гражданството. Досегашен външен министър от управляващата десноцентристка партия ФИДЕС. Бивш министър на правосъдието и вицепремиер.

Финландия: Юрки Катайнен (42 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Досегашен заместник-председател и европейски комисар за икономическите и валутните въпроси и бивш премиер на Финландия. Десноцентрист.

Франция: Пиер Московиси (56 години) - Комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и
митническия съюз. Бивш министър на финансите. Принадлежи към умереното реформаторско крило на социалистите.

Холандия: Франс Тимерманс (53 години) - Първи заместник-председател на Европейската комисия и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. Досегашен външен министър. Дипломат от кариерата от левоцентристката Партия на труда.

Хърватия: Невен Мимица (60 години) - Комисар за международното сътрудничество и развитието. Досегашен комисар за защита на потребителите. Левоцентрист. Политик и дипломат от кариерата. Водил е преговорите на Хърватия за членство в Световната търговска организация през 90-те години и началото на преговорите за членство на Загреб в ЕС през 2000-2001 година.

Чехия: Вера Юрова (50 години) - Комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете. Досегашен министър на развитието. Левоцентрист.

Швеция: Сесилия Малмстрьом - Комисар за търговията. Досегашен комисар за вътрешните работи.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой кой е в новата Европейска комисия Кой ли, безмозъчни грозни жени приличащи на мъже и обратни психопати от третия пол.
6
2
 
5
 
! Отговори
абе преди 9 години
Вече се чудя, Кристалина еврейка ли е?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Новите" 28 ***, дето ще ни смучат кръвчицата.
4
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Веднага пратих списъка на " Халифата " и вече съм спокоен !
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всички пишещи и незнаещи или бързо забравящи. Някой да ги е избрал? Това са номинации. Предстои ония, които сме избрали да ги изслушат и да решат кой да остане от номинираните и кой не. А за онези, които са забравили да си припомнят какво стана с една бивша наша номинация и как след това на нейно място дойде Кристалина Георгиева. Аре стига ревахте. А както толкова милеете за избори - що сега не се дигнат 80% и да гласуват за парламентарни изброри. То иначе сме за принципа - да ги изберем.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС, пряка демокрация, бате, приказки за либерасти :DНякой да е гласувал за тези от снимката? Но те ще взимат решенията :)
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Privestvam posta na Kristelina Georgieva!Umna krasiva jena. Gospod mnogo zdrave i shtastie da i dade.