ЕС одобри квота за жени в управлението на големи компании

Споразумение е договорено днес
8 юни 2022 14:49, Росен Стойчев
68
ЕС одобри квота за жени в управлението на големи компании
Снимка: БГНЕС/EPA

ЕС договори ново споразумение за квота за жени в бордовете на големи компании, съобщи Фигаро.

Идеята е така да се подкрепи половото равенство.

Още по темата
Прави се опит да се въведат повече жени в управлението на водещи компании.

Договорена е квота от 40 процента. В някои европейски държави в бордовете има по 30 процента жени, в но в много от тях женското представителство в съветите на директорите е само 10 процента.

През следващите три години половината от заемащите ръководни постове в ръководството на ЕС трябва да са жени. Решението е част от петгодишен план на ЕС.

Въведено е законодателство за равно третиране и равнопоставеност. Наблюдава се по-голям брой на жени на пазара на труда, както и повишаване на тяхното образование.

Прави се опит жените да бъдат представени на ръководни длъжности във водещи компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: жениЕСкомпании
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая вещица я сложиха с измама и с някакви 9 гласа, завзе Европа и наложи феминизма!!! Какви квоти, какви пет лева, жените освен за разплод за нищо друго не стават. Щели шефки на големи фирми да стават!?! Де юмруци де! "Добрата жена феминистка е мъртвата жена феминистка!" Чест прави на "Боко Харам, така трябва да се отнасят мъжете към самозабравилите се жени. А, и талибаните дават пример, как трябва мъжете да се отнасяг към жените. Много ги заобичах тези талибани, истински мъже, а не ***!
60
0
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
За тия неща не би трябвало да има квоти, ами критериите да са способност, надеждност и умения.. Кадърни да са хората, без значение от кой пол са.. Щото после ще искат и квоти за трансджендъри и прочие 72 пола хахах
59
0
 
3
 
! Отговори
ссср преди 1 година
Аман от комунизъм
58
0
 
5
 
! Отговори
Миньор на въглища преди 1 година
А за въглищните мини каква е квотата ? Че тука сме само коч компания .... Увеличете и нашата квота, не бъдете лоши. Знаете ли колко жени чакат на опашка пред входа на мината с молби за работа .....
57
0
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Нема да са плашите .... Туй с квотата за жените е само началото ... После идва квотата за третополови... квотата за араби... квотта за вегани... квотата за черрни... квотата за осакатени физически и психически ... Докато във фирмата в която работите не остане САМО ЕДИН бял и хетеросексиален работник..... ВИЕ . И тъй като са назначени по квота а вие не сте,познайте кой ще опъва каиша от сутрин до вечер. Та дори и ще искате и извънредни часове защото уволнят ли ви другите компании и те имт квоти.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понякога, само понякога, когато еврочиновниците приемат поредната си изцепкаа, си мисля как предпочитам да живея в путинова Русия, отколкото в тази безумна организация ЕС. Лудото човече поне отстоява традиционните семейни и християнски ценности. ЕС постепенно се превръща в нещо страшно, което ще рухне от собствената си глупост и вървене против човешката природа. И не, не съм против жените - против всяка форма на дискриминация съм. А квотата за нещо е дискриминация.
55
3
 
2
 
! Отговори
До51 преди 1 година
Когато правилата са точни и честни, няма дискриминация!
54
0
 
6
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Тоя театър вече е игран у нас. Точно квотите са признак на дискриминация. Пренебрегва се принципът на по-кадърния! Да въведат квоти за тези до 25 години, за над 50 години, за цветнокожи, за гейове, за инвалиди, болни от СПИН, за бременни, ... Това не е либерален модел, а либерастия!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** управление, олигофренски закони
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А квота за тези дето леят тухли? Там мъжете са 99%. Или равенснво трябва да има само в хубавите професии?
51
0
 
13
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Не са предвидили места за третия пол,както и за такива,които се имат като марсианци,за рептили,а преди година гледах една снимка на един,който се имаше за дявол и си беше напомпал ботокс,за да се оформят малки рогца на тиквата му.Ами ако в някоя област жените са 90% за мъжете няма ли да има квота?Отделно,че това са частни компании.Още не са ли определили каква да е максималната разлика между съпрузите и колко пъти да правят кекс?
50
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как иначе да се спре дискриминацията на квалифицирани и компетентни жени, които не са допусксни до разеитие в кариерата, само заради пола им. Началото ще е механично, докато стигмите и предрасъдъците отстъпят.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако за даден ръководен пост кандидатстват мъж и жена с еднаква компетентност, мъжът по презумпция автоматично губи, ако квотата за жени не е запълнена. По-чиста доскриминация по полов признак от това здраве му кажи. Силно се надявам съдилищата да бъдат залети от дела за дискриминация, заведени от мъже.
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, за да си директор не трябва да си най-добрият за поста, а трябва да си с цициии и квота
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квота за тия с опрашените задни бузки няма ли? А останалите 30 пола кога? ***, сър
46
0
 
9
 
! Отговори
BBB преди 1 година
Не ми пука във фирмата за която работя дали ще има 10, 50 или 90% жени на ръководна позиция. Важното е фирмата да е ръководена добре и да създава добър продукт/услуга.Вкарването на подобна квота може да доведе само и единствено до некадърници на власт и съсипан бизнес.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехее, ами да сложат квота за жени в мините, при тираджиите и домашните майстори. Там жени се търсят под дърво и камък. Квоти за директорски постове и баб знае да иска. Така всяка жена, независимо от квалификацията си, може да кандидатства за директор на фирмата и ако и кажат, че не става, защото е некомпетентна за поста - ще ги съди за дискриминация. Нищо против жените, обожавам ги, но просто така не става. Вместо да се гледа компетентноста на даден човек, ще започнем да гледаме пола му.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лаинен докъде докара европа до дъното
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо трябва да има жени а не можещи без значение на пол? утре ще вкарат квота че трябвад а има 20% гейове във всяка фирма, шах и мат. Който е умен ще бяга далеч от ЕС ценностите, далеч
42
0
 
7
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Хейсаюза е едно недоносче.За 10 години, един кабел едва наложиха. Сега пък това.