Объркване сред французите – за кого да гласуват?

Най-голямата партия сега са тези, които не са взели решение
28 мар 2017 22:11, Елка Василева
19
Объркване сред французите – за кого да гласуват?
Снимка: БТА

Към 9 часа сутринта в бара на градчето Ферте Сен-т-Обен Ерик Белуе без колебание огражда имената на любимите си коне. Като го питаме за кого ще гласува на президентските избори обаче, отвръща: "Честно да ви кажа, не знам".

"Аз съм по-скоро за десницата. Но Франсоа Фийон се провали", обобщава, промърморвайки, 59-годишният бивш търговец на погребални артикули с прошарена брада, жител на градчето с население от 7400 души в Централна Франция.

Той не прощава на кандидата консерватор, който имаше всички шансове да стане следващия президент след петгодишно управление на социалистите, че се е забъркал в скандали за фиктивни назначения и конфликт на интереси.

Подобно на него около 40 процента от французите все още не знаят за кого да гласуват на президентските избори на 23 април и 7 май, нито дали изобщо ще отидат до изборните урни. Такова нещо никога не се е случвало месец преди изборите, пише Франс прес.

"Аферите и скандалите превзеха кампанията, а това породи много несигурност и сътресения. Изведнъж започна да се говори по-малко за основните залози и програмите", каза със съжаление Ан Жадо, преподавателка по политология в Университета в Лотарингия. Това според нея обяснява нерешителността на избирателите, която тази година е по-изразена.

"Европа, околната среда - не се говореше по нито една важна тема, не виждам как хората ще се разпознаят в това", отбеляза дясната кметица на Ферте Сен-т-Обен, Констанс дьо Пелиши, която със своите 30 години е един от най-младите кметове във Франция. "На пазара от 20 души само един разговаря с мен за президентските избори. Това е обезпокоително, тъй като е белег за незаинтересованост", каза тя.

Всичко като че ли се стича така, че да обърква избирателите, като се започне от продължителната неяснота кой ще се кандидатира.

Трябваше да се изчака действащият президент Франсоа Оланд да обяви чак в началото на декември, че няма да се бори за нов мандат, както и втория тур на вътрешнопартийните избори на социалистите в края на януари, за да издигне левицата своя кандидат - Беноа Амон.

"Объркване"

Вдясно също в течение на седмици витаеше съмнение, че Франсоа Фийон ще запази кандидатурата си въпреки обвиненията срещу него от страна на правосъдието.
На финала настъпи голяма бъркотия, въздиша 65-годишният Жак Друе, седнал на пейка, тапицирана със зелена изкуствена кожа, в бар "Льо комерс". "Всички сме поставени между избора на сърцето и практичния избор", обяснява бившият инженер, университетски преподавател и синдикалист, който обичайно гласува за левицата.

Във Франция избирателите гласуват традиционно на първия тур за кандидата, който е най-близо до идеите им, а на втория елиминират онзи, който не им харесва. През 2002 г. разпиляването на гласовете доведе до елиминирането на тогавашни премиер социалист Лионел Жоспен на първия тур, а на втория си съперничиха десен и крайнодесен кандидат, като накрая спечели консерваторът Жак Ширак благодарение на силен "републикански фронт".

Оттогава разпределението на силите се промени, всички сондажи прогнозират, че крайнодясната кандидатка Марин льо Пен ще стигне безпроблемно до балотаж. Основното неизвестно е кой ще е нейният съперник.

Има хора, които ще си кажат: "Да рискувам ли да гласувам на първи тур за някого, когото наистина харесвам, за да не се окажа на втория тур с конфигурация, при която ще ми е трудно да подкрепя противника на Льо Пен", обяснява Ан Жадо.

"При втори тур Фийон - Льо Пен засега смятам да гласувам с празна бюлетина", доверява Жак Друе, който още е "травматизиран" от принудителния избор през 2002 г.

За да избегне тази "нерешима дилема", този 60-ина годишен мъж с идеи, близки до Беноа Амон, смята да гласува на първия тур за центриста Еманюел Макрон, който според него има по-сериозни изгледи да се класира за балотаж.

Други колебаещи се обаче може да изберат да не гласуват с риск да увеличат групата на негласувалите, чийто дял според социологическите агенции може да надхвърли 20-те процента от 2012 г.

"Когато човек не е направил своя избор от наличните кандидати, съществува вариант да не гласува или да гласува с празна или недействителна бюлетина. Част от хората ще решат да не участват или да чакат втория тур, за да се включат", казва Ан Жадо.

Колкото до Ерик Белуе, той споделя, че на 23 април "може би ще отиде да лови риба". "Ще зависи от това какво ще е времето", казва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Францияизбиратели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.