През октомври сме пазарували повече, въпреки пандемията

Ръст в продажбите спрямо септември в целия ЕС
Обновена: 4 дек 2020 14:36 | 4 дек 2020 14:36, Петя Славова
0
През октомври сме пазарували повече, въпреки пандемията
Снимка: БГНЕС

Продажбите на дребно в целия ЕС, включително и в България, отбелязаха по-добър от очакваното растеж през октомври благодарение на рязко повишаване на пазаруването онлайн, преди да влязат в сила новите рестриктивни мерки на стария континент, целящи да ограничат разпространението на втората вълна на COVID-19. Това показват последни данни на Евростат, предава "Монитор".

У нас също има повишение спрямо предходния месец, но спрямо година по-рано отбелязаха третия най-голям спад в рамките на ЕС след този в Словения и Малта, отчита официалната европейска статистика. Продажбите на дребно в България се повишиха през октомври с 1,5% спрямо септември, когато нараснаха с 3,2%. Това представлява повишение на търговията на дребно за шести пореден месец след срива с 20,1% през март и понижението с 2,0% през април. На годишна база обаче спадът при продажбите на дребно в нашата страна остава един от най-големите в рамките на Европейския съюз. За по-миналия месец продажбите на дребно се понижиха с 5,3% спрямо октомври 2019 г. след спад с 6,7% през септември.

През октомври 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 1,5%, заличавайки спада с 1,3% през септември, като в рамките на целия Европейски съюз те също се повишиха с 1,5% след спад с 1,7% месец по-рано. На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се повишиха през октомври с 4,3%, а в рамките на целия ЕС с 4,2% след техен растеж съответно с 2,5% и с 2,4% през септември. Това е отново един от най-солидните спадове в рамките на целия ЕС на годишна база, като по този показател нашата срана е изпреварена единствено от Словения (спад с 1,11%) и Малта (спад със 7,2%).

Евростат посочи, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната се повишиха през октомври с 2% спрямо предходния месец и с 5,1% на годишна база, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха също с 2% на месечна база и с 5,4% спрямо година по-рано. Спад с 3,7% на месечна и с 9,6% на годишна база отбелязаха продажбите на автомобилни горива.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки се повишиха на месечна база с 2%, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1,9%, а на автомобилните горива се свиха с 3,4 на сто.

Евростат отбеляза, че оновна причина за общото нарастване на продажбите на дребно в ЕС, и в частност в еврозоната, през октомври оказа много силния ръст при онлайн и продажбите по пощата - скок на годишна база с 28,5% за еврозоната и с 29,2% в целия ЕС.

В същото време най-голямо повишение на продажбите на дребно през октомври спрямо година по-рано е отчетено в Ирландия (повишение с 13,8%), Дания (с 12,5%) и Литва (с 8,5%).


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари