Сделката за избора на Верхофстат се провали

Либералите отказаха да вземат бившите приятели на Найджъл Фараж
9 яну 2017 21:17,
16
Сделката за избора на Верхофстат се провали
Снимка: Reuters

Планираната сделка между евроскептиците на Бепе Грило и про-европейската група на либералите в Европейския парламент АЛДЕ пропадна, по-малко от 3 часа, след като членовете на италианското Движение "5 звезди" я одобри.

Още по темата
Либералите отказаха да приемат италианските евродепутати от Движение 5 звезди и 10 минути след началото на сбирката им в Брюксел вторник вечер, техният лидер Ги Верхофстат обяви, че тя няма да се състои.

"Стигнах до заключението, че няма достатъчно гаранции да продължим заедно да реформираме Европа", обяви Верхофстат, който договори проектосделката. Според него сега се оказало, че няма "достатъчно обща основа" за обединение с Движение 5 звезди.

Подготвяната сделка се провали толкова внезапно, колкото беше договорена. Либералните депутати, които бяха сред най-гласовитите поддръжници на европейския проект, отказаха да приемат евроскептиците в редиците си. Около 30 от 68-те членове на групата са се обявили против, докато лидерът им Верхофстат искал да има подкрепата поне на 2/3 от колегите си, за да парафира сделката.

След като Грило обяви, че 78,5% от членовете му подкрепят сливането си, различни групи сред либералите, включително младежката им организация, обявиха, че са против.

Хърватският евродепутат от АЛДЕ Иван Якович заяви, че групата е разделена и че обединение няма да има въпреки че той лично се е опитал да обясни на колегите си, че то ще е добро за тях и за Европа.

"Хубаво че в последна сметка либералите решиха да останат верни на Европа", коментира водачът на християн-демократите от ЕНП Манфред Вебер.

Отхвърлените италиански евроскептици, които обявиха че напускат групата на Найджъл Фараж, ще бъдат независими евродепутати. По-рано партийният лидер на Движение 5 звезди Грило обяви, че вече нямат общи цели с британския евроскептик, с когото бяха съюзници в продължение на 2 години и половина в ЕП.

Плановете за сливане на еврофили и еврофоби идват във време, когато Европарламентът си търси нов председател на мястото на напускащия Мартин Шулц. Лидерът на либералите Ги Верхофстат е един от шестимата кандидати за поста. Нито една парламентарна група няма достатъчно гласове да наложи своя кандидат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Маке-ариец преди 7 години
До zaw12929Хаха, китайците да създават работни места в САЩ, при това милиони. Глупоста на Трумпените няма граници...Вземи да провериш колко служителя има Алибаба по света и тогава се радвай на популистка пропаганда (жокер - по-малко от 40 000)...
11
0
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Доналд Тръмп и Джак *** в разговор за създаването на 1 млн. работни места в САЩ Ето какво вълнува истинските управници, а обвинителите на Путин са ***
10
1
 
1
 
! Отговори
Касандра преди 7 години
Това е краят на кариерата на Верхофстат. Жалко, доцър оратор. Няма много такива в Европарламента. Той, Фараж и май не останаха други
9
0
 
3
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Вие представяте ли си, когато мейнстрийм партии стават по-непредсказуеми от популистите
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей в тоя Европарламент най-после взе да става интересно като в българския
7
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 9Засега стресването е предимно от хора като Верхофстат, които се обясняват в любов на Европа и си стискат ръцете с евроскептици, които мечтаят да я разрушат
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ СЕГА НЕ ГИ ИСКАТ, НО ПЕТ ЗВЕЗДИ, СЕВЕРНАТА ЛИГА, МАРИН ЛЬОПЕН, ХОЛАНДСКИТЕ ДЕСНИ И ПЕГИДА ЩЕ СРЕНАТ ЕВРОСЪЮЗА.Ей така, малко по малко, както капката на покрива на една сграда може лека - полека да я събори.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА ЕДНА ГОДИНА САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ ЕВРОТО СЕ СРИНА СПРЯМО ДОЛАРА - ОТ 1,4 ДО 1,04
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, значи и Грило не помогна?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учудване поражда факта, защо депутати с еврофобски наклонности и разбирания се опитват на всяка цена да останат на постове в толкова мразения от тях Европарламент?! Хем мразят ЕС, хем със зъби и нокти се борят да останат в него.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е и, на такива несериозници се довериха милиони гласуващи! И на края всичкото льжа и измама фараж, прилича на волен ефендито на спатиите!
1
3
 
9
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 7 години
ЕС - като всяка сбирщина от патологични алчни и безмозъчни тарикати се проваля. Макар че дълго изкараха. И Путин не може ви спаси.