След споровете: Ще пропуснем ли крайния срок за 12 млрд. от ЕС?

Планът не бе депозиран в Народното събрание
Обновена: 17 апр 2021 09:22 | 17 апр 2021 09:22, Валерия Белчевска
369
След споровете: Ще пропуснем ли крайния срок за 12 млрд. от ЕС?
Снимка: БГНЕС

Някои правителства от Европейския съюз ще пропуснат крайния срок 30 април да представят възстновителните си планове на Европейската комисия. Това съобщи заместник-председателят й Валдис Домбровскис. Но все още е много вероятно те да го направят до няколко седмици след това, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Някои държави членки са почти готови и представянето на плановете им до края на април е постижимо. За други изглежда по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа за още няколко седмици", каза той.

Още по темата

Вместо да дебатират по плана обаче, който предвижда за България 6,3 млрд. евро безвъзмездно и още 4,1 млрд. като дългосрочни кредити, няколко часа депутатите от новия парламент у нас се караха, а планът не бе депозиран в Народното събрание. Той не е приет и от Министерския съвет, тъй като след изборите ГЕРБ прецениха, че е редно да бъде гласуван от следващото правителство.

След отказа на премиера в оставка Бойко Борисов да бъде изслушан по подготвения от правителството му документ, на негово място трябваше да се яви вицепремиерът Томислав Дончев. Той дойде, но депутатите вече бяха минали на следващата точка от дневния ред. И до изслушване на Дончев така и не се стигна.

От ГЕРБ все пак попитаха не е ли редно да му се даде думата, но председателстващата Татяна Дончева каза, че редът му е минал и точката е приключила.

Дончев сложи раницата на гърба си и си тръгна, а след няколко минути на хаос и викове в пленарната зала и финансовият министър Кирил Ананиев отказа да говори пред парламента за състоянието на бюджета. Той също напусна залата, докато беше приканван да започне изявлението си.

Неявяването на Борисов, който излезе в отпуск, даде повод на шефката на депутатите от "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова да го нарече "премиера беглец".

Двайсет и седемте плана са подробно описание за изразходването на безвъзмездни средства (грантове) и заеми, които всяка страна от ЕС ще получи от безпрецедентното вземане на заеми от Европейската комисия за възстановяване икономиките така, че след пандемията от КОВИД-19 те да станат по-зелени и по-дигитализирани.

За да получи парите, всяка страна трябва да задели 37 на сто от средствата за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и 20 на сто, за да направи икономиката по-добре подготвена за дигиталната епоха чрез инвестиции и реформи, които ще получават финансиране на части от ЕС до 2026 г.

"В огромната си част плановете на държавите членки са на много напреднал етап и ще бъдат представени до края на април и може би в следващите няколко седмици след края на април", каза Домбровскис.

Неколкоседмично забавяне на внасянето на някои от плановете няма да попречи на цялата програма, защото за да потекат каквито и да било грантове или евтини европейски заеми към правителствата, първо 27-те национални парламента трябва да ратифицират своите увеличени бюджетни гаранции за цялостния евробюджет, отбелязва Ройтерс. Тези ангажименти са най-голямата гаранция за заемите, защото така се гарантира, че те ще бъдат върнати.

Това вероятно ще отнеме повече време от подготовката на плановете за разходите - засега най-малко 17 страни са ратифицирали увеличените гаранции, наричани Решение за собствените ресурси (Own Resources Decision), а другите се очаква да го направят скоро.

Но процесът се бави в някои страни по различни причини. Например в Германия Конституционният съд проверява съвместимостта му с германското законодателство, в Полша той е предмет на вътрешнополитически борби, а Нидерландия среща трудности да състави управленска коалиция след изборите.

Без всички 27 национални ратификации ЕК не може да започне да тегли заеми и никое правителство не може да получи никакви средства.

"Ако ратификацията на Решението за собствените ресурси е приключила във всички държави членки през юни, а ние сме уверени, че именно такъв ще бъде случаят, то ние като Европейска комисия можем да излезем на пазарите и да вземем заеми, и да направим първи плащания през юли", каза Домбровскис.

Размерът, който правителствата от ЕС могат да получат тази година, преди да са започнали каквито и да било от инвестициите и реформите, е 13 на сто от общия си дял. Тъй като повечето ще искат основно грантовата част от парите, цялата финансова инжекция от Евросъюза за тази година вероятно ще бъде около 44-45 млрд. евро.


