Сполучливо ли е решението да има вечерен час при борбата с пандемията?

Експертите не са единодушни по въпроса
18 апр 2021 07:45, Петя Славова
91
Сполучливо ли е решението да има вечерен час при борбата с пандемията?
Снимка: БГНЕС

Може ли вечерният час ефективно да намали броя на новите инфекции в пандемията? Експертите не са единодушни - докато едни виждат най-вече предимствата на тази мярка, други предупреждават тя да не се прилага, съобщава "Дойче Веле".

Привържениците на забраната да се напуска дома през нощта (от 21 часа до 5 сутринта) изтъкват следния аргумент: вечерният час е ефективно средство срещу частните събирания и допринася за ограничаването на контактите между хората. Критиците на идеята пък изтъкват, че тя няма да спре хората да се събират, затова пък ще ги принуди да се срещат само в затворени помещения, където рискът от заразяване е по-голям, отколкото на открито. Именно за тази опасност предупреждава в отворено писмо до политиците в Германия Дружеството на изследователите на аерозоли, цитирано от MDR.

Още по темата

Поддръжниците на искането за налагане на вечерен час се позовават на изследване, проведено в Оксфордския университет. С помощта на различни модели изследователите са проучили ефективността на отделните мерки за намаляване на риска от зараза. Така е било установено, че вечерният час може да бъде само допълнителна мярка - забраната за напускане на дома вечер и през нощта допринася за намаляването на риска от зараза в много по-малко степен, отколкото например забраната за събирания на повече от 10 души наведнъж.

Друго изследване, също от Оксфорд, вижда повече смисъл в налагането на вечерен час, но като цяло потвърждава извода, че ограничаването на събиранията на много хора на едно място е с ключова роля в битката срещу пандемията.

90 процента от инфекциите - на закрито

Има проучвания и за това каква е вероятността от предаване на заразата на открито. В това отношение експертите се сблъскват със следния проблем: много е трудно да се установи точното време на заразяването, т.е. не може да се твърди със сигурност дали то е станало навън или вътре в закрито помещение. В Ирландия например след официалното обявяване на строителните обекти и спорта навън за "дейности на открито" се оказа, че делът на заразяванията в затворени пространства е 99,9 на сто.

Изследване на университета Бъркли в Калифорния също стига до подобни заключения: на открито се случват по-малко от 10 на сто от инфекциите. При това най-честата причина за заразяването навън е събирането на много хора на едно място, без спазване на нужната дистанция и носене на предпазни маски.

Посегателство срещу основните права

Германският експерт по аерозолите Герхард Шойх казва пред MDR, че не е възможно хората дълго време да бъдат ограничавани да се събират по частни поводи - те ще намерят пътища да заобиколят забраните, например като се срещат в затворени помещения. А това е контрапродуктивно, отбелязва той. В тази връзка Шойх припомня, че удвояването на броя на хората в дадено закрито пространство увеличава значително риска от заразяване. Освен това трябва да се съкращава времето, което хората прекарват затворени в дадено помещение. Тук важна роля играе и проветряването: офисите и помещенията, в които работят или живеят повече хора, трябва да бъдат снабдени със системи за филтриране на въздуха. Те могат да пречистват до 90 процента от вирусите.

Учените изтъкват и още един аргумент: много по-ефективна мярка от вечерния час е редовното тестване, както показва например опитът на Словакия. Там след въвеждането на масови ежеседмични антигенни тестове броят на новите инфекции спада постоянно от януари насам, въпреки наличието на нови, мутирали варианти на коронавируса.

Въпросът за налагането на вечерен час има и юридическо измерение: в Германия няколко съдилища вече отмениха тази мярка като неправомерна. Административният съд в Майнц например постанови, че ограничаването на излизанията вечер представлява тежко посегателство срещу основните права. Преди това с подобни решения излязоха и съдилища в Хановер, Бремен, Брауншвайг, Дармщат, Арнсберг и др.


91
Още от ЕС
Мадрид може да затвори центровете за ваксини, няма дози
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Хххх

Много хитро, как го измисли? Ти си оригинален и неконвенционален!
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Масконосещи с диагноза шизофренична параноя, да се отделят в психиатрията и до живот 24 часа в денонощията да си носят мръсните си *** защото да се пазиш от нещо което не съществува освен в болно въображение е шизофрения.
Няма да играя тази игра ковид 19 и фалшпландемията.
Да си върнем нормалният Живот без ковидовцете с *** и *** поглед..
71
2
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 3 седмици
До МДР
Защо до сега имаше 5 живота ли...че ти е останал един?
70
2
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 3 седмици
Според мен най-успешни ще са концентрационните лагери....Третия Райх е доказал че са успешни...
69
7
 
3
 
! Отговори
МДР преди 3 седмици
Да, сполучливо е. Пазете себе си и останалите, един живот ни остана.
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаете ли как ми звучат хората, които ги е страх от вируса и предлагат безумни мерки? По следния начин. Все едно аз да кажа, че трябва да се забрани строителството на сгради над 5 етажа, защото мен ме е страх от високо... Точно така ми звучите скъпи съграждани. Знам, че никога няма да проумеете какво се опитвам да ви съобщя с този коментар, но нормално... Все пак не очаквам от вас да надскочите себе си... Хайде живи и здрави!
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Толупа да въведе вечерен час и за България. След 22часа да се стреля на месо за нарушителите" - По-добре да се стреля на месо срещу хора с такива предложения. Който го е страх от вируса да си стои вкъщи ако иска до края на живота си, а останалите да си живеем както сме си свикнали. Трябва ли да се забрани на хората да ходят в гората само защото има такива, които ги е страх от мечки? Не, еми тогава махайте всики мерки и който иска да излиза със скафандър, а който иска да си живее нормално.
66
0
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 седмици
Като няма кой да я контролира тази мярка, за какво ще ни е !!!
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно на Мутрата му трябва вечерен час ...

Да се измъкне безнаказано ...

Няма да е тая ...
64
1
 
2
 
! Отговори
ПИТАш - Отговарям преди 3 седмици
Не.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толупа да въведе вечерен час и за България.
След 22часа да се стреля на месо за нарушителите
62
9
 
4
 
! Отговори
Коцев от УМБАЛ преди 3 седмици
Тази мярка ще бъде въведена експериментално веднага след съставяне на новото правителство на коалицията "Има такъв народ"-"Демократична България"-"Изправи се мутри вън!", при което д-р Симидчиев ще бъде здравен министър. Целта му е да се намали броя на новозаразението до 20 на денонощие и практически заразата да бъде изкоренена. Ще има и други мерки взаимствани от другите европейски държави, като маски на открито, СМС за излизане и други.
61
2
 
4
 
! Отговори
ЕЛАТЕ в КАРЛОВО преди 3 седмици
ПО ЦЯЛА НОЩ С ЛЕКИ КОЛИ, БУСОВЕ И КАМИОНЧЕТА

ПРЕСТЪПНИЦИ-УБИЙЦИ РАЗНАСЯТ ***
И КЪДЕТО ВИДЯТ ПО-ПРАЗЕН КОНТЕЙНЕР ЗА МИНУТИ ГО ПЪЛНЯТ ДОГОРЕ

ЦЕЛТА - ТЕХНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ ДА СА ВИНАГИ ПРАЗНИ И ТЕ ДА НЕ СЕ ЗАРАЗЯТ
ЩОМ СЕ СТЪМНИ И ВЕДНАГА ТРЪГВАТ ... С БОКЛУЦИТЕ
ВКЛ. С ПАМПЕРСИТЕ НА БОЛНИТЕ И ПОСТЕЛИТЕ НА УМРЕЛИТЕ ОТ КОВИД

КМЕТА НА ГРАДА КАБАИВАНОВ НЕ ВЗИМА НИКАКВИ МЕРКИ СРЕЩУ ТЯХ
И КАРЛОВО Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ОТ КОВИД В СТРАНАТА

МНОГО ОТ МОИТЕ ПОЗНАТИ ВЕЧЕ СА МЪРТВИ
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
това е една много *** мярка със съмнителен резултат и голямо ограничаване на свободи,опит за контрол на населението,а не на заразата
59
5
 
1
 
! Отговори
Слави, отивай си! преди 3 седмици
Двета се е устремил ком социализъм със страшна сила. Вече всички ще дават от себе си колкото могат, и ще получават колкото им е нужно. Ще има комисия по разпределението. Жените ще ги осеменяват изкуствено за да се изкоренят някои вредни навици от миналото.
58
1
 
29
 
! Отговори
Demonaz преди 3 седмици
Да къртят пейките. Забрана на спорта и социалните контакти. Много страшен вирус нямам думи. Толкова опасен,че миналата година имаше статия за работник,които е бил с корона вирус при срутване на тунел. На младите да се забрани да се задомяват и да правят деца. Важно е побърканите хипохондрици да живеят вечно, като скотове.
57
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Задължително трябва да има вечерен час,а сутрин физзарядка,веднъж седмично и тревога.
56
2
 
49
 
! Отговори
Не! преди 3 седмици
Aман от побъркани хипохондрици! Нито вечерният час работи, нито мерките работят, нито ваксините. Не спираме, а само забавяме (незнайно защо) вирус, който пак ще мине през населението. Постигаме само мутации...
55
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вечерният час е изключително ефективно средство стига да се прилага максимално ефективно!!!

Просто от 21ч до 05ч си на адресната си регистрация.
Хванат ли те на друго място, глоба-арест-затвор !!
Просто е ама не се спазва.
54
19
 
6
 
! Отговори
Vako преди 3 седмици
Чудя се защо не затвориха целия свят за месец на 100 процента.
Ами ни тлачат вече 3 година ще стане.