Как Нидерландия се измъкна без жертва след тежките наводнения в Европа?

В Германия и Белгия жертвите са почти 200
21 юли 2021 20:30, Нели Христова
19
Как Нидерландия се измъкна без жертва след тежките наводнения в Европа?
Снимка: БГНЕС

Докато общностите, опустошени от катастрофалното наводнение в части от Западна Европа, започват да събират парчетата, те се чудят как всичко е станало толкова зле, толкова бързо. В края на краищата Европа има водеща в света система за предупреждение, която издава редовни сигнали с дни преди наводненията да обхванат цели села.

Най-малко 195 души загинаха в Германия и Белгия при наводнения, които удариха бързо и силно. Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" заяви, че е изпратила повече от 25 предупреждения за определени региони край реките Рейн и Маас през дните преди наводнението, чрез своята Европейска система за информиране на наводненията (EFAS), много преди силните дъждове да задействат вълната.

Но малко от тези ранни предупреждения изглежда са предадени на жителите рано и достатъчно ясно, а наводнението ги хвана напълно неподготвени. Сега се задават въпроси дали веригата за комуникация от централноевропейско ниво до регионите работи.

"Очевидно имаше сериозен срив в комуникацията, който в някои случаи трагично коства живота на хората", казва Джеф Да Коста, доктор по хидрометеорология в Университета в Рединг, Обединеното кралство.

Да Коста се фокусира върху системите за предупреждение за наводнения в своите изследвания, а домът на собствените му родители в Люксембург е бил ударен през уикенда. Той каза, че опитът от изминалата седмица показва, че често има пропаст между предупрежденията на учените за времето и действията, предприети от отговорните лица на място.

Някои от предупрежденията - включително в Люксембург - са отправени едва след наводнението, казва той.

"Хората, включително собственото ми семейство, бяха оставени на произвола на съдбата, без да имат указания какво да правят и не им дадоха възможност да се подготвят", обясни той.

В много силно засегнати места жителите са потресени от бързината и свирепостта, с които идва водата.

В Германия с наближаването на изборите въпросът за наводненията бързо се политизира и служителите отклоняват вината там, където могат.

В долината на Ар, една особено силно наводнена зона в Западна Германия, висши служители заявяват пред CNN, че предупрежденията са били отправени преди бедствието, но се оплакват, че много жители не ги приемат достатъчно сериозно, тъй като бяха толкова свикнали с толкова интензивно наводнение.

Някои може да са се опитали да съберат провизии и да пренесат ценностите си на сигурно място, докато други са смятали, че ще бъдат в безопасност на втория етаж на домовете си, но в крайна сметка се е наложило да бъдат спасени по въздух от покрива.

Един от най-силно засегнатите градове е Шулд, живописен град в германската провинция Рейнланд-Пфалц.

Кметът на Шулд Хелмут Луси заяви, че наводнението е крайно непредсказуемо, посочвайки факта, че градът е преживял само две предишни събития на интензивно наводнение, през 1790 г. и още едно през 1910 г.

"Мисля, че системите за защита от наводнения не биха ми помогнали, защото не можете да изчислите това, какво се случва с река Ар с такива маси вода", каза той пред репортери през уикенда.

Да Коста казна, че може да симпатизира на кмета, но че неговите забележки показват липса на разбиране за това какво може да направи доброто планиране и управление. "Неговите възгледи за предсказуемостта на наводненията, както в дългосрочен план, така и непосредствения мащаб, както и за възможността да се предоставят незабавни предупреждения, са напълно погрешни и може да покажат една от трудностите при предаването на риска на хората или общинските служители, които фундаментално не разбирам екологичния риск", обяснява той.

"Хората трябва също да имат предвид, че макар предупрежденията за наводнения да не могат да спрат наводнението, те могат да помогнат на хората да се преместят на безопасно място, както и притежанията си", добавя той.

Да Коста каза, че тъй като екстремните метеорологични явления стават все по-чести поради климатичните промени, градове като Шулд трябва да засилят планирането си.

"Ако кметът на Шулд и неговият град имаха план, който ясно се съобщаваше на всяко домакинство и предприятия и институции, така че всички да знаят какво да правят в случай на редица различни сценарии на наводнения, то поне те биха били подготвени каквито би могло да се случи", казва той и добавя, че ако той и други регионални лидери са го направили, може би щяха да загинат по-малко хора.

"Във време на криза всеки трябва да знае какво прави. Ето защо репетираме пожарна евакуация от сгради, дори когато не очакваме да има пожар", казва той.

И в Белгия комуникацията и организацията изглежда са били проблемтни. Кметът на град Шодфонтен, провинция Лиеж, заяви, че е получил "оранжев сигнал", предупреждаващ го за надигащи се води, но твърди, че много по-рано е трябвало да бъде червен.

"Можехме да видим как наличните материали не бяха адаптирани към ситуациите, която видяхме. И по-специално - хеликоптерите, които не бяха в състояние да работят в района", каза кметът Даниел Бакелейн пред белгийския оператор RTBF. "Спасяването с лодки беше от изключително значение и трябваше да призовем частния сектор за лодки с достатъчна мощност и хора, които да ги управляват."

Уроци по нидерландски

В Нидерландия, съседка на наводнените райони на Германия и Белгия, картината е съвсем различна. Страната също преживя екстремни валежи - макар и не толкова силни като тези в Германия и Белгия  и не излезе от тях невредима. Но градовете й не са изцяло потопени и нито един човек не е починал. Длъжностните лица бяха по-добре подготвени и успяха бързо да общуват с хората, казва професор Йерун Аертс, ръководител на отдела за риска от водите и климата в Университета Vrije в Амстердам.

