Франция с наказания за разпространяване на лични данни

Ще се налагат, когато се поставя под заплаха животът на други хора
24 окт 2020 13:24, Елка Василева
3
Франция с наказания за разпространяване на лични данни
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Франция Жан Кастекс обяви, че се въвеждат наказания за разпространяването на лична информация, която може "да постави под заплаха живота на други хора", след като миналата седмица учител по история беше убит в района на Париж, предаде Франс прес.

Законът, който ще бъде предложен на 9 декември, ще предвижда възможността за налагане на наказания "на тези, които публикуват онлайн лична информация", поставяща под заплаха живота на други хора, по подобие на случая с убития учител Самюел Пати. Родител на негова ученичка и ислямистки проповедник публикували в интернет самоличността му и името на училището, където преподавал.

Освен това с новия закон се засилва защитата на длъжностните лица и служителите, като ще бъдат наказвани тези, които "им оказват натиск", независимо дали "с думи или действия", както е бил оказан натиск на Пати и на директора на училището.

Кастекс съобщи, че през последната седмица са извършени проверки на представители на ислямистки движения. Извършени са 56 посещения в домовете им, като общо са планирани 123. Разгледани са и 1279 съобщения на платформата "Фарос", събираща информация за правонарушения, които са довели до 27 ареста.

Още по темата

Премиерът обяви увеличаване на персонала на платформата за наблюдение на световната мрежа и създаването на специализиран отдел в парижката прокуратура, който трябва "да централизира преследванията и да подобри тяхната ефективност".

Кастекс добави, че мерки по отношение на борбата с омразата онлайн ще бъдат приети след консултация с Европейската комисия. Очаква се до края на годината европейският изпълнителен орган да представи нов "Закон за цифровите услуги", който да регулира по-добре технологичните гиганти, особено по отношение на управлението на данни, дезинформацията и речта на омразата.

В понеделник зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че борбата срещу онлайн материалите, провокиращи омраза, трябва да бъде придружена от "предпазни мерки" за защита на свободата на изразяване, припомня АФП, цитирана от БНР.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Шовен преди 1 месец
Франция е истинска свободна страна. Франция е красива и величествена.
Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la France!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Перник престъпна секта разпространява голи снимки от баните на хората в мрежата,предоставят кодове със снимките на съседите да се гаврят с личният живот!
1
4
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 1 месец
За всички който не ми повярваха.
https://youtu.be/6KKJUb68uJw