Михаел Рот с призив към България и Северна Македония за конструктивен подход

Северна Македония няма да спазва нови критерии за присъединяване към ЕС
23 сеп 2020 12:10, Ния Христова
10
Михаел Рот с призив към България и Северна Македония за конструктивен подход
Снимка: БГНЕС

Северна Македония няма да спазва нови критерии и условия за присъединяването си към Европейския съюз, заяви германският министър по европейските въпроси, предаде БНР. Михаел Рот призова България и Северна Македония към конструктивен подход след меморандума на София срещу антибългарската идеология в Скопие. 

Рот е обсъждал въпроса с вицепремиера по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров. 
 
"Трябва да работим върху основите, които всички ние фиксирахме. Няма да въвеждаме нови критерии и условия извън заключенията на Съвета и това, което фигурира в договорите", подчерта още Рот и допълни, че е в интерес на всички страни-членки, особено за съседите на страните от Западните Балкани, регионът да има истинска европейска перспектива, за да се превърне в пространство на стабилност, сигурност и помирение. 
 
"Бихме искали да изградим надеждни мостове с помощта и на българските ни партньори", допълни Рот. Той подчерта, че се надява междуправителствените конференции с Албания и Северна Македония да се проведат този декември. 
 
В документа, който България внесе, се съдържа призив към властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото разделение в Северна Македония. 
 
"България не може да приеме, че продължаващият процес на национално изграждане в Северна Македония ще се осъществи чрез преразглеждане на общата ни история, отричане на общите ни етнически и езикови корени или необосновани твърдения за съществуването на „македонско малцинство“ в България. Тези прояви на държавно финансирана антибългарска идеология и практика противоречат на европейските ценности и не трябва да бъдат легитимирани чрез присъединяване към ЕС", се казва още в документа.

10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
diana21 преди 1 месец
Идеологията за дистанциране македонците от историята им не е от комунистическото наследство на Северна Македония, а от момента на окупирането на територията им от сърбите! Сърбия и Гърция прилагат една и съща идеология по отношение на македонците. Ако сърбите са окупирали територия, лоято са били длъжни да не окупират и имаме такъв документ дали не можем да осъдим Сърбия. Въпреки, че вече Северна Македония не е обвързана със Сърбия, ще излезнат всички мръсотии и фалшификации на сърбите там...
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този кой е, че се изказва по въпроси, далеч по-големи от неговата юрисдикция? Някакъв анонимен министър в Германия коментира въпроси далеч над неговото ниво. Той трябва да си знае мястото и да се занимава с външните въпроси на Германия, не с кандидат-членките на ЕС. Когато стане комисар по разширяването на ЕС, тогава може да се обажда.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северно Македонците да си седнат на дупета,да не си съчиняват история.Защото тя е само една,и не е това което те твърдят.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това всичко ни го причиниха Москва и Белград!
Москва с нейната антибългарска политика която си има дълбоки причини. В наш интерес е да има демократични промени в Русия и да бъде признато българското малцинство в Русия! А сърбите желаят разпада на държавата ни! Насъскваха брат срещу брата 50 год. Не им яжте скарите и не им слушайте чалгите на тези подлеци! В Нато и със Сащ и Ес! С Русия ще бъдем ограбени отново!
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарят Рот да си се занимава там с кривината на краставиците и заоблеността на доматите и да не се меша във вътрешните работи на България и Югозападна България наречена още Северна Македония. Европейски съюз през крив макарон за Скопските отцепредатели.
4
6
 
12
 
! Отговори
Тангра преди 1 месец
Великата политическа грешка да признаеш Македония за държава първи ? За чии ?
Бойко международния политик да ги кани в ЕС .
Сега им подарете и език и история.

Жалки прости политици.

Няма как лаком тип спящ до злато и пистолет да направи нещо умно.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то има швейцарски немски.Австрииският немски не се различава от немският немски така че няма повод за притеснение.
2
2
 
15
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Въпросния Рот, ако утре Австийците и Швейцарците кажат че не говорят немски и искат да се признаят като оъделни езици в ЕС? Чакам отговора на този въпрос Хер Лицемерен Рот?
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такива жалки клоуни като македонците! Не стига, че албанците почти са ги превзели, гърците ги правят на лу.ди калинки, а те се дървят и скачат на единствената си съседна държава, която е приятелски настроена и им помага. Ние реално сме единствения им ланс да влязат в ЕС и дори нищо не искаме от тях, освен да се държат нормално.
Имаше си име за това умствено заболяване, но го забравих.