"По-добре да видим как вълната идва и къде отива", казва Аертс пред CNN.

Нидерландия има дълга история на управление на водите и техният успех в лицето на това бедствие може да предложи на света план за справяне с наводненията, особено тъй като се очаква климатичните промени да направят екстремните дъждовни явления по-чести.

Страната се бори с морето и надигащи се реки от близо хилядолетие. Три големи европейски реки - Рейн, Маас и Шелд - имат своите делти в Холандия и с голяма част от земята си под морското равнище, правителството казва, че 60% от страната е изложена на риск от наводнения. Голяма част от страната по същество потъва.

Инфраструктурата на Нидерландия за управление на водите е сред най-добрите в света. Тя включва гигантски стени с подвижни рамена с размерите на две футболни игрища, крайбрежни дюни, укрепени с около 12 милиона кубически метра пясък годишно, и прости неща, като диги и освобождаване на повече място край реките, за да иват къде да се разливат.

Сила на страната до голяма степен е в нейната организация. Инфраструктурата на страната се управлява от правителствен клон, посветен единствено на водите, Генерална дирекция за благоустройство и управление на водите, която се грижи за около 1500 километра изкуствени отбрани.

Водните проблеми в страната се управляват от мрежа от местно избрани органи, чиято единствена функция е да се грижат за всичко, което е вода, от наводнения до отпадъчни води, казва Аертс. Първият от тези местни "водни бордове" е създаден в град Лайден през 1255 г. - тогава страната осъзна, че се нуждае от стабилно управление на водите.

Бордовете имат способността да налагат данъци независимо, така че те не се повлияват от възходите и спадовете на националната каса.

"Водата участва в туристическия сектор, участва в промишлеността, в строителния сектор", казна Аертс. "И това, което виждате, е, че в различните страни политиките на правителствата са наистина секторни."

В Холандия той нарече водните дъски "лепилото", което държи всичко на едно място, и може да се увери например, че предложението за изграждане на заливна равнина включва всички съответни страни в комуникацията.

Уебсайтът на агенцията за управление на водите обобщава ясно какво се опитва да направи. "Вали още повече, морето се издига и реките трябва да носят все повече вода", се казва в него. "Защитата срещу много вода е и остава екзистенциална.


19
Още от ЕС
Два самолета едва не се сблъскали след грешка на ръководителя на полети
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами как? С много ум, практичност и постоянство. Неща които са чужди на "вторите по интелигентност българи"!
17
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 4 дни
Ако сте ходили в Холандия знаете колко са подредени и дисциплинирани. Отделно те цял живот са се учили да се борят с възможни наводнения. Радвам се за тях!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това за тях е фасулска работа. Най - много някоя крава да се е удавила, но не повече. Изобщо много ноу-хау можем да внесем от там (и не само от там). Но няма да го направим, защото иначе кражбите ще секнат. А ние се храним основно от кражби и корупция!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Арабите са виновни с техните системи за изкуствен дъжд, това нарушава баланса на влажността в различните части на света което води до екстремни суши и масови проливни дъждове.
14
1
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 4 дни
наистина са ного напред холандците !ние обаче си гледаме хамериканците и това си е!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"В Германия и Белгия имат планини, водата идва" ----------------------============-------------Песни хайдушки се пеят за Големите Белгийски Планини, дето навлизат в Германия.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До ЖивкоПредлагам ти, да разкопаеш пътищата около дома си, така няма да чакаш на другите , държавата и обществото за улици,булеварди,тротоари, детски градини и т.н. да те оправят , сам ще си помогнеш!
11
5
 
3
 
! Отговори
Живко преди 5 дни
Моля ви помогнете ми ! Живота ми не е това , което всъщност трябва да бъди ! Ама трябва да се оправя ! Моля ви !
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 9 Ти да не си пристигнал с космически кораб току-що от някоя друга планета?
9
4
 
4
 
! Отговори
Живко преди 5 дни
Извинете, може ли да ми помогните да живея добре, да се реализирам в живота и като цяло да живея смислен живот ?!
8
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 5 дни
Какви държави какви системи... Тук всичко е унищожено, разграбено! Това не е държава нашето вече!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На бедните българи не ни трябват наводнения.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То да е само Европа. Прегледайте youtube и ще разбрете, че почти целия сват страда от наводнения с невиждан характер.
5
5
 
25
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 5 дни
А може би тайната се крие в това, че нямат наводнения в планински райони. В Германия и Белгия имат планини, водата идва под голям наклон, ускорява, помита и убива. В равна площ като в Нидерландия няма как да има такова ускорение.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В Нидерландия е имало страшни наводнения в миналото , с много жертви и щети, затова им е голям приоритет и се занимават непрекъснато с водите и контрола им, освен това , са под морското ниво, то и самото име на държавта е Нидер-ландия(ниската земя), само дигите ги спасяват от наводнение и непрекъснатия контрол на водите!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А такааааа ,а нашите естествени дюни , алчните варвари ги разрушиха , сякъш ако построят зад дюните заведенията и хотелите си, ще умрат! И редки растения имаше на Черноморските дюни, освен ,че предпазват от водата!
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До кога да чакам да съобщите, че преди 3 часа Русия положи началото на строителството на собствената си орбитална станция, изстрелвайки модула "НАУКА" с помоща на ракетата носител "Протон М".
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Свикнали са, как. От векове са така.