369
Още от ЕС
Мадрид може да затвори центровете за ваксини, няма дози
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/318

"И като се махнете от ЕС къде ще идете бе, гении?" - ц. Няма да ходим никъде. Ти се махай и си взимай всички останали безродни издънки.. да не забравиш и безродния си баща - партиен активист и радетел за 16 республика.
325
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Спокойно!
Догодина, при следващия план за възстановяване от управлението на некадърниците в ес, ще са вече 24 милиард!
324
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наистина ли си мислите, че политическата мафия ще пропусне да лапне тези 12 милиарда ?! Планът ще бъде подаден в срок !
323
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чалгопитецоте могат ли да напишат план за ставане и ходене до работното място? Или за нещо по-сериозно?
322
2
 
2
 
! Отговори
Крийслово преди 4 седмици
Имаме най скапаните управшяващи на земята ,на които изобщо не им пука за Народа!
321
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бабикян каза вчера в Офанзива, че по този план имало работа за 4-5 часа, за да бъде завършен. И естествено, искаше ГЕРБ да я свършат. Щом е толкова малко доработката, защо великите сценаристи не завършат плана или да си напишат свой? Разбра се, че ще има отсрочка в крайния срок. Да докажат, че са способни да управляват и че имат експерти.
320
3
 
6
 
! Отговори
"Новите" л преди 4 седмици
Румбата Гечев ще спретне един доклад,нали е финансов гуру,нищо че направи долара 3000 лв.,фалира 17 банки за ден и изчезнаха спестяванията на майките и бащите на младите чалгари,вкарали учиндолската салфетка на мутрите в парламента.Те само от ЕС да пратят няколко милиарда-Корнела ще ги приватизира,ще даде на сестра галева някой милиард за прически,понеже са от едно комунокотило,Маджо също ще прилапа парички като отроче на комунисти.А за миячите на чинии и техните родители-геврек,за заслуги.
319
6
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Хайде стига популизъм! Герберастки номера! Да отиват да дават отчет за състоянието на държавната хазна!
318
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И като се махнете от ЕС къде ще идете бе, гении?В Евразия на Путин ли?То на червените и простите там ви е мястото.
317
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Младежта искаше шоуто на Слави да стане общонародно. Постигнаха го, вече е в парламента. На по-възрастните ще кажа - като останете без пенсии и заплати се сърдете на себе си че така сте възпитали децата си.
А младежта - да не се питат що били бедни. Щот сте прости чалгари.
316
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Програмата я има в публикувана в интернет портала отдааааавна. Нито един от депутатите мутри и чалгаджии не си е направил труда да я прочете. Бойко хвърли кърпата, оправяйте се сами. Ако можете. Няма все той да ви бърше насраните задници.
Изборите свършиха, време е да почнете да работите. Само с плямпане не става.
315
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледа им сеира
314
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Борисов им тегли една дълга и ги остави умните да се оправят...
Ще загубим парите с тоя сбъъркан парламент.
313
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГЕРБ са виновни..............Бойко Борисов се е скрил в миша дупка.................да идва в парламента веднага!!
И да отговаря на неудобните въпроси!!!
312
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
309 Какво съдействие, антигербериттите отказаха съдействието предложено от ГЕРБ. Не дадоха думата на Дончев и Ананиев.
Сега това предложение вече не важи.
Да се оправят, да покажат, че имат капацитет, да пишат доклади, да усвояват пари от ЕС, да носят отговорност.ност.
311
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕНП няма да лобира за руски слуги и популисти, креатури на ДС, Путин, каквито са антигерберите. Парите ще "закъснеят".
310
5
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 седмици
АЙДЕ БЕ СМУТЛЬО....ЕДИН ПЛАН" ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ"--НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ !

ДА НИ СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ , ЧЕ ГЕРБ ЩЕ ВИ ПРАВИ ПОДАРЪЦИ ....ЗА ДА СИ ПЪЛНИТЕ ГУШИТЕ С ЕВРО ПАРИ...??!

АЙДЕ У ЛЕВО , НЕКАДЪРНИКО.....!
309
12
 
13
 
! Отговори
Сат Н преди 4 седмици
Реално забавянето е чисто по вина на ГЕРБ - единият се скри, другият се явява със закъснение, третият направо отказва съдействие.
308
11
 
7
 
! Отговори
Сат Н преди 4 седмици
Раздувките за милиардите, които "ще загубим", са тьпотии от същата серия като за Южен поток.

Въобще някой почне ли да ви припира и да ви плаши със загуба на много пари ако не побързате, значи ви пързаля.

Тулупа и Томислав да се явят двамата, а Ананиев - на съд за саботаж.
307
11
 
11
 
! Отговори
Сат Н преди 4 седмици
Кирил Ананиев направо може да бъде задържан за саботаж на Държавата и да го сложат при двама загорели рецидивисти, да ги обслужва.

Не може да си бил министър и да откажеш да дадеш разяснения по работата си, когато Народът го поиска.

На другият тьпигьоз да се даде втори шанс и втория път да бъде доведен под стража, за да се научи да си гледа часовника.