Дума не може да става за отписване на гръцкия дълг!

Гърция трябва да се съобразява с Европа, заяви Юнкер
29 яну 2015 08:34, Елка Василева
51
Дума не може да става за отписване на гръцкия дълг!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

"Гърция трябва да се съобразява с Европа", предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френския всекидневник "Фигаро". По повод намеренията на новото гръцко правителство да иска отписване на дълговете Юнкер подчерта, че Европа не се кани да прави това, "макар някои уговорки да са възможни".

 "Ние уважаваме резултатите от гласуването в Гърция, но и тя трябва да уважава останалите, общественото мнение и парламентаристите в останалата част на Европа", отбелязва той във връзка с победата на крайнолявата партия СИРИЗА.

Още по темата

"Някои уговорки са възможни, но те няма фундаментално да променят това, което вече е постигнато, - смята шефът на Еврокомисията. - Не може да става и дума за отписване на гръцкия дълг. Другите страни в еврозоната няма да приемат това."

Юнкер казва, че е разговарял с новия премиер Алексис Ципрас в понеделник, в деня след изборната му победа. "Той ми каза, че не се възприема като заплаха, а като предизвикателство към Европа. На което аз отговорих, че Европа не е заплаха за Гърция, а предизвикателство. Ципрас се зарича, че Гърция няма да приеме повече строги икономии. Страните от еврозоната отвръщат, че няма да има повече кредити за Гърция, ако тя не спазва ангажиментите си", добави той.

Напомняйки, че "не е възможно  напускане на еврозоната без излизане от ЕС", Юнкер призовава "Атина да бъде конструктивен играч" и в двете.

Юнкер се спира и на общите перспективи пред Евросъюза, като посочва, че го очакват сериозни промени на фона на протичащите глобални икономически процеси.

"След 30 г. нито една от страните от ЕС няма да може да участва в Г-7 - клуба на водещите държави", отбелязва с известно безпокойство той в интервюто и припомня, че ако през 1900 г. в Европа са живеели 20 на сто от световното население, през 2010 г. нейният дял е спаднал до 4 на сто.

Затова според него спекулациите за вероятно излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС са контрапродуктивни. "Ние и без това сме най-малкият континент и не е време да разсъждаваме за разпад", подчертава шефът на Еврокомисията пред "Фигаро".

Юнкер призовава също Франция да ускори структурните реформи, особено на трудовия пазар. Той не изключва евросанкции срещу Париж, ако програмата за намаляване на френския бюджетен дефицит не бъде изпълнена.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерГърцияек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Путин има излишни пари, Русия има тоолкова резерви и злато. Ще дадат на гърците 20-30 млрд...
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лихварите не дават кредити на сила. Маляките сами реваха за помощ, дадоха им, те приеха условията, изплюскаха всичко и сега хем искат още, хем не искат да връщат вече взетото. Да не говорим колко безвъзмездни помощи получиха гърците от 1974 до 2009... Болници, магистрали, училища, дотации за земеделие... И аз искам като тях.... И обещавам да си връщам дълговете А разлика от тях
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До petko.noshkov.......след като са те подкрепили и са ти изплатили толкова много пари ,за да живееш добре ще си ги плащаш дълговете....-----------------------------------Петко, я кажи колко ниско трябва да падне човек, че да адвокатства на лихвари? То и България трупа дългове с всяка следваща година към същите кредитори, колко ще издържи на лихварският хероин, доза след доза, а?
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилата са ясни - тъпите и алчни германски банкери да не са давали заем. нека си вземат сега парите, да видим как ще стане.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До petko.noshkovЦипрас не осъзнава че почти всичко което е изял и изпил през живота си, както и образованието което е получил е платено от "лошия" ЕС. Другата причина за успеха му е че е щедро спонсориран от Москва - с цел да разпалва вътрешни скандали в ЕС. Но няма да им мине номера.
35
2
 
27
 
! Отговори
petko.noshkov преди 9 години
Правилата са ясни и нашите анти-европейски комунистически *** пишещи глупости ,нека да го знаят,че след като са те подкрепили и са ти изплатили толкова много пари ,за да живееш добре ще си ги плащаш дълговете!Това е естествена реакция на всеки -след като си дал пари на някого ,а той не ти ги връща ,ти вече не му даваш повече.Ципрас живей без европейските пари и ще те питам колко време ще оцелееш?Нашите които плюят по ЕС и за тях важи същото правило!
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно,че гърците скочиха ама пролетта имат падеж 10 млрд.Кво прайм?
33
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да става и дума за отписване на гръцкия дълг.==.==.=========...Може, може, Юнкер. А това дали останалите страни няма да приемат, какво да ти кажа друже? Първо, не говори от тяхно име, второ - дреме им на гърците. Един съвет - пий една вода студена и карай нататък. Не всичко е пари, приятелю!
32
3
 
20
 
! Отговори
SmaZanGuLub преди 9 години
Този на снимката си е абсолютен в цялата си смрад и *** ***. Естествено, че като стане въпрос за пари ще се газира и хубавото е, че никой не му се връзва вече и скоро цял свят ще ги види измамниците как ревът.
31
8
 
22
 
! Отговори
юнкер преди 9 години
няма нищо невъзможно,гурция нищо няма да плати повече
30
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейското блато започна да вони здраво, отвсякъде: Гърция, мюсюлманско бъдеще, бъдеще на американски марионетки, африканско-азиатска среда, това ги очаква, включително и нас. Ципрас растресе ЕС, дори света. Но не бива да забравяме, че една спечелена битка не е печалба на война. А както е известно парите винаги са печелили войните. Колкото повече пари имаш/печаташ, толкова по-нагъл си. Така Хитлер печаташе райхсмарки, така янките печатат фалшиви "президенти".
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кредитната икономика ? Започнала е отдавна в Америка !Изобретателят Форд , е направил собствено производство на коли . Винаги се е разправял с алчните еврейски лихвари , които са го притискали , да му вземат бизнеса !
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дума може да HE ставаama takiva izbori stavat 4e moje da gi opredeliat za teroristi4eski
27
7
 
27
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Гледайте и слушайте какви ги дрънка този *** обвинен наскоро в корупция и продължавайте да просите кредити от тия ***!....
26
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цапрас,цапнаха те.Така де,продължавай в същия дух.Яж,пий водка и не плащай.Бият през ръцете.
25
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юнкер ли е господарят на Европа?Скоро нещата ще се оправят- след СИРИЗА в Гърция идва ПОДЕМОС в Испания, Фараж във Великобритания,Марин Льо Пен във Франция, и това ще е краят на брюкселските бюрократи.Жалко за Европейския съюз, беше хубава идея, която тъпоносите *** от "глобалната десница" провалиха!
24
6
 
34
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Брюкселската бюрокрация полудя!Тия хора се помислипх господари и на Гърция и на Франция и на цяла Европа!
23
7
 
28
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Не го разбирам това-санкции на Гърция, санкции на Франция- че не са ли тези държави членове на ЕС и не вземат ли и те решенията?Или ЕС вече не 27 страни членки , а шепа бюрократи в Брюксел, които се изживяват като богове и господари?
22
11
 
30
 
! Отговори
Недялков преди 9 години
Започна се! Идва края на това недоносче ЕС!
21
9
 
23
 
! Отговори
Топалов преди 9 години
..Робия или Русия ???. Голямата Питанка стои пред съседите