Как Brexit ще промени Европа и света?

Има граници, няма ги четирите свободи на ЕС
5 яну 2021 22:50, Нели Христова
16

Великобритания официално излезе от Европейския съюз, а с това се променят и правилата за влизане на Острова, както и тези за търговията. Промени ще има и за българските граждани. Какво бъде различно за света и Европа след Brexit?

"На практика се променя това - има граници, няма ги четирите свободи на ЕС - свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги. Вместо един пазар, вече имаме два пазара, които договарят взаимоотношенията помежду си. Търговското споразумение е важно, тези три дни преди Коледа, когато имаше пълна блокада във Великобритания, показаха и на двете страни какво би означавал Brexit без споразумение", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че много нови споразумения трябва още да бъдат обсъждани по редица въпроси.

"Губещи ще бъдат до голяма степен и двете страни, защото губят свободното движение на стоки и хора. Един от основните стремежи на Борис Джонсън беше да разтвори негативите от Brexit в негативите от пандемията, за да не бъдат те толкова очевидни за гражданите на Обединеното кралство", добави Кючуков.

Според него 4-годишната сага около Brexit на определен етап се е превърнала в по-лоша и от най-лошата сигурност.

"Много въпроси трябва да бъдат решени, има много неизвестни. Когато говорим за търговски отношения без квоти и без мита, това не означава, че те остават както преди. Там се изискват много допълнителни документи, сертификати. Споразумението предполага, че тепърва предстои изграждането на много нови органи и институции, най-вече контролни", отбеляза директорът на Института за икономика и международни отношения в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според експерта може да се предположи, че и евродепутатите ще подкрепят това споразумение и ЕП да го одобри. Той посочи, че Европа също губи един от гледна точка на сигурността.

"Тепърва механизмът на преминаване на границата ще се усложнява, ще трябва да има задгранични паспорти за пътуване. За работа в Обединеното кралство ще трябва да се кандидатства за виза. Всички, които тепърва ще кандидатстват, ще трябва да получат виза за обучение и ще трябва да платят 3-4 пъти по-високи такси, отколкото досега плащаха студентите", допълни Любомир Кючуков.

Tой посочи, че Северна Ирландия остава част от европейското регулаторно пространство, а в Обединеното кралство ще действа друга.

"Въпросът с Шотландия стои може би още по-остро. Там се поставя и въпросът за нов референдум, което засега се отказва категорично. Това означава напрежение между Единбург и Лондон. Дадена е основата за двустрастранно решаване на проблемите в икономически план, а в политически план напрежението остава", заключи Кючуков.


16
Още от ЕС
Лекар в Германия: Доверете ми се - преди интубация няма антиваксъри!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
гледам, на брюкселските тролита "всичките" им аргументи се изчерпват с едно мин-ване в името на надника им от раковска 124.
12
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Некомпетентен

"Единствени губещи са Англичаните станаха много аргументи..." - може ли да изброиш многото аргументи, та да разбера, че те са единствените губещи?

Или си тролиш за брюкселската надница, както тейко ти за московската?
11
3
 
5
 
! Отговори
Некомпетентен преди 1 седмица
Единствени губещи са Англичаните станаха много аргументи, разчитат на бившите си колонии, 15, 16, 17,18 век отдавна отминаха вече няма от къде да крадат. Насила направеното обединение ще се разпадне. Да е жив и здрав Джонсън. Империята си отива.
10
3
 
6
 
! Отговори
Или руските хакери преди 1 седмица
Предполагам за всичко лошо пак Путин ще е виновен?
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще го промени с пияни островитяни.
Да внимават да не се възроди отново канибализмът, защото няма да остане кьорав островитянин там.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Деградирането на деградацията на деградетата взе ускорено да деградира.
7
1
 
11
 
! Отговори
Ммммммм? преди 1 седмица
Островните пиянки що не излязат от НАТО да им видим сеира...
Ей т’ва не ми е ясно.
И ‘ко може някой, да ми го обЯсни.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се изискват "много" документи и сертификати. В момента е достатъчно само изречението в сметката, че стоката е произведена във Великобритания, с подпис и печат на фирмата подател. Скоро ще има регистрационни номера за регистриран износител. Всъщност ЕС има безмитна търговия с половината свят без Китай, Русия и САЩ, но данъкът обикновено така и така е по-висок от митото и той се плаща.
5
13
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Великобритания излезе от ЕС, защото в теологията ционистите - според книгата на пророк Даниил 8 глава, именно ислямски Иран ("овенът") и християнски ЕС ("козелът") са днешните големи врагове на Израел...
4
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво се промени - първи повлякоха крак. Ще последват и други, но заради загубата на независима банка, ще е по-трудно. Нещо като да напуснеш ссср.
3
2
 
18
 
! Отговори
Най-новият ред преди 1 седмица
Всяка жаба да си знае гьола !
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нощем не мога да спя щото британците вече не са от ЕС. Планетата и вселената стъпка назад. Това е ужасен ужас...
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свобода за Шотландия, Северна Ирландия, Уелс, Ман, Джърси, Гърнси и още много колонии! Трябва на всяка цена да бъде свалено това сатанинско кралско семейство, а и аман по всички новини да ми дават всичко за тях, все едно са крале на България.