Пак на дъното: Последни сме в ЕС по новосъздадени фирми

Евростат регистрира с по 4.1% по-малко спрямо първото тримесечие
26 авг 2021 09:35, Петя Славова
38
Пак на дъното: Последни сме в ЕС по новосъздадени фирми
Снимка: БГНЕС

В България се наблюдава спад на новорегистрирани фирми, отчете Евростат за второто тримесечие. Според статистиката те са с по 4.1% по-малко спрямо първото тримесечие.

Отличник в статистиката е Португалия, където новосъздадените компании са станали повече  с над 213%.

Страната ни е на четвърто място и по ръст на регистрираните фалити на бизнеса за второто тримесечие. По данни на Евростат в периода април - юни обявените фалити в България са с 16,1% повече спрямо първото тримесечие. Лидер в негативната класация е Словакия, където увеличението е от малко над 20 на сто, предава "Монитор".

В същото време в Румъния фалиралите компании намаляват с 35,5%. В северната ни съседка новите бизнес регистрации намаляват с 3,5% на тримесечна база, показват още данните на Евростат.

Като цяло в ЕС регистрираните нови фирми се увеличават с 5,3% на тримесечна база, а банкрутите растат с 1,8 на сто. По-малкият брой фалити на бизнеса през първото тримесечие обаче може да бъде обяснен с правителствените мерки, свързани с ограничаване на пандемията от коронавируса.

От анализа на данните е видно, че в периода 2015 -2019 г. в повечето икономически сектори регистрациите на новите компании растат непрекъснато. Изключение прави само търговията. В началото на 2020 г. новите регистрации намаляха съществено и започнаха да се възстановяват едва към третото тримесечие на миналата година.

От началото на тази година се наблюдава ръст на новите компании в секторите транспорт, информационни технологии и комуникации, както и дейности, свързани с финансови и застрахователни услуги. Спад обаче има по отношение на услугите по осигуряване на настаняване и заведения за хранене. В същото време най-много намаляват обявените фалити именно в тези сектори. Увеличават се обаче подадените молби за обявяване на банкрут в сектора на строителството и информационните технологии и комуникации.

Спадът на предприемаческия оптимизъм у нас доведе до ръст на предлагането на бизнес имоти за даване под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но сме първи по държавна корупция
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Регистрирайте, трябва всичко да е вожд, не мое като сега 3мил. работоспособни и 0,5 мил. фирми, фондации и т.н.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35, Португалия разреши на изгонените евреи да се върнат ако искат. В резултат 20 000 израелци са с португалско гражданство. И това само за последните 3 години.
32
2
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Абе, че брити отиват в Португалия е вярно ама това, че евреи имигрирали там е малко вероятно. Твърде пресни са историческите спомени с португалската инквизиция /испанската е била като чавдарче пред нея/, а и принципно католицизма в Португария е много силен.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 фирми със стартов капитал от 5000 лева които реално ще работят е в пъти по добре за държавата отколкото 2000 фирми регистрирани на името на Асан, бащата на Боко ханъма от мааалата със стартов капитал от 2 лева! Ама върви обясни на гърбавите, че точенето на евросубсидии не е работеща икономика!
30
1
 
6
 
! Отговори
Квооо? преди 2 години
Каква фирма бе хора ?! За кратко имах. Ами то си е камък на шията. Бачкаш за да и плащаш разходите и осигуровки. Аре къш на фирмата, аре бачкай на черно. Четири работника имам, и те самите са категорично против да излизаме на светло. Просто го усетиха по парите в джоба си.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но пък сме на първо по затваряне и фалити на фирми. Все пак в нещо да сме първи макар и да е негативно.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И до тези дето са ми наслагали минуси, защо не погледнете икономическите данни на Португалия за 2021г. и как социалистическото правителсгво на Коста отчете бюджетни излишъци за пръв път от 40 години и как дълговете от 130% спрямо бвп паднаха на 120% и се очаква до няколко години да паднат под 100% или как населението на Португалия расте предимно от миграция на хора които ходят да работят там. Иначe си гласувайте за тиквеницитe и цъкайте минуси. България умира и само луд инвестира-прави фирми тук
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до dakotabg, Чувал ли си за метафора? Естествено че Португалия не е остров. Ама като те гледам, че си от дакота, там не се славите с много ум.
26
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Нещо тоя критерий регистриране на нови фирми в дадения момент повече намирисва на мошеничество а що се касае за Португалия ,там просто се препират африкански пари та по леко с възторга
25
1
 
3
 
! Отговори
istinata преди 2 години
spokoino i po zle shte stava
24
3
 
2
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
До 24 Анонимен:Незнаех,че Португалия е остров...Благодаря,че ме светна!
23
2
 
1
 
! Отговори
GG преди 2 години
Промяната на Радефф !
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е Португалия да е отличник, Португалия първо се справи далеч по-добре с дълговата си криза от Гърция. Да не забравяме и че Португалия е първата глобална империя и има най-различни връзки с много страни из цял свят. Освен това десетки хиляди евреи мигрират там. А щом евреите бягат в Португалия значи тази държава я очаква добро бъдеще. Също много брити бягат там. Португалия е остров на стабилност в разпокъсана от нестабилност Европа.
21
2
 
2
 
! Отговори
до изпатил преди 2 години
Като гледам колко си грамотен, ми няма как точно ТИ да правиш успешен бизнес. Който и да е на власт!
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 Н1, ами що не станеш даскал да се занимаваш с неграмотни в голямата си част ученици, да не можеш да ги накараш да влязат в час, да ти звъни телефона денонощно - де някой дядо и или баба искат инфо за некадърното внуче, де майка звъни от Германия за същото. А трябва и някак си да налееш в бетонните глави поне малко знание, защото иначе с тези делегирани бюджети оставаш на улицата.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да ве, да си направя фирма която да ми бъде отнета от ГЕРБ после.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама сме на първо място по присвоени фирми по времето на герп.
17
2
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Прав си, поредното доказателство, че служебното правителство си върши работата като сряза пъпната връв на Боко ханъма и гърбавите от държавната хранилка! За какво да се регистрират фирми с капитал 2 лева които да източват евросубсидии и държавния бюджет, като вече не са те на власт и няма да спечелят съмнителни сделки? 90% от фирмите са с капитал 2 лева, регистрирани на името на братчета на Боко ханъма от махалата! Такива фирми не ни трябват защото те нищо не правят!
16
4
 
10
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Не се занимавайте с частен бизнес, несигурна работа. Затова учете и работете в публичния сектор. Нищо работа, само трябва да научиш квадратно уравнение, закона на Ом и как се изравняват химични формули. После пей сърце. Даскалуваш спокойно, почваш сутрин в 8.00 до 13.00. Имаш часове време, можеш да почнеш някъде за още 500 лв. Не те тормози НАП, ХЕИ и т.н., макар данъците да са едно от нещата, които са неизбежни. И така, ако си хванеш и частни ученици...ее хей.