Италия иска да затваря пристанищата си за мигранти

Правителството иска одобрение от ЕС за драстични промени
Обновена: 30 юни 2017 06:28 | 29 юни 2017 22:38, Мартин Иванов
43
 Италия иска да затваря пристанищата си за мигранти
Източник: Reuters

Италианското правителство обмисля блокирането на лодки с мигранти до бреговете си, след като за периода 24-27 юни там са пристигнали над 11,000 бежанци на фона на вече 60-те хиляди до края на май, пише The Guardian.

То е дало мандат на своя посланик в ЕС - Маурицио Масари, да повдигне въпроса официално за драстични промени в процедурите за даване на убежище, като една от идеите е да се спират лодките, които нямат италиански знамена, най-вече тези в Сицилия и Калабрия.

Още по темата

За тази година Италия се оказва основното място, от което африкански мигранти стъпват на европейски брегове, като това се дължи най-вече на факта, че всички нейни съседи са затворили границите си, за да се опитат да накарат мигрантите да се придвижват на север. Въпреки че на ниво ЕС Полша и Унгария бяха помолени да облекчат натоварването на Италия и Гърция, приемайки повече мигранти, те отказаха.

Кризата в страната за количеството мигранти толкова се влоши, че вътрешният министър - Марко Минити, прекрати полета си към Вашингтон и се върна, за да адресира този въпрос. Една от обсъжданите теми е била дали неправителствените организации, които помагат и чакат бежанците от Либия, всъщност не действат като стимул на контрабандистите да вкарват още повече хора.

Матиа Тоалдо, експерт по ситуацията в Либия към Европейския съвет за външния отношения, описа намеренията на Италия като "паническа мярка", изказвайки съмненията си, че това изобщо би било законно, ако се случи.

28-те лидери на ЕС миналата седмица се съгласиха, че Италия и Гърция трябва да получат повече помощ за бежанците, които приема. Двете действия в тази посока ще са по-голямо сшешно финансиране към Италия и искане към европейските държави да отделят повече средства към африканските страни, като надеждата за това е, че по-добрите условия там могат да накарат хората да не ги напускат и да търсят убеждище в страна от ЕС.

Канцлерът на Германия се опасява, че дългсрочните демографски тенденции показват, че над 100 млн. африканци могат да бъдат тласнати към Европа най-вече заради промени в климата и бедност - сценарий, за който европейските правителства със сигурност не са подготвени.

Тя смята да прекрати миграцията, като се пребори с бедността в Африка. Нейната основна инициатива е да ангажира африканските страни с икономически реформи с помощ от частни инвеститори, които да доведат със себе си нови работни места и нови начини за развиване на бизнес.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Спакяват" ги на 1 км от либийския бряг и ги карат в Италия.
Защо не ги връщат пак в Либия?
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудост е да се иска разрешение от ЕС за каквото и да било
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви обяснете ми каква е тази лудост да обикаляш по море и да прибираш хиляди африканци почти ежедневно . Защо ? Защо ще взимат икономически мерки и ще наливат пари в Африка , като логиката и разума казва, че най ефективно ще е да има военни кораби които да пазят Европа .Мисля че ни лъжат с тези мерки , хвърлят ни прах в очите и трафика си върви с пълна пара със протекциите на ЕС. Плюя на този идиотски съюз която главна цел е да унищожи европейците . Жалко че търпим , жалко ...а не трябва
23
0
 
23
 
! Отговори
Така не може! преди 3 години
Няма ли достойни политици най после да и потърсят на това самозабравило се същество сметка и да и бъде повдигнато обвинение за затриване на Европа.
22
0
 
13
 
! Отговори
Гаетано Кариди преди 3 години
Магарини вика "офте мофте" и щедро разтваря бузки. Нема да проваляте кефа на мултикулти неначесаната парясница, ей!
21
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Сетила се Мара, че попа я бара. Това можеше да стане преди 3 г и нямаше да има толкова атентати в Европа.
20
1
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Ами ето го плана, 100 милиона а.ф.риканци пускаме близките години и унищожаваме Европа. Меркел, Макрон, Туск, всичките гадни подли "европейски" властници, всички те извършват най-тежкото престъпление, което историята познава.

Всичко това е замислено от световните е.вре.и, които искат да унищожат бялата раса и да наложат глобален диктат, където няма нации, няма култура и вековни традиции и ценности, а където има само едни международни корпорации и едни тъпи, зомбирани консуматори без раса и пол.
19
0
 
26
 
! Отговори
2 преди 3 години
и това го казва една крава - канцлера на Германия...която дори не е създала едно дете..но съсипа целия Европейски съюз. За брекзита са виновни най-вече милионите емигранти.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕК би трябвало да се грижи на първо място за просперитете и благополучието на европейците, а чак след това за бедността в Африка.
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незаконно влязъл - законно изгонен!
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе откъде накъде ЕС ще се бори с бедността в Африка, а не се пребори първо с бедността в европейска България?
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да правим това което прави австралия.претоварват мигрантите,карат ги там от където са тръгнали,трафикантите в затвора а корабите и лодките им се потапят
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ЕС изчезна и самостоятелността. Откъде накъде суверена държава ще пита дали може да затвори собствените си граници ? ЕС трябва сериозно да се преосмисли. Толкова права и вмешателство във вътрешните работи не е нужно.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а италианската мафия съгласна ли е .. да падне далаверата
12
0
 
2
 
! Отговори
Толериз преди 3 години
До Илиян

А добр'утро! Кафе ше пиеш ли?
11
0
 
36
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
Никой не им е виновен че нямат елементарна сексуална култура...цивилизованите хора с триста зора си позволяват по едно-максимум две деца ,а тези ги плякат на конвейер с претенциите нормалните почти бездетни хора да им помагат - откъде -накъде ?!

Трябва да се сложи край на тази безумна политика на отворени граници ,защото просто ще стане страшно за в бъдеще предвид намерениятя на тези гадове да ни подчинят по чисто религиозни подбуди.
10
44
 
1
 
! Отговори
Толерантен преди 3 години
Отвратен съм от бездушието и студенината на мазните, дебели и охранени европейци, които и хабер си няма да помогнат на бягащите от войни и климатични аномалии бежанци (предимно старци, жени и малки дечица) и вместо да ги спасят и да им помогнат с каквото могат, те ги оставят да се издавят в морето като котета! Срам за тебе, блуднице Европо! Срам за вас, уядени, студени и нехуманни европейци! #refugees_welcome, #bring_them_here
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пита ЕС?!?!?!?!?!?!Този съюз не е ли съюз на ДЪРЖАВИ,бре????Боли го германеца и французина,австриеца,холандеца,каква я прекарват в Италия италианците,че ще ги питат за решение и разрешение!!!Какво става в този съюз и кой на кого дърпа конците в него??Съюз ли?????Не-КАТУН!!!!!!
8
1
 
16
 
! Отговори
До редакцията преди 3 години
Само питам
Във Германия цял ден днес, както и вчера слушам за евентуална нова ескалация между взаимоотношенията между Германия и Турция, заради претенции на "Султана " относно срещата на g 20 в Хамбург!
Вие нещо бе сте ши Чули???
7
0
 
16
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Крайно време.