Сушата настъпва, 17% от европейците ще останат без вода до 2050 г.

В групата с най-застрашените градове попада и София
77
Сушата настъпва, 17% от европейците ще останат без вода до 2050 г.
Снимка: Pixabay

Анализ на WWF показва, че 17% от хората в Европа могат да бъдат изправени пред високи до екстремни рискове от недостиг на вода до средата на века.

Според авторите на изследването този сценарий би могъл да бъде предотвратен единствено, ако правителствата и бизнесът предприемат спешни и категорични действия за повишаване устойчивостта на икономиките посредством природно-базирани решения.Това съобщиха от пресцентъра на WWF – България.

От организацията посочват, че реките в Европа стават жертва на горещината. „Четири от най-важните артерии на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски нива, застрашаващи бизнеса, индустрията, селското стопанство и дори доставките на питейна вода за местните общности. Използвайки инструмента на WWF за оценка на водния риск, новият анализ показва, че Европа ще бъде още по-податлива на суши и недостиг на вода през следващите години“, се посочва в съобщението.

„Сушите в Европа не бива да шокират никого: картите на водния риск отдавна сочат отчетлив недостиг на вода из целия континент. Това, което трябва да ни шокира, е фактът, че европейските правителства, компании и инвеститори продължават да си затварят очите за водните рискове, сякаш те ще се решат сами”, каза Алексис Морган, ръководител на програма „Води“ във WWF International. „Нуждаем се от спешни действия за смекчаване на тези рискове, особено чрез инвестиране в природно-базирани решения за подобряване състоянието на европейските реки, езера и влажни зони.“

Според анализа на WWF страните, които ще бъдат изправени пред най-големи рискове до 2050 г. са Гърция и Испания. Изследването показва, че в групата с най-застрашените европейски градове попада и София. Дори и при най-оптимистичния сценарий в средносрочен и дългосрочен план столицата на България ще се намира пред по-голям риск от недостиг на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза. На сериозен риск са изложени още и десетки градове, сред които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел, допълват от WWF – България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: водасушаЕвропареки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
големо плашене преди 1 година
Преди години софиянци щяха да загиват от безводие... От тогава всичко е ОК! Нема да се плашите!
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приемаме прекрасния климат и чистата вода за даденост... , докато не ги загубим :-х
67
0
 
4
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Глупости на таркалета от разни НПО-то ,винаги е имало суши и наводнения в Европа през хилядолетията ,имало е глад ,чумни епидемии,войни ,само ***, където не са отваряли ученици по история могат да говорят така,нито Европа нито България ще останем без вода ,каму ли София,малко да понаучат географията и да видят колко са планините и изворите около София,а и населението на България се топи с по 100к на година ,така че вода ще има .
66
0
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Не бойте се, до 2050 много вода ще изтече!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто трябва да се завърти надясно синята врътка на климатичното оръжие, ама не много, че тогава ... Жълто-оранжевата /за топлото/ - наляво, и готово. Край на глобалното ви затопляне.
64
0
 
4
 
! Отговори
17% преди 1 година
са новите европейци. СПрете ги да не идват и всичко ще е наред :)
63
0
 
10
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 1 година
Европейците няма да останат без вода. Ще купуват вода от Русия, където езерото Байкал съдържа 1/5 от световната питейна вода. Стойността и в момента е 336 трилиона долара. Ами нали за това се води войната в Украйна.... заради вода, която скоро ще се окаже най- ценното на Земята.
62
9
 
8
 
! Отговори
ало преди 1 година
Водата ще стане по-скъпа от злато, както казваше една наша пророчица. Оставете конспираторите да си дърдорят тяхната песен, когато стане 2050 и е факт, тогава ще обвинят политиците или тогавашния ЩАБ! Конспиративните личности са напаст, която трябва да се изкорени от Земята.
61
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 1 година
Хубаво е, че мислиш така. Спокойно. Децата ти ще му мислят и ще се оправят. От едната страна със сушата тук, от другата с милионите мигранти от Африка и Близкия Изток.
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИЯ ВЕЧЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА НИ СТРАХУВАТ! ОТ 1 СТРАНА ПУТИН - С ЯДРЕНА ЗИМА, ОТ ДРУГА - КОВИДАРИТЕ, ОТ ТРЕТА - ТИЯ С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ. ВСИЧКИ ТЕ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ЕДНО - КЪМ ДЖОБОВЕТЕ ВИ КАКВОТО ИДА ВИ ГОВОРЯТ, СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ!
59
3
 
18
 
! Отговори
хайде стига вече! преди 1 година
София е толкова богата на извори - все пак сме до планина, а и Бог дал минерални води - че няма как да попада в тази класация.
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип вода се създава лесно стига да запалиш водород. Няколко водородни бомби в Киев, Москва и Вашингтон и ще решим един от най-належащите световни проблеми.
57
9
 
4
 
! Отговори
Ада настъпва преди 1 година
Децата на Сталин до тези на Путин бягат далече на запад далече от руския ад.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие защо си мислите, че Газпром иска да ви продава газ? Да купуваш газ от Русия е привилиегия.
55
2
 
6
 
! Отговори
4 точки преди 1 година
Споко, има решение, ще подмиваме само 4 точки веднъж в месеца да не миришем и така ще спестим вода и енергия.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо новото правителство мълчи какво са отговорили от Газпром? Нали вчера получихте отговор? Да не би цената която са ви дали руснаците да е по-висока, от тази на американците и затова сега да ви е срам да го признаете? Затова ли Румен спешно се разтича да урежда повече газ от Азербейджан?
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото от което е застрашен европейския континент е недостиг на европейци!
52
10
 
4
 
! Отговори
Просторешение преди 1 година
Простото решение е: всички , които искате да живеете добре в Русия , то палете ладите и жигулите ,за да отидете в Русия и ще живеете перфектно там , защото там всеки мисли за населението ! Няма бедни и пияници ,а населението им се увеличава с невероятни темпове (всичко това е заради добрите им условия и полезни изкопаеми) . Освен Москва в другите градове живеят много богато (пък някой имат лукс кюмбе на дърва)
51
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дайте снимка на Сана Марин да се покефиме на европейски лидер, да почувстваме гордост, че сме част от ЕС.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината от Европейския континент е зает от Русия. И там винаги ще има вода в изобилие. Никой няма да се интересува от малкото северозападно кътче на Материка дали имат вода или газ.