Помагала ли е Дания на САЩ да шпионира Ангела Меркел и други евролидери?

Съюзниците й не са доволни от обвиненията
31 май 2021 19:32, Нели Христова
84
Помагала ли е Дания на САЩ да шпионира Ангела Меркел и други евролидери?
Снимка: БГНЕС

Датската агенция за военно разузнаване е помогнала на САЩ да шпионира водещи европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел, според датската обществена телевизия и други европейски медии.

Радио Danmarks заяви, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), чието предполагаемо подслушване на телефона на Меркел е разкрита от Едуард Сноудън през 2013 г., също е използвала датската служба за разузнаване на отбраната (FE), за да шпионира служители в Швеция, Норвегия и Франция.

Твърденията се съдържат във вътрешен класифициран доклад за ролята на FE в споразумението за партньорство за надзор с NSA от 2012 до 2014 г., твърди медията, позовавайки се на девет неидентифицирани източника, запознати с разследването.

В него се казва, че НСА използва датски информационни кабели, за да шпионира висши служители, включително бившия германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашния опозиционен лидер Пиер Щайнбрюк. Не е ясно дали датското правителство е разрешило шпионажа.

Датският министър на отбраната Трине Брамсен, който пое поста през юни 2019 г., беше информиран за шпионажа през август миналата година. Тя заяви пред Danmarks Radio, че "системното подслушване на близки съюзници" е "очевидно неприемливо".

Френският министър на Европа Клеман Бон заяви, че информацията в докладите е "изключително сериозна", ако бъде доказана. "Трябва да видим дали нашите партньори в ЕС, датчаните, са допуснали грешки в сътрудничеството си с американските служби", каза Бон пред френското радио. "Между съюзниците трябва да има доверие, минимално сътрудничество."

Говорител на германската канцелария заяви, че е узнал за твърденията, когато е бил попитан за тях от журналисти, и отказа да коментира допълнително. Щайнбрюк заяви, че дейностите на НСА и FE са "политически скандал".

Бившият лявоцентристки партиен лидер на СПД заяви, че приема, че западните държави се нуждаят от разузнавателни служби, но добави, че е "гротеска, че приятелските разузнавателни служби наистина прихващат и шпионират висши представители на други страни".

Danmarks Radio публикува обвиненията в неделя вечерта в съвместно разследване с шведската обществена телевизия SVT, норвежката NRK, френската Le Monde и германската NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung.

Датският оператор заяви, че NSA извлича текстови съобщения, обаждания и интернет трафик, включително търсения и чатове, благодарение на партньорството си с FE. Дания, близък съюзник на САЩ, е домакин на няколко ключови  станции за подводни интернет кабели до и от Швеция, Норвегия, Германия, Холандия и Великобритания.

Нито агенцията, нито нейният директор по това време Ларс Финдсен са коментирали доклада. Миналата година Финдсен и трима други служители на ФЕ бяха отстранени от независим надзорен съвет след критики и обвинения в сериозни нарушения, произтичащи от вътрешното разследване, започнало през 2015 г., съобщи радиото.

НСА не отговори веднага на искания за коментар. Министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист поиска "пълна информация", а колегата му в Норвегия Франк Баке-Йенсен заяви, че твърденията "се приемат сериозно".

Ако бъде потвърдено, шпионажът се е случвал по време и след аферата "Сноудън" през 2013 г., когато бившият изпълнител на НСА разкри хиляди тайни документи, разкриващи мащабната операция за наблюдение в САЩ, организирана след атентатите от 11 септември 2001 г.

Сноудън в неделя обвини Джо Байдън, който по това време беше вицепрезидент на САЩ, че е "дълбоко замесен ... за първи път". Сноудън призова в Twitter за "пълно публично оповестяване не само от Дания, но и от техния старши партньор".

Бившият изпълнител е обвинен в САЩ за кражба на държавно имущество, неразрешено предаване на информация за националната отбрана и умишлено предаване на класифицирани разузнавателни данни и е в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 49Славянина беше пребит като куче от германеца.На един германец се падат 7 славяни в трапа и 6 в плен.Ако не беше тъпия американец, германеца щеше да претрепе славянина окончателно.
52
2
 
0
 
! Отговори
Пудел преди 2 години
Дания е пудел като прибалтийците и е било лесно САЩ да я сритат да клекне. Даже няма да изгони никакви дипломати.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ша гоните ли дипломати, ша има ли нон грата, ша има ли санкции?
50
12
 
