Защо цяла Европа все още се нуждае от налични пари?

Разплащателните системи са изправени пред коренни промени
1 май 2017 19:49, Петя Славова
47
Защо цяла Европа все още се нуждае от налични пари?
Снимка: Reuters

Разплащателните системи в Европа са изправени пред коренни промени. С дигиталната революция, която предлага все по-бързи и удобни начини за трансакции, според някои парите в брой нямат бъдеще. При все това би било погрешно да се отписва ролята на банкнотите и монетите в икономиката.

През последните години рязко се е увеличил броят на вариантите за безналично разплащане. Вече са се утвърдили кредитните карти, онлайн трансферите и плащанията с дебитни карти. Сега набират популярност различните дигитални решения за плащания чрез смартфони и мобилни портфейли. Появата на потенциално революционни иновационни технологии като разпределителната "счетоводна книга", сочи, че на хоризонта се задават нови и вероятно фундаментални промени.

Освен тези нови и тепърва появяващите се опции, има редица изследвания, според които би трябвало да се откажем от парите в брой. Привържениците на общество без налични пари обикновено се делят на три различни лагера, пише БТА.

Първият лагер, на "алхимиците", иска да бъдат преодолени ограниченията, предизвикани от проблема с нулевата ставка (ZLB) в паричната политика. Вторият лагер, на "закона и реда", иска да се премахнат главните средства за разплащане за незаконните дейности. И третият лагер, на запалените по финансовите технологии, предусеща големи бизнес перспективи, откриващи се благодарение на отпадането на високите разходи за съхранение, отпечатване и поддържане на парите в обращение, които сега са за сметка на финансовата промишленост.

Само че аргументите в подкрепа на отказа от налични средства не издържат на критичен анализ. Да започнем с аргументите на алхимиците. Да, наистина, в условията на много ниски лихви, воденето на парична политика става трудно.

При все това опитът сочи, че ефективният долен праг на лихвите се различава от нулевия. И наистина, политиката на отрицателни лихви работи без да води до отлив на налични пари, особено ако е съчетана с прякото изкупуване на активи, дългосрочни кредитни операции (включително вариантите за предоставяне от банките на средства с фиксирана лихва и целево кредитиране), и информиране за по-нататъшните планове (при определянето на паричната политика - бел. ред.).

Поради всички това отрицателните лихви трябва да се възприемат като специфичен, нестандартен механизъм на паричната политика, който е различен от ниските лихви.

Аргументите на лагера "закон и ред" за забрана на наличните средства също изглеждат слаби при критична оценка. Като действат в качеството си на механизъм за запазване на стойността и разплащателно средство, наличните пари изпълняват важна социална функция за много граждани, спазващи закона. Някой би ли могъл да забрани частната собственост върху луксозни коли или скъпоценни камъни, защото престъпниците ги харесват? Да се вреди на благоприличното мнозинство с цел да се накаже нечестното малцинство ще бъде същото като да се чупи орех с ковашки чук - така може да се счупи самата маса.

Накрая привържениците на финансовите технологии обещават, че с техните иновационни решения за дигитално разплащане ще бъде възможно да се правят по-лесно финансови трансакции. На потребителите вече няма да им се налага да носят пачки пари или да търсят банкомати. Остава обаче без отговор въпросът: все още раздробеният сектор на дигиталните плащания на кого ще помага повече - на потребителите или на компании, предлагащи разплащателни решения?

Има и още един голям проблем с аргументите в полза на общество без налични пари: повечето хора, поне в еврозоната, не го искат. Според данни на все още непубликувано изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ) 65 000 души, които живеят в еврозоната, правят почти 80% от плащанията си в търговските вериги с налични пари, а в стойностно изражение делът на парите в брой е над половината от всички плащания.

Както често става в Европа, разликите в отделните страни членки са големи: делът на наличните плащания варира от 42% във Финландия до 92% в Малта. При все това като цяло привързаността на обществото към парите в брой продължава да бъде силна и става все по-голяма.

В действителност темпът на нарастване на общото търсене на пари в брой превишава номиналните темпове на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП). През последните пет години средният годишен растеж на евро банкнотите е бил 4,9% в стойностно изражение и 6,2% - по обем. Тази тенденция включва банкнотите, които по-често се използват при разплащане, а не толкова за спестявания.

Тези изводи потвърждават обосноваността на неутралната позиция на ЕЦБ по въпроса за плащанията, която допуска и налични, и безналични плащания. Този подход се основава на четири принципа: технологична сигурност, ефективност, технологична неутралност и свобода на избора на потребителите за съответните начини на плащане.
Върховната цел на ЕЦБ е да гарантира стабилността на цените. За да постига тази задача, банката осигурява надеждна ликвидност под формата на резерви, които банките държат по нейни сметки, и в банкноти, а те имат статута на единственото легитимно разплащателно средство в еврозоната.

Ако Европа би отменила парите в брой, то това би довело до скъсването на единствената пряка връзка между хората и парите на централната банка. При демокрацията тази връзка стимулира обществото да признае идеята за независимостта на централната банка, засилвайки доверието и подкрепата на хората при воденето на ефективна парична политика.

ЕЦБ ще продължи да предоставя банкноти. Ние също ще подпомагаме бъдещето развитие на интегриран, иновативен и конкурентен пазар за решения в сферата на търговските плащания в еврозоната. Ако, един ден, парите в брой бъдат заменени от електронни средства за плащане, това решение ще трябва да отразява волята на хората, а не силата на лобистките групи.

*Ив Мерш е член на управителния съвет на ЕЦБ.


47
Още по темата: ЕЦБИв Мерш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Loyko

Докато търговците във всички магазини и заведения на България не въведат разплащане с карти няма, как да стане да се разплащаме само с карти, каквато е идеята на банковите карти.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василев


Сигурно е че всичко ще излезе на повърхността и точно затова определени хора в България са против махането на парите в брой.
Пък и разнитнте му ретро чичковци обичат да си показват превъзходството като плащат пиене по дискотеките с големи пачки.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24

Подписа отпадна и вече не се иска. Даже пише на бележката. Пин не се въвежда за сума до 25 лева.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България парите в брой няма да се махнат в близките 100 години, защото престъпниците ги използват.
В нормалните държави ако платиш голяма сума в брой може да си помислят че си престъпник.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23


Рано или късно ще се премине изцяло към безконтактното плащане. Просто с безконтактното плащане хората са улеснени.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vaposa e me elektronni ili hartieni a koi go pechata I kakvo stoi zad tiah .
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла Европа може и без пари в брой, но в определени места на България търговците приемат само пари в брой, за да могат да укриват приходите лесно.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С дигиталната революция, която предлага все по-бързи и удобни начини за трансакции, според някои парите в брой нямат бъдеще."

Направо по един чип на ръката и "1984" в сърцата....
33
7
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Bulgarina vse go e strah,che niakoi go sledi kade i kakvo harchi.Tova sa palni gluposti izrecheni ot nai bednija narod v Europa.Krajno vreme e da se razplashtame s carti za vsichko koeto e nad 1 lv,ili ako preminem kam Evro da e 1 Evro.Plashtaneto v broj neka si ostane i koi kakto iska,no savremennija sviat e plashtane s carti kadeto i da e.Bankite po sveta daze olihviavat cartite,a ne kakto pri nas da ima taksa za podarzane na carta.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И когато банката работеща тясно с хакерите ми източи дебитната карта и каже, че са хакерите и остана с една гола карта в ръцете какви ще ги дъвча. Hашага поиция ни пази, а цяла банка се отече в канала и никой нищо не знае гледайте си работата ще търгуваме с пари както винаги си е било а западняците да се оправят. Тия новости не са за мутристан.
31
4
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 3 години
ES e gnusen Rorshildski pudel!
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако някой не слушка,каква е гаранцията,че няма да му изключат или изтрият сметката и ако не е от село и запасен с провизии,една вода не може да си купи и умира.
29
2
 
8
 
! Отговори
Айде , айде....ха,ха преди 3 години
ТОВА---ДА "НЯМА ПАРИ"......НЕ БЕШЕ ЛИ ЧАСТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ НА МАРКС И ЛЕНИН...??!!!!

АМИ --ЕТО ......НА ЗАПАД ВЕЧЕ ЖИВЕЯТ В КОМУНИЗМА!!!
ДОРИ ...др.НИНОВА СИ ПРАТИ СИЧЕТО ТАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!
/....А , не в Москва/
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#28: Напротив,всички банки могат да си "напечатат"(запишат в компютрите),толкова пари,колкото си искат!

Целта на банките е не да "печелят",а да управляват Стадото,в което управление влизат най-разнообразни похвати,като "раздаване на безлихвени пари",или демонстриране на "липса на пари" - похвати,чрез които могат да си предизвикват каквито си искат кризи,нямащи нищо общо с кризите на реалният производствен пазар.

Те вече са в миналото!

Редът е на технологичните кризи и излишните хора!!!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И той ще накара всички, големи и малки, богати и бедни, свободни и обвързани, да приемат белега на звяра на дясната си ръка или на челото; та никой да не може да купува или продава, ако няма белега, или името на звяра, или числото на неговото име. Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите са излишни, ще се въведе модерна натурална размяна. Три кила боб в банкова сметка.
25
3
 
4
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До Анонимен
С плащане с кредитни карти, няма нужда да ви следят. И една дъвка да купиш, се знае в кой магазин си бил. А там камери бол.
-----
Човеко,каква "дъвка"?Ако четеш научни статии или се интересуваш,ще видиш,че науката е толкова напреднала,че твоите камери са допотопни! А нанотехнологиите са толкова напреднали,че просто фантазията ти е бедна,роботи могат да се разхождат в организма ти.Трябва да се вложат пари в науката,имаме уникалния шанс да сме в един отбор заедно с технически нации кат
24
6
 
2
 
! Отговори
Много просто: преди 3 години
КОГАТО ИМАШ ИЗЛИШЪК ОТ ПАРИ ------НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО СТОКА!!
/..като при СОЦ-а../

КОГАТО ИМАШ ИЗЛИШЪК ОТ СТОКА -----НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ!!)
/....както е при западния тип --икономика../

УМНИЯ, РАЗУМНИЯ И.... РАБОТЛИВИЯ ЧОВЕК----ВИНАГИ НАМИРА ПАРИ!!!!
ТОВА Е ИСТИНАТА ------ДРУГ ПЪТ , НЯМА!!!!!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля,че толкова искат да махнат истинските пари поради 2 причини. Едната е за да ни товарят с всевъзможни комисионни,такси за подръжка на виртуални пари.Както и абсолютен контрол.Другото е че щом превърнат кеша в импулси за смартфон тези импулси лесно могат да се фалшифицират.Докато с банкнотите е много по-трудно специална хартия,мастила,холограми то си е няколко науки не една.А това,че било по-бързо плащането с карта е пълна глупост.Нали пишеш пин,чакаш връзка после се подписваш..
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това е целта,да се премине изцяло към електронно или безбанкнотно изплащане и ще имаме два избора първи - да живеем като Робинзон Крузо,но на свобода или втори - изцяло починени роби на финансовата власт и бюрократите.