Потребителите В ЕС ще защитават колективно правата си

Днес ЕП одобри ново законодателство
24 ное 2020 21:15, Ния Христова
6
Потребителите В ЕС ще защитават колективно правата си
Снимка: БГНЕС
Днес европейският парламент одобри законодателство, което ще позволи на различни групи потребители да се обединяват и да предприемат колективни действия в ЕС.
 
•Потребителите ще бъдат по-добре защитени срещу „масови вреди“ на национално и международно равнище
•Въвеждат се гаранции срещу злоупотреби със съдебни производства чрез принципа „губещият плаща“
•Някои потребителски организации ще могат да предявяват искове от името на потребителите
 
Новите правила въвеждат хармонизиран модел за представителни искове във всички държави членки. Този модел гарантира, че потребителите са добре защитени от масови вреди. Същевременно моделът предлага и подходящи предпазни мерки, чрез които да се избегнат злоупотреби.
 
Всички държави членки на ЕС трябва да въведат поне един ефективен процедурен механизъм, който позволява на квалифицирани органи (напр. потребителски организации или публични органи) да предявяват искове пред съдилища с цел преустановяване (забрана) или обезщетение. Законодателството има за цел да подобри функционирането на вътрешния пазар като спре незаконните практики и улесняване на достъпа до правосъдие за потребителите.
 
Повече права за потребителите и гаранции за търговците
 
Европейският модел за колективни действия ще позволи само на квалифицирани органи, като например потребителски организации, да представляват групи от потребители и да предявяват съдебни искове вместо адвокатски кантори.
 
Квалифицираните организации ще трябва да отговарят на едни и същи критерии в целия ЕС, за да могат да предявяват трансгранични съдебни искове. Те ще трябва да докажат, че са достатъчно стабилни и обществено активни, както и че са организации с нестопанска цел. Организациите ще трябва да отговарят на критериите, определени в националните законодателства, за да могат да предприемат действия в съответната си държава.
 
Правилата ще засилят и защитата срещу злоупотреби с принципа „губещият плаща“. Според този принцип загубилата страна поема разходите за съдебното производство на спечелилата страна.
 
С цел предотвратяване на злоупотреби с представителни искове следва да се избягват наказателните обезщетения. Квалифицираните организации ще трябва да установят процедури за избягване на конфликти на интереси и външно влияние, особено ако има и финансиране от трета страна.
 
Колективните искове могат да бъдат заведени срещу търговци, ако има предположения, че са нарушили правото на ЕС в широк кръг области като защитата на данни, пътуванията и туризма, финансовите услуги, енергетиката и телекомуникациите.
 
Директивата също така обхваща нарушения, които са били преустановени преди предявяването на представителния иск или след приключването на производството по него. Тази възможност се предоставя, тъй като все още може да е необходима забрана или предотвратяване на повторното извършване на нарушението.
 

Следващите стъпки

 
Очаква се директивата да влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз. Държавите членки ще разполагат с 24 месеца, за да я транспонират в националните си законодателства, и с още 6 месеца, за да я приложат. Новите правила ще се прилагат по отношение на представителните искове, подадени на или след датата, на която директивата става приложима.
 

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Хич не ми пука за ЕС! Той няма да просъществува дълго. А след години ще бъде отбелязано ,че това е най голямата грешка на бг политици.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А човешките прав да си ги пазим ли клективно или по единично от вкъщи да благодарим за мерките?
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали не си мислите, че вие също влизате в числото на тези потребители ?