Българи запълват празнината, оставена от поляците на Острова

"Файненшъл таймс": Великобритания зависи от европейските имигранти
24 фев 2017 10:08, Елка Василева
27
Българи запълват празнината, оставена от поляците на Острова
Снимка: архив, Булфото

Внимавай какво си пожелаваш. Един от ключовите аргументи при референдума за Brexit-а миналата година беше, че изборът за напускане на Европейския съюз ще върне на Великобритания контрола върху имиграцията.

Още преди правителството да е започнало официални преговори с останалите страни от ЕС по условията на напускането, желанието на кампанията за излизане вече се сбъдва, пише британският в. "Файненшъл таймс" след публикуването на данните на британската Национална статистическа служба.

Първите данни след референдума - от юли до септември миналата година - показват, че нетната миграция от Европейския съюз намалява.

Въпреки че имигрантите във Великобритания от Румъния и България продължават да се увеличават, това не компенсира намаляването на емиграцията от останалите страни в Централна и Източна Европа.

Още по темата

Грубо казано поляците си отиват у дома, а това не е добра новина, коментира "Файненшъл таймс". Изданието се аргументира, че е било доказано най-изчерпателно, че имигрантите са важни за икономическия растеж и държавните финанси, тъй като най-често са млади и продуктивни, а освен това оказват минимален ефект върху заплащането на местните граждани.

Въпросът за възрастта е възлов. Великобритания, като повечето развити икономики, има застаряващо население и се нуждае от повече медицински и други служби за предоставяне на грижи, в каквито работят предимно мигранти.

Брането на плодове и зеленчуци може да се реши чрез схеми за наемане на сезонни работници, но други целогодишно действащи отрасли като хранително-вкусовата промишленост и строителството разчитат главно на мигрантска работна ръка.

Работодателите вече се оплакват от недостиг на персонал след избора, направен на референдума, подчертава "Файненшъл таймс".

Броят на поляците и имигрантите във Великобритания от други източноевропейски страни е намалял наполовина през едногодишен период до септември, но това се компенсира от емиграцията от Румъния и България, достигнала рекордно равнище, посочва вестникът в друга статия. След референдума фермери и производители на храни съобщават за масов отлив на работници от ЕС, което им създава проблем с намирането на нискоквалифицирана работна ръка.

Числеността на имигрантите във Великобритания от Румъния и България, които през 2014 г. получиха право на свободно движение в ЕС, се е увеличила от 16 000 на 64 000 и сега те представляват 28 процента от всички имигранти от Европейския съюз, отбелязва "Файненшъл таймс".

Свободното движение в ЕС със сигурност беше много важен фактор за вота за Brexit и бизнесът е наясно, че се задават промени в имиграционната система. Ако в дългосрочен план обаче това означава спад в броя на квалифицираните имигранти и кандидатите за работа в развиващите се отрасли, страната като цяло ще се сблъска с проблем, казва Сиймъс Невин от Института на директорите.

Британските университети изразиха безпокойство от регистрирания 23-процентов спад в броя на чуждестранните студенти, който е на най-ниското си равнище от 2002 г., допълва "Файненшъл таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
to she e dobre d se razpadne izzialo evreiskiat sayuz a uk da ne ni uchi che rusnazite sa ni vragove vragove sa ni ruskite miliarderi kato bolshinstvoto sa ruski evrei koito jiveat v uk
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До HEYБачкай си на строежа и си трай!Колко ме боляха костите от влагата ,като се върнах в родината болката в пръстите ми мина за няколко дни!
18
1
 
9
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
До, Good Save the Queen,аз бях в англия и не ми хареса, много е студено и скъпо! А българи почти никой не пуска на директорски места! Иначе работа има, обаче само за нискоквалифицирани или служители. Аз от години искам да бачкам за BP на платформа като офицер, обаче не ни вземат, само англичани! Многото пари са си само за тях!
17
4
 
12
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Вие англичаните не ги мислете. Те са си добре и ще са добре със или без Европейския съюз. Ще си договорят условия които са в тяхна полза. Някой от пишещите тук бил ли е в УК че коментира какъв е живота тук?
16
7
 
15
 
! Отговори
HEY преди 7 години
DRASKA4I ,VMESTO DA SI GUBITE VREMETO V PRAZNI PRIKAZKI- ELATE V ANGLIA I SI OBLEK4ETE PONE MALKO JALKOTO SI SA6TESTVUVANE, PONE MALKO....TUK IMA RABOTA ZA VSEKI,KOITO NE GO MARZI, IMA VAZMOJNOSTI, IMA POKUPVATELNA SPOSOBNOST....KAKVATO V BG NIKOGA NIAMA DA IMA. AMA NAI- DOBRE- STOITE SI TAM I KOMENTIRAITE NA PRAZEN STOMAH....
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им е честито на островитяните....а и ще им облагородят бледоликата конска раса.
14
12
 
22
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Като гледам на летището контингента, който лети от БГ за Англия, просто си мисля винаги, че е по-добре тези хора да се интегрират там и да не се връщат никога с пазарските си чанти и бохчи багаж....Мисля, че родината се оттървава от една кофти прослойка, и не са всичките ***...Да им е честито на островитяните.
13
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инглизите са едно от най-гнусните племена на света, но този път се самоубиха.
12
16
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
ромите са умни те са на всякъде в ес българия ги изолира не им дават работа да не учат ако бяха учили правителството щеше да бъдевъглавено от роми
11
0
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Те румънците до края на годината ще дигнат още минималната заплата и ще стане 390 евро
10
10
 
34
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Да си внасят черни и араби ,да им вършат нископлатения труд .Миризливите, кръвсмесени англичани са от най- гнусните народи .Всички са им виновни и всички са им под нивото .*** полувината им мъже са обратни ,пък жените ялови и не им се раждат деца щот са феминиски ,кариеристки и тем подобни глупости.За тва са най - мутирасови и с *** кръв.Стана им неизгодно да не са в ЕС и запяха друга песен .Нали бяхме просто престъпници ,пък сега ни искат ,Айде у левоо
9
2
 
26
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Те и румьнците ще бягат ,мин.заплата вече е 320евро там
8
2
 
32
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До 1Българите в Англия са много повече от ромите! Ромите са предимно в Германия, Франция, Белгия и Холандия
7
5
 
40
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
Оказа се, че мъжете от Източна Европа не харесват британските свинки. По тази причина решението е брекзит. Ще си внесем араби и църни, те не подбират. Вярно не обичат да работят, но какво да се прави.
6
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото сам си направиш, и господ не може да ти го направи! Британците сами си го втъкнаха...
5
7
 
18
 
! Отговори
sport преди 7 години
Лееекинко стана по-интересно. Тепърва ще видим къде ще ни отведе курса "Brexit". Очаквам Тереза Мей да стане съвременната Жана Д'Арк. Въпросът е "кога" ще стане това.
4
16
 
17
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Няма страшно. Ще се оправим и без поляците. Те и без това са прекалено много.
3
5
 
30
 
! Отговори
123 преди 7 години
Абееее тия англичани почват да *** дразнат, няма ли да се разтопят два ледника на северният полюс и тогава да видим един друг BEXIT, към България, нооо тогава ще трябва и те да вадят визи.
2
3
 
61
 
! Отговори
Георги преди 7 години
А?Ко стана? Няма проблем! Като не искате икономически имигранти от ЕС, ще компенсирате с политически от Афганистан. Те работят 3 пъти по евтино и по качествено от поляци, българи и румънци. Ние от източна Европа много не си падаме по момите англичанки, но афганистанците и тая работа ще свършат. Да живее БРЕКЗИТ.
1
3
 
40
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Няма страшно ще им изпратим още "спецове" по социалните помощи и по бране на джилязУ реколта необрана няма да остане ,а пък колко неща има да си "намират" тук и там направо им е бедна фантазията.