След взривовете в "Северен поток": В опасност ли са други инфраструктури?

Това е начало на "нова фаза на хибридна война" според латвийският външен министър
Обновена: 30 сеп 2022 22:17 | 30 сеп 2022 21:28, Нели Христова
65
След взривовете в "Северен поток": В опасност ли са други инфраструктури?
Снимка: БГНЕС

Предполагаемата руска бомбардировка на двата газопровода на дъното на Балтийско море постави Европа в състояние на висока готовност за опустошителна атака срещу нейната критична инфраструктура.

Военни анализатори заявиха, че Кремъл лесно може да предизвика хаос, като пререже подводните кабели за данни или унищожи друг тръбопровод. Британски източник от отбраната предположи, че "предумишленият" саботаж може да е бил подготвен от подводни дронове, които са поставили експлозивите седмици преди взрива.

Бъдещите цели могат да включват кабели, които пренасят чувствителна финансова информация през Атлантическия океан, рискувайки срив на пазара, или такива, които осигуряват достъп до интернет до цели региони като Оркни, Шетландските острови или части от Италия, според един бивш стратег на американския флот.

Още по темата

Тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" от Русия до Германия са засегнати от четири теча, след серия от очевидни експлозии край датския остров Борнхолм в понеделник. Германските власти смятат, че те вероятно няма да бъдат ремонтирани.

Германия, Швеция, Дания и Европейската комисия казват, че единственото убедително обяснение за "безпрецедентните" и почти едновременни щети е акт на умишлено унищожение.

Русия отхвърли да е замесена в саботажа. Дмитрий Песков, говорителят на президента Путин, каза, че твърденията от Украйна, Полша и други страни, че Москва е организирала атаката, са "предвидимо глупави". Службата за сигурност на ФСБ на Русия заяви, че ще разследва щетите като "международен тероризъм", съобщи агенция Интерфакс.

За момента течовете няма да засегнат вече драстично ограничените доставки на газ от Русия за Европа: Москва спря Северен поток 1 този месец, а Берлин блокира началото на експлоатацията на Северен поток 2 през февруари. Основният ефект е да се разпространят притеснения за по-нататъшни прояви на агресия.

Предупрежденията за саботаж на подводници се разпространяват от години, но инцидентът със "Северен поток" разкри опасността на най-високите нива на управление. Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс го определи като началото на "нова фаза на хибридна война".

Течовете, изпомпващи огромни количества природен газ в Балтийско море, могат да изхвърлят еквивалента на една трета от годишните емисии на парникови газове на Дания, предупреди Кристофър Боцау, ръководител на Датската енергийна агенция.

Норвегия постави петролните и газовите си съоръжения в готовност за атаки и увеличи военното си присъствие в околните райони. Вече имаше поне две очевидни саботажни операции срещу нейните телекомуникационни кабели през изминалата година. Германия пък се тревожи за петте плаващи терминала за внос на втечнен природен газ, които сглобява, тъй като се опитва да прекъсне историческата си зависимост от руския тръбопроводен газ.

"Ние, разбира се, се намираме в ситуация, в която части критична инфраструктура, включително енергийни доставки, са потенциални цели", каза Роберт Хабек, германски министър на икономиката и вицеканцлер.

Експерти изразиха съмнение дали Европа би могла да предотврати или дори да открие подобни атаки своевременно, особено тези в морето.

"Нашата инфраструктура не е много добре защитена и е изключително трудно осигурима защита на хиляди километри", казва професор Дамиен Ернст, изследовател на енергийни системи в университета в Лиеж в Белгия, пред The Times. "Ако доставките на газ от Норвегия за Европа бъдат прекратени, ще станем свидетели на ужасна рецесия. Дори няма да можем да се топлим и да произвеждаме ток."

"Опасенията са много сериозни и основателни. Европа няма повече поле за маневриране и не можем да изключим, че нещата ще се влошат значително през следващите месеци", добавя той.

Брайън Кларк, бивш специалист по стратегическо планиране на военноморските сили на САЩ, който сега е старши сътрудник в мозъчния тръст на института Хъдсън във Вашингтон, казва, че подводното наблюдение в Балтийско и Северно море е разпокъсано и може да бъде засегнато от руските специално създадени саботажни подводници.

"Всичко това е част от руския стил на политическа война", обяснява той. "Става въпрос за посяване на съмнение, създаване на достатъчно мъгла от несигурност."

Джулиан Павлак, експерт по морска сигурност във военния университет Хелмут Шмид в Хамбург, казва: "Не е вярно, че цялото Балтийско море може да бъде наблюдавано 24/7 и определено не под повърхността... Не можете просто да поставите кораб за лов на подводници на всеки десет морски мили."

Може да мине поне седмица, преди следователите да проучат щетите по "Северен поток" и да се опитат да разберат какво ги е причинило.

Щетите са в относително плитки води, на дълбочини между 71 м и 88 м. Военноморски анализатори казаха, че това ще ги направи трудни за достъп за руските подводници.

Военен източник от Обединеното кралство каза, че е по-вероятно безпилотна подводница да е заложила експлозиви върху тръбопроводите известно време преди взривовете. Друга теория е, че бомбите са били поставени върху "прасета", устройства за поддръжка, избутани по тръбопровода от руския край.

Белият дом беше предпазлив снощи, когато беше попитан за потенциално отмъщение, но призна опасенията, произтичащи от всяка атака срещу критична инфраструктура на съюзниците от НАТО. "Не искам да изпреварвам разследването", каза говорителката на президента Байдън Карин Жан-Пиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Нов преди 1 година
САЩ и ЦРУ искат Русия и Европа на колене.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Предполагаемата руска бомбардировка на двата газопровода на дъното на Балтийско море. . . . Нелито като пълно неграмотно същество разпространява лъжефакти! Газопроводите са руска собственост! Малко хора чупят своята собственост когато отгоре на това ноди пари! Всички знаем кой голям брат има интерес от раздалечаването на Европа от Русия! За сега за всички земни грехове е виновен Путин! Да видим ще се намерят ли още други освен Русия! Мисля, че други по сценария няма да има!
38
0
 
4
 
! Отговори
Един преди 1 година
Ако Турция пуска американски или британски военни кораби в Черно море може да се случи и тук. На всички е ясно кой нападна Европа.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скапан сороски весник и само фалшиви новини в него . Мразя ви всичките продажни пропаднали медии в българия и ви желая всички злини да се стоварят върху вас
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След газопроводите очаквам някой кит да прехапе комуникационен кабел между Европа и САЩ, по който минава и интернет. Случайно разбира се- помислил го за риба.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако наистина Русия си ги е взривила (шанс около 0,1%) нищо не е в опасност. Но ако са ги взривили други, да са мислили -това по принцип се прави ако няма какво да губиш и срещу някой който няма да може да отвърне, не срещу световна ядрена сила с 1 каруца подводници
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си е взривила тръбопровод за милиарди, който й носи милиарди. Кой прави така? Голям филм. Съвсем се изпуснахте.
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ще търпи до едно време безобразието на Путин. Байдън му го каза... После ще има масов рев из блатото.
32
4
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
На снимката се вижда и подводницата.Чер-ве-на е .
31
8
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Ако Путин не беше започнал война , газопроводите щяха да са непокътнати.Путин си е мислил че държи цяла Европа в ръце с тази газ и никой нищо не може да му направи.А какво стана?
30
7
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 14 Русия да започне някакви безумни действия..Че сегашните действия на руснаците да не са умни ?Да съсипеш две държави , да убиеш 100 000 души и да навредиш на Европа сигурно се иска много ум.Така ли е ? Така е.
29
6
 
6
 
! Отговори
Володи-мир преди 1 година
Цял живот строиш и накрая сам си разрушаваш всичко
28
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако още не сте го разбрали - не е САЩ, а ПроzZия. Просто поредната заплаха. САЩ от това нямат полза който твърди друго просто лъже и не е наясно как работи световната икономика.
27
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
29 Не ни трябва САЩ, за да видим кой извършва диверсии, хибридни и същински войни, кой трови с Новичок и кой пуска фейк видеа в нета, за да заключим, че това е агресивна Русия. Която се стреми да дестабилизира запада.
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им стигнаха санкците еей, САЩ започнаха диверсия и саботажи срещу Европа!
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наричаш васалите си равноправни партнойри и да им го докажеш като им гръмнеш критичната енергийна инфраструктура за да търгуват само с теб! И да циментираш тяхната зависимост!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам в опасност ли са? Трябва да питате САЩ!
23
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и Турски поток да пострада. В България е пълно с руски слуги, най-вече в службите.
22
0
 
18
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
"Предполагаемата руска бомбардировка на двата газопровода" - Наистина ли така пише ?Досега руснаците само обстрелваха завзетата от тях запорожка АЕЦ, а сега са унищожили най големият си лост за влияние върху политиката на ЕС. С такива темпове, сигурно другата седмица ще се самобомбардират с атомни бомби. Откъде препечатвате тези глyпocти ?
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали щяхме да се борим с фалшивите новини??? Като гледам извора не е където го мислихме!!!