Кога ще излезе Великобритания от Евросъюза?

Все още обаче стои и въпросът: Дали това изобщо ще се случи?
16 авг 2016 21:18, Елка Василева
36
Кога ще излезе Великобритания от Евросъюза?
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Brexit-ът ще трае по-дълго, отколкото си представяха британските избиратели преди референдума през юни. Кога Великобритания ще излезе окончателно от ЕС? И дали ще излезе изобщо? Дойче веле дава най-важните въпроси и отговори.


Има ли график за Brexit-а?

В края на седмицата британските вестници съобщиха, че новата правителствена ръководителка Тереза Мей може би ще изчака чак до октомври 2017 година, преди да подаде молбата за излизане от ЕС. След това преговорите за условията могат да продължат най-късно до края на 2019 година. А кога изобщо Великобритания окончателно ще напусне ЕС и какви преходни периоди ще получи – това в момента никой не може да каже.

Защо е това протакане?

Ако вярваме на „Сънди таймс” и на други медии на Острова, в британското правителство цари „хаос”. Вярно, че бяха създадени две нови министерства – за излизането от ЕС и за международна търговия – но те все още не разполагат с достатъчно квалифициран персонал, пък и не знаят за какво точно да преговарят. Вътре в кабинета избухна спор между министъра на търговията Фокс и външния министър Джонсън по въпроса кой ще отговаря занапред за търговските отношения със света и с ЕС.

Тереза Мей каза, че цялата правителствена машина работни с пълна пара по подготовката на преговорите за излизане от ЕС. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отдавна изрази опасението, че привържениците на Brexit-а нямат никакъв план. По време на последния парламентарен дебат по този въпрос Юнкер каза, че не проявява разбиране към плановете стартът на преговорите да се отлага още месеци.

Каква е позицията на държавите от ЕС?

Засега действа принципът на изчакването и обмислянето. Преди да излезе в лятна отпуска, германският канцлер Ангела Меркел каза, че разбира, че британците имат нужда от няколко месеца, докато си подредят нещата. Досега всички смятаха, че Тереза Мей още до края на годината ще подаде молбата по член 50-и от европейските договори, който задава рамката на излизането от ЕС. Но тази молба сякаш ще бъде отложена за неопределено време.

През тази седмица госпожа Мей ще посети няколко европейски столици и, разбира се, ще разговаря със своите колеги за Brexit-а. Но това няма да бъдат някакви неформални предварителни преговори. Защото 27-те останали държави от ЕС решиха, че преговори с Лондон ще се водят чак след подаване на молбата за излизане.

Как се подготвя ЕС?

Някои държави-членки, като Франция например, настояват излизането на британците да се осъществи бързо и без съществени отстъпки в тяхна полза. От своя страна Германия досега се застъпва за по-мек вариант.

Сегашното неустановено положение постепенно се превръща във всекидневие. Според дипломати в Брюксел Великобритания губи повече от неяснотата около Brexit-а, отколкото ЕС. Поради това да бърза се налага на Лондон, а не на Брюксел.

Идния понеделник на един малък италиански остров ще се проведе среща между италианския премиер Матео Ренци, френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Меркел, които ще обсъждат вариантите за излизането на Великобритания. А на 15-и септември в рамките на словашкото европредседателство в Братислава по същата тема ще се проведе среща на върха между лидерите на държавите-членки – без участието на Великобритания. Засега се смята, че на тази среща няма да бъдат взимани никакви решения.

На 1-ви октомври в длъжност встъпва водещият на преговорите за излизане на Великобритания. Шефът на Еврокомисията Юнкер избра за тази ключова позиция Мишел Барние – свой близък личен приятел и бивш френски министър. Във Великобритания смятат Барниер, който е и бивш еврокомисар, за представител на твърдата линия.

Какви практически последици ще има отлагането?

Ако британският премиер Мей възнамерява да изчака изборите във Франция и в Германия и едва тогава, през октомври 2017, да внесе молбата по чл. 50, Brexit-ът ще стане много сложен. През май или юни 2019 предстоят избори за Европейски парламент, в които ще трябва да участва и Великобритания, ако все още членува в ЕС. Страната има право да изпрати в Брюксел и Страсбург 74 евродепутати. С други думи, напускащите британци ще имат право на глас при избора на следващата Еврокомисия, който ще се състои през есента на 2019 г. Пак най-късно през 2019 г. в ЕС трябва да приключат и бюджетните преговори за периода до 2027 г.. На теория Великобритания ще участва и в тези преговори, макар че възнамерява да спре своите годишни вноски в размер на 8.5 милиарда евро.

Дали Великобритания изобщо ще излезе?

Неколцина политици в ЕС вече се питат дали Тереза Мей наистина иска страната ѝ да излезе от ЕС. „Юридически британското правителство не е обвързано с резултатите от референдума” – каза германският евродепутат Елмар Брок в едно интервю. А австрийският вътрешен министър Ханс-Йорг Шилинг беше още по-категоричен: „Великобритания никога няма да излезе. Те и след пет години ще членуват в ЕС.”

Шотландия и Северна Ирландия тъй или иначе предпочитат да останат в ЕС, дори ако се наложи да напуснат Великобритания. В Шотландия вече започна подготовката за втори референдум за излизане на страната от Великобритания, а в Ирландия се търси път за първата официална юридическа жалба срещу Brexit-а. Дипломати в Брюксел предполагат, че Тереза Мей може да забави излизането чак до изборите за долна камара на парламента във Великобритания през 2020 година. На тези избори британците ще могат всъщност още веднъж да отговорят на въпроса дали наистина искат да излязат от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Da se mahat po skoro
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англия не я мислете. Така добре си плетат кошницата, че европейските лидери вият от безпомощност. Точно с протакането и изчакването до изборите за Европарламент през 2019 и правото да гласуват, им извиват ръцете да не им налагат санкции, защото те могат да отвърнат с неподходящо гласуване. И Юнкер и компания знаят това. Затова се пускат и такива платени провокативни статии, като тази. И шаранчетата кълват ли кълват.
18
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 години
tezi svine da se mahnat po-byrzo
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитрата сврака с двата крака!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдебните дела ще се проточат 10-20 години след като излезе. По-лесно и по-хубаво е да влезе както при секса отколкото да излезе.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ще се правят на хахави докато могат, докато ЕС им позволява. Какво е това дай да излизат от съюза цяла петилетка, или не знам си кога. дрън-дрън. Това са глупости и от двете страни.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато най им изнася.
13
5
 
6
 
! Отговори
Тодър келепира преди 7 години
Що си чешем езиците тука и правим смешни предположения Дали ингилизите ще излезнат не е толкова важно ,че Британия няма да се разпадне и това е ясно ,но че ще усучат ръцете на еврочиновниците и в двата възможни варианта с.цел да извлекат келепир на мах това не следва да подлежи на съмнение .Само гледайте за какво иде реч Англия си знае интереса .В случая с Евросъюза финансовите взаимоотношения са.за поне 500- 700 млрд. И от двете страни не искат да губят,така че ...
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните показват завидни познания по теория на марксизма - ленинизма . Имат нужда от преходни периоди . Жалко , че такива периоди не е възможно да се въведат в ежедневието . Безкрайното излизане е част от борбата за привилегии .
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е не кога, а дали. Хич не им се излиза, защото ще загубят много. Затова протакат, увъртат, шикалкавят и ще продължават така до безкрайност.
10
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам на тази статия. Така преднамерено е написана, като че ли става въпрос за наш'то некадърно правителство и премиер. Британия ще си спази всички процедури и ще излезе от ЕС - дори и да има известно забавяне, волята на избирателите ще бъде accomplished (не ми идва на ум бълг. дума, сори ). Британското правителство е наясно какво прави и ще го направи по най -добрия за страната начин, независимо от сложността на процедурата. Това да не е като да излезеш от стая: хоп -хоп и готово ?! Искате да изкарате (както и платените медии на Брюксел ) британските управляващи някакви *** или ***
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британските управленци са в пълна паника и изобщо не знаят какво да правят и откъде да я захващат. Стоят и се молят за чудо (по някакъв начин да се размине работата). Ще бавят, ще се крият, ще мотаят докато могат. Няма други такива нагли хора. Деня, в който напуснат ЕС трябва да бъде обявен за европейски празник и да се чества официално.
8
2
 
26
 
! Отговори
Димитър Иванов преди 7 години
Англичаните сами си забъркаха тази каша, не поради, а въпреки тъпотията на Камерън!
7
8
 
27
 
! Отговори
Толерантен с Ак-47 преди 7 години
Английска Работа=Ромска Работа!
6
11
 
8
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
До ArmagedonТо па ся си мислите че сте демократи и много сте прокопсали ако сте такива. Смешници долни. Демократ бил... кое ти е демократично бе демократе? Престъпност на високо ниво, корупция на високо ниво... това ли сте вие демократите? По добре да не беше идвала демокрацията, поне имаше сигурност. Сега и сигурност няма....
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗА СЕГА АНОНИМЕНКога ще излезе Великобритания от Евросъюза?ПРЕЗ 3000 Г. КОГАТО ТУРЦИЯ ВЛЕЗЕ В ЕС !....................................................Гурбетчийо , ти си ли ?!
4
2
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Както се очертават нещата и в ЕС и в Британия , ще излезнат от ЕС кога цъфнат налъмите в женската баня. ( така казавахме ние , когато не бяхме нито в ЕС, нито пък демократи )
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василевважното е, че кмет на Лондон стана образован човек, а не неграмотен айляк
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. БРИТАНИЯ ВЕЧЕ ПАДНА И СЕ РАЗПАДА, ЩЕ ОСТАНЕ САМО АНГЛИЯ. КАКТО ЮГОСЛАВИЯ НО БЕЗ ВОЙНА.
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението на Британия за излизане от ЕС е манна небесна: продължават да плащат вноската си за членство, а в същото време са загубили правото си да обсъждат как точно ще се харчат парите им - стоят пред заседателните зали в които останалите страни членки обсъждат финансовата политика на съюза. И чакат да им съобщят решенията!Кеф - само ако можеше така стотина години!...