Плащаме двойно повече за ток от повечето европейци

Средно 3.3% от доходите са за ток в ЕС, у нас е 6.8%
21 окт 2020 21:24, Петя Славова
65
Плащаме двойно повече за ток от повечето европейци
Снимка: БГНЕС

Средно 3,3% от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на сметките за електроенергия. В същото време домакинствата в България, Румъния и Португалия плащат над 6% от доходите си за тези разходи - съответно 6,8%, 6,7% и 6,3%.

Цената на електроенергията за бита в ЕС поскъпва за първи път от години и е относително по-висока спрямо повечето държави в Г-20, показва доклад на Европейския съюз за цената на тока и разходите за енергия през 2019 г. Причината за това са високите допълнителни такси, субсидии и регулации, пише още в документа.

Относително по-високи са и цените на електроенергията за бизнеса. От 2008 година до 2019 година цената на промишления ток се е повишила с 5% и вече е съпоставима с цената в Китай. Но спрямо нивата в САЩ е двойно по-висока. Като цяло цената на електроенергията за бизнеса в ЕС е по-висока спрямо повечето страни от развития свят (Г-20). Като цяло разходите за енергия на индустрията в ЕС съставляват между 1 и 10% от оперативните производствени разходи. В някои сектори като производство на цимент и пластмаси и други тези разходи надхвърлят 10%.

Всички сектори в индустрията са чувствителни към колебанията на цените на енергията, но най-засегнати, разбира се, са именно енергоемките отрасли - химически предприятия, производители на хартия, леярни и т.н. За тези предприятия варианти за намаляването на разходите е биомасата, допълват още в доклада. Енергоемките сектори вероятно ще запишат по-висок дял на разходите за енергия през 2020 година спрямо 2019 година, макар че цените намаляват. Причината е свитото производство заради пандемията от COVID, но в същото време мощностите им не са гъвкави и не могат да бъдат спрени напълно.

Междувременно стана ясно, че производството на електроенергия в България е спаднало с 8,43% от началото на 2020 г. до 18 октомври. Това сочат последните оперативни данни на Електроенергийния системен оператор, цитирани от БТА. Потреблението на ток е намаляло с 3,9 процента за същия период спрямо 2019 година. От Електроенергийния системен оператор отчитат увеличение на участието на възобновяемите енергийни източници в преносната и в разпределителната мрежа. Най-голям принос за това е на вятърните електроцентрали. Отчита се лек спад на дела в тока от вецовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
токомера преди 3 години
На запад тока е по скъп, но доходите им са по високи и това компенсира скъпия ток на запад. В България ако стане цената на тока както на запад Енергото ще фалира.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за ток ли?Съотнесено към доходите ние плащаме за всичко повече от европейците.Затова сме на това дередже.
54
2
 
0
 
! Отговори
праи сметка преди 3 години
имам една роднина в холандия, която плаща /в евро/750 за ипотека, 200 лизинг/нова кола, стана на 3 години/ и до 160-180 в отоплителния сезон за газ и ток. работи за 550 на ден. здравната и застраховка е от най-високите 850 годишно. замина преди 6 години на работа за 200 на ден без вишо!
53
0
 
4
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Нощната тарифа е от 10 до 06 сутринта.Не трябва да спиш за да си свършиш работа.В Испания нощната започва от 10 вечерта и е до 12 на обяд...Който е на смени може спокойно да направи ядене или да изпере...Ама у нас няма как да стане защото са свикнали да ни цакат постоянно...
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тройно ще започнем да плащаме като затворят тецовете, а ти народе спи!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са Путин от изток и Тръмп от запад! Българските депутатски лайнюювее от целия парламент - НИКОГА!!!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видими резултати
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фотоволтаичния дупетатски грухтеж с 24 часа ослънчаване върви ли? Американските централи с безбожния ток печелят ли? Оная цайсатата обещала ли е да се затворят още блокове на Козлодуй? Белене няма ли да го спрат още 10-20 пъти?
48
4
 
11
 
! Отговори
1940 година преди 3 години
Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот.Стенографски дневник на Народното събрание 1940 г.
47
4
 
7
 
! Отговори
1940 година преди 3 години
Мога да ви прочета данни, че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата.
46
3
 
5
 
! Отговори
1940 година преди 3 години
Знаеш ли соца откъде тръгна? Чети!А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище на народа в България през 1939 г. един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев: Това показва, че картината на българската мизерия е страшна Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно Бойко каза,че е предизборна лъжа.
44
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47ХохохохохСоциализЪма една магистрала до морето не можа да построи. Едно метро на София не можа да построи, а още кърпим мизериите от некадърното строителство на какво ли не от тогава.А ако ти си черноработник и *** то си е за тваоя сметка: явно социализъма толкова те е подготвил за реална конкуренция.
43
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко което има днес България е построено през "фалиралия" соц - да си пуснеш ток (дето казват имало режим) да си пуснеш вода, да си пуснеш топло - електроцентрали, язовири, жилищата са 90% от соца, пътища, сега и 200 километра не могат да построят. Над 200 електроцентрали, десетки язовири. А днес при евроатлантизма България произвежда само черноработници и *** за запада и продукцията и се увеличава пропорционално със смъртността на населението.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо Ваньо"Оффф това, че сме фалирали ми е любимата фраза.. "фалирали" сме с 10млрд$ дълг през 89та"Ц, 10те милиарда са след последния фалит и те са по-голямата част от сега съществуващия ни дълг (с лихви и пр). При предните пъти руснаците ни прибраха златния резерв и каквото още имахме.
41
5
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Оффф това, че сме фалирали ми е любимата фраза.. "фалирали" сме с 10млрд$ дълг през 89та, а колко е сегашния ни външен дълг?А тия 300млрд. евро дълг Гърция дали ще ги върне на ЕС?А щатите колко трилиона дължат на света? И щатите и рашките се командват от една нация ама няма да казвам коя, оти не "политкоректно" лека нощ.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Къде го прочете това за 6 милиарда, или руската празна кратуна пак е препила с бояришник?
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 милиарда да F-16 хартиени хвърчила които съществуват само на хартия а в същото време държавата е фалирала и взима заем 5 милиарда да плаща заплатите на държавните чиновници.
38
0
 
5
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
Те ни бъркат в джоба от всякъде, та един ток ли да е проблем..
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Хайде да не смятаме кой колко милиарда е завлачил от България, щото Русия никой не може да я стигне. Само тая година завлачи 4 милиарда за да строим газопровод на Сърбия по заповед ва Путин. Да не говорим за атомните чайници на Росатом и ръждивите тръби на Газпром захвърлени по българските пристанища и платени от българските данъкоплатци.