Проучване: Локдаунът е причина за спада на раждаемостта в Европа

Това може да доведе до дългосрочни последици за демографията
14 окт 2022 21:30, Йоана Цонева
89
Проучване: Локдаунът е причина за спада на раждаемостта в Европа
Снимка: БГНЕС

През януари 2021 г. раждаемостта в Европа е спаднала с 14% в сравнение с предишни години - спад, който вероятно е предизвикан от първата вълна на пандемията Covid-19, сочи изследване, предаде "Би Би Си".

Януари 2021 г. е девет до десет месеца след налагането на свързаните с Covid забрани.

По-дългите локдауни са довели до по-малко бременности, сочи изследването.

Намаляването на броя на бременностите е било по-често срещано в държави, в които здравните системи изпитват затруднения.

Според резултатите, публикувани в списание Human Reproduction, в Литва и Румъния се наблюдава най-голям спад - съответно 28 % и 23 %, докато в Швеция, където не е имало затваряне, ражданията са били нормални.

"Колкото по-дълги са били локализациите, толкова по-малко бременности са настъпили през този период, дори и в страни, които не са били сериозно засегнати от пандемията", казва д-р Лео Помар, акушер-сонограф в Университетската болница в Лозана, автор на изследването.

Още по темата
"Смятаме, че опасенията на двойките от здравна и социална криза по време на първата вълна на Covid-19 са допринесли за намаляването на броя на живородените деца девет месеца по-късно."

Мерките за социална дистанцираност, страховете, свързани с вируса, и предизвиканата в резултат на това социална и икономическа криза може да са "косвени фактори, които са изиграли роля за решението на двойките да отложат бременността", се посочва в доклада.

През януари 2021 г. в Англия и Уелс се наблюдава 13% спад в сравнение с януари 2018 г. и 2019 г. - докато броят на родените бебета в Шотландия е намалял с 14%.

Във Франция и Испания се наблюдава спад съответно с 14% и 23%.

През март 2021 г. ражданията се върнаха на ниво, сходно с това отпреди пандемията, което съответства на възстановяване девет до десет месеца след края на блокирането, се казва в проучването.

Но изследователите казват, че този отскок изглежда не е компенсирал спада в раждаемостта два месеца преди това.

"Фактът, че отскокът на раждаемостта изглежда не компенсира спада през януари 2021 г., може да има дългосрочни последици за демографията, особено в Западна Европа, където има застаряващо население", казва д-р Помар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Който има син, то момичетата търсачки и т.н. Който има дъщеря, мъжете са гадняри. Значи истината е по средата и невинни няма. Нима не е вярно, че мъжете търсим само хубавото, защо тогава осъждаме така пламенно жените, че търсели богаташи? Ами да не искате да примират за бедняци и да се чудят как да си хранят децата или пък цял живот да издържат някой лентяй? Не бъдете толкова строги към другите, знайте, чи вас подлагат на същото.
76
0
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
И после: - Мамо, аз как съм се родил(а)? - Ами с баща ти нямахме какво да правим и...
75
1