3
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Нарича се контрашпионаж и е нормално и навсякъде съществува. Не може някаква си ГДРейска Меркел да съсъпе Европа, да се продаде на Путин за да завърши като Шродер Газпром, безнаказано. Е сега при Байдън може и да отърве кожата. За известно време. Тия от Франция и Швеция са от същото тесто. И се продават не само на Русия но най-вече на Китай.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел отдавна е загубила доверието на САЩ, така че...
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се радвам ,че са шпионирали гн ус на та бабичка. Тя целенасочено унищожи Европа. Една от нейните по д ло ги е самият ту луп от Банкя.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славянина бие лошо.Знаят го немските каски..
46
2
 
3
 
! Отговори
Хамлет, принц Щатски преди 2 години
От времето на Шекспир е много по-лесно да забелязваш гнилото в Дания...
45
3
 
12
 
! Отговори
в Русия съм преди 2 години
Няма доказателства, значи няма такова животно, нали така викат гербаджиите. Няма, но е ясно, че слушкат.А коментарите на важни особи от запада са направо смешни и жалки. Мога само да си представя воят, който щяха да нададат, ако не САЩ, а Русия беше направила подобно нещо.
44
13
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Трябва Ангела Меркел да стане премиер в България и нещата ще се оправят.
43
10
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ангела Меркел е единствения политик, който не забогатя от властта и живее в апартамента си, както преди е живеял преди да стане канцлер на Германия.
42
3
 
10
 
! Отговори
На празника преди 2 години
на детето, 1-ви юни, пенсионираният норвежки несретник Столтенберг е планирал среща на министри, да изкрънка още 20 милиарда за "изпадналата в мозъчна смърт" (според Е. Макрон) НАТО. Не го е срам!В светлината на всички грозни скандали у нас и по света (подслушване, агресия на редовна натовска войска с/у мирни невъоръжени граждани) следва да цитираме класическата пиеса "Секс, наркотици и рок'енд'рол":"То купонът отиде на м*йната си, ама м*йната му на тоя скапан купон" :-), Е. Богосиан :-0))
41
6
 
12
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Аз лично,не съм изненадан от случващото се! Тази другарка,от бившата ГДР! Пояснявам за младите.Германска Демократична Република.Си заслужава случващото и се! Не знам с какво я "държи" Америка,но "политиката" и вече повече от 10 г,от както е на власт.Е в полза на Америка 100 на 1 за Америка! За Европа НИЩО! Та сругарката слуша и изпълнява,така както беше през социализма!Защо толкова държат да сме с Америка не разбирам! От 31 г вече Европа е ОКУПИРАНА ОТ АМЕРИКАНСКИ АРМИИ! ЗАщо? И до кога?
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания да плаща репарации на всички държави от ЕС за предателството следващите 50 години!
39
2
 
13
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Хахааа...тоя цирк го гледахме преди няколко години.Кое му е чудното,и невероятното Кво са правят на ущипани булки.Всички са в краварския кюп,и слушкат господаря и мамона!
38
14
 
4
 
! Отговори
Въпросче преди 2 години
кога Меркел ще ПоИска Обяснение за нещо от Китай, като например, защо лъгаха Света, арестуваха лекари и журналисти за Уханската Чума, доката Света пламне?!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьовеши се е заканила да ги оправи всички европейски продажници най-вече от Германия, Франция и Италия. Само че много я саботират предлагат и за помощници само корумпета коита да са уши на Меркел, Макрон, нашия Борисов и т.н..
36
3
 
3
 
! Отговори
Отговор 3: преди 2 години
Вие мислите, че сте хора? Не сте - вие сте прасенца касички и сега ето Божков искащите да бъдат са Фики и Тони Стораро и Палмсбет - па и Рачков па и Стоичков па и Палмсбет, па и Ефбет - ей това, че сте ми издали една декларация, което ви е в задълженията , че искаха едни да ме натопят - видиш ли даже и аз съм се вързал на хазартните ви номера? Това не значи, че ще ви мълча!
35
1
 
8
 
! Отговори
Ай стига преди 2 години
Да подслушват? Англия , САЩ Русия??!!! И да използват малките държави за интересите си ?!? Сакън - това е невъзможно !
34
2
 
0
 
! Отговори
Отговор 2: преди 2 години
И понеже едни неща не са направени, а са направени точно наобратното откакто трябва да бъдат направени има една поговорка - прокарай закон създай бизнес и от там насетне - Божков - тия как ще ми се бъркат в бизнеса? Като не платиш 500 милиона данъци и един милиард изчезнат от населението в незнайно кои джобове и ти се бъркат в "бизнеса" или ония "Аз почнах да работя". На Симо работата е да сключи неизгодни за държавата и населението сделки и то престъпни с надценка на едни продукти и комисионна!