Крадци прехвърлиха 9 млн. лв от норвежки бизнесмен в наша банка

След сигнал от банката веднага се намесили и върнали парите
Обновена: 23 апр 2021 12:59 | 23 апр 2021 12:50, Валерия Белчевска
14
Крадци прехвърлиха 9 млн. лв от норвежки бизнесмен в наша банка
Снимка: БГНЕС

Близо 9 милиона лева изчезнаха от сметката на известен норвежки бизнесмен и се озоваха в българска банка. Бързо обаче бяха открити и върнати на собственика им, а за случая разказа публично българският предприемач и инвеститор Пламен Русев.

Банковите служители реагирали веднага, измамата е предотвратена, а парите - върнати. Започнало е разследване в Норвегия и България.

Преди няколко дни д-р Пламен Русев, който освен известен филантроп е и инвеститор в различни световни компании, получил тревожно обаждане от свой приятел - норвежки бизнесмен. Оказало се, че норвежка банка оторизирала превод към сметка в България за почти 9 милиона лева.

"По-малко от половин час, след като преводът е бил направен, той го е видял през онлайн банкирането си, след това аз веднага започнах да звъня на моите контакти в конкретната банка. Конкретно фирмата, от която са източени парите, се занимава със здравеопазване. Тяхното семейство е влиятелно в Норвегия. Спасихме наистина имиджа на България пред едни, ако щете, потенциални инвеститори", заяви пред БНТ д-р Пламен Русев.

Бързата реакция на банковите служители спасила крупната сума на бизнесмена, която вече е върната обратно.

"Моят приятел ми каза, че предния ден е имало взлом в неговия офис. Като че ли е имало физически достъп до документи, които по един или по друг начин са дали достъп до съответните имена, пароли", заяви д-р Русев.

От българската банка изпратиха писмена позиция, в която се посочва, че за случая са уведомени компетентните органи и се води разследване. Имената на норвежкото търговско дружество, както и на фирмата получател у нас са обект на банкова тайна. Засега е ясно, че адресът, на който е регистрирана фирмата, е на улица "Христо Белчев" в София.

"Видяхме, че са регистрирани общо 92 компании. Всяка от която все по-красива. Поне аз не видях нито едно българско име. Все някакви чужденци. Беше някаква африканка с четири имена, с 10 лева уставен капитал", разказа д-р Пламен Русев.

Кой стои зад измамната схема и какви пробиви в сигурността са допуснати тепърва трябва да установят властите в Норвегия, където вече тече разследване. Според IT специалисти крупните финансови схеми освен сериозни познания изискват и предварителна информация за жертвите.

"90 процента от поразиите, които се случват от програми. Някои програмист е написал нещо, някакви скриптове обикалят и правят поразии. Останалите 10 процента са сериозни хора, специалисти, които имат информацията да хакват банкови акаунти", заяви Николай Кръстев, компютърен специалист.


14
Още от ЕС
Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 седмици
ЗАЩО ТАКА БЪРЗО НЕ ВЪРНАХА ПАРИТЕ НА МАРТИН ПЕТРОВ !!!!!!!!!!!!!!!!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спасихме наистина имиджа на България пред едни, ако щете, потенциални инвеститори", заяви пред БНТ д-р Пламен Русев.

"Моят приятел ми каза, че предния ден е имало взлом в неговия офис. Като че ли е имало физически достъп до документи, които по един или по друг начин са дали достъп до съответните имена, пароли

------------------

Ние да си спасяваме имиджа, защото *** се е оставил да го оберат?
7
1
 
7
 
! Отговори
шопен преди 3 седмици
глей ти,значи и в норвегия ползват нашите левове
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На некой му е паднал нета преди да прехвърли парите от БГ сметката към Африка, Индия и от там некоя офшорка или биткоини.
Пак че от банката са блокирали транзакцията.
5
3
 
4
 
! Отговори
vlady преди 3 седмици
Бизнесменът да сезира католикос Карекин II Нерсисян - България и Норвегия са в различни епархии на Арменска Апостолическа Църква.
4
0
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
"Засега е ясно, че адресът, на който е регистрирана фирмата, е на улица "Христо Белчев" в София."
===
Точно там ходих повече от година в един апартамент с табелка на него на някаква фирма, отдолу на звънеца също имаше сложен надпис на фирмата. В апартамента работеха 5 проститутки, говоря за наистина голям апартамент с 3 спални и хол. Охраняваха ги някакви мутри и имаха паник бутони. Изпипана работа, професионална. Нищо чудно да са завъртели нов бизнес
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Историята е съшита с бели конци.
2
4
 
10
 
! Отговори
Фламинго преди 3 седмици
Нали има банкова тайна....или не е много тайна ? :) Нали уж никой няма право да ти гледа сметката в банката...?!?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БИСНЕСМЕН