Италианците са щастливи – най-накрая пият кафе в нормални чаши

Заведенията на Ботуша отвориха, за да се върне страната към нормалния живот
19 май 2020 21:30, Нели Христова
38

Снимки: БГНЕС

След два месеца у дома италианците най-накрая могат да похапнат в ресторант навън. Хората нямаха търпение да опитат отново от вкуса на нормалния живот.

Още по темата

"Мога да усетя пълния вкус на храната. Сякаш съм бил на диета два месеца и сега за първи път мога да си хапна салам", казва Сандро Урбани, докато отпива от чашата си бяло вино. Италия направи поредната стъпка към нормалното в понеделник, когато отвори баровете, ресторантите и фризьорските салони в опит икономиката й да заработи отново.

Да, италианците можеха да си поръчват храна за вкъщи от 4 май, но най-накрая те могат да правят нещо, което е солидна част от културата им - да си изпият кафето в барчето в близост до дома, разбира се, спазвайки нужната социална дистанция. В Рим малкото барче "Сан Маранело", в близост до красивият фонтан "Ди Треви", посрещна първите си посетители.

"Всички са щастливи, че могат да дойдат и да изпият кафето си в нормална чаша. Това е навик тук, в Италия. Този ден е като инжекция увереност. Но засега можем да позволим само на трима души да влизат в бара по едно и също време", казва мениджърът на "Сан Маранело" Джузепе Ботруню пред The Guardian.

Но въпреки че кафенетата бяха пълни, първият работен ден за ресторантите бе малко по-различен. Голяма част от тях останаха затворени, за да успеят да се подготвят добре за работа.

"Имахме около 6 клиента на обяд. Броят е малък, но достатъчен. Всички бяха хора, които познаваме", казва Киара Гарджиоли, която държи заведение в близост до Пантеона на Рим.

Италия бе първата държава, която бе под пълна блокада. Тя започна малко по малко да вдига ограниченията, когато от 4 май заработиха фабриките, парковете бяха достъпни, а хората получиха позволение да се срещат с близките си. Спадът на броя на заразените и починалите от COVID-19 е осезаем.

Втората фаза на вдигането на мерките, която се казва "да живеем с вируса" включва още възможността за пътуване до други градове в един и същи регион и позволението италианците да се срещат и с приятели. От 3 юни ще бъде позволено и пътуването между регионите. 

На главната улица Орвието има само един отворен ресторант - "Гало д'Оро". В него няма клиенти. Останалите заведения ще отворят по-късно през седмицата, тъй като трябва да се уверят, че масите са на 1 метър една от друга и се дезинфекцират след всеки посетител. Клиентите ще трябва да правят предварителни резервации и да носят маска винаги, когато не са на масата си. Пред "Гало д'Оро" има поставен дезинфектант за ръце и ръкавици за клиентите, които се престрашат да хапнат там.

"След цялото това време прекарано у дома, просто искаме да започнем да живеем отново, да си върнем нормалността, въпреки че очакванията ни не са много големи. Няколко души се обадиха от любопитство, но все още нямаме резервации", казва собственикът на "Гало д'Оро" Татяна Корби.

Италианците може и да не бързат да залеят ресторантите, но със сигурност са нямали търпение да си запазят час при фризьор. Анна Пачиаконе, която има салон в близост до "Гало д'Оро" казва, че е имала много работа след като е отворила бизнеса си.

"Хората се обадиха и резервираха всичките часове още в неделя, като ми обясниха специфично от какво имат нужда по телефона. За сега всичко върви добре и по правилата", споделя тя.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...най-сетне в нормални чаши..." А има ли нормален човек,който сега да пие на улицата кафе в порцеланови чаши,незнайно как измити и незнайно от кого докосвани?!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Италия - история, култура, класическа музика, опера, театър, архитектура, храна, пица, паста, десерти, кафе, вино, чистота, плажове, планини, реки, езера - рай безкраен.
23
2
 
9
 
! Отговори
А бе, преди 1 месец
ако не бяха осемте раздрънкани руски Камази, италианците никогиж нямаше да се оправят, разбийш ли...
22
4
 
0
 
! Отговори
Баи преди 1 месец
И ние след два месеца в кьщи- пием кафе явно така е распоредено - да трае по два месеца карантината и натам квот доиде
Кои отцелял отцелял
21
2
 
2
 
! Отговори
кирЕто - келнеро преди 1 месец
най-популярното от италианските кафета е "късо италЯнско", а най-популярното у бг е "кафе у кофе"
от моЙта практика с италЯнците зная, че пият късо кафе на една глтка
ритуално се пие чай
а в най-близкото барче в европа пият ...
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Българите" е прекалено общо понятие ... например възрастните българи се делят на комунисти, антикомунисти, граждани, селяни, образовани, прости ... докато младото поколение са в голяма степен еднакви, сформирани от интернет, без значение къде или в какво семейство са родени ...

Надеждата е в младите така или иначе.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не българите, а турците като тебе.
18
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите трудно понасят някой да е щаслив.
17
14
 
3
 
! Отговори
Жабарите преди 1 месец
Да не се пънат много, да не настъпят пак мотиката...
16
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашия любим Бойко, известен още под името Баце ...

иска насила да ни вкара в Еврозоната, за да може българската пенсионерка, която не смее да си купи кофичка мляко, ... да плаща сметките (500 милиарда) от ресторантите на испанските и италианските пенсионери ...

УМЕН БОЙКО !!!
15
3
 
5
 
! Отговори
Гинеколог планинар преди 1 месец
Аз.ръкавици нося само като преглеждам.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1
Ех, едно време какви българи имаше...
13
4
 
8
 
! Отговори
До кво става бре преди 1 месец
Просто се разбраха с нашите управници да тестват различни модели за развитието на вируса у нас. Това става и за това изтеглят гражданите си. Ние ще сме опитен полигон.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сама, че техните сервитьори са с маски и ръкавици а като гледам нашенските как ги носят като лигавници и как се чешат с голи ръце по носовете си и ми се отщява.
11
1
 
6
 
! Отговори
Кво става бре преди 1 месец
Сащ изтеглят с минимум два самолета своите граждани от БГ към щата Луизиана!?!?!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"" Италианците са щастливи – най-накрая пият кафе ... ""
.................


А КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ??
9
3
 
21
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 1 месец
Това да гледаш във World Meter 800 починали за ден си беше голяма травма. Дано повече да няма такива трагедии в Италия и Света. Ковид 19 ни показа че СЗО не става за нищо и трябва да бъде закрита. Тръмп е прав че им спря кранчето.
8
1
 
11
 
! Отговори
NZ преди 1 месец
По-добро от кафе е дезинфектанта, който пият други нации.
7
11
 
6
 
! Отговори
Последни Новини преди 1 месец
Франция малко след като отвори училищата днес отново ги затвори - случайте сред децата на Новият Сидром който Уханската Чума предизвиква при тях се увеличават. Господ да ни е на помощ - това Вирус като напълно разберем какво точно поразява в организмът ни се окаже в пъти по-лош от СПИН ш всичко дето ни е познато.
6
4
 
15
 
! Отговори
От Германия преди 1 месец
Ае преди да почнете да ходите отново по заведения да пиете и да ядете първо да почнете да работите, че ни писнА да ви издържаме мързеливите задници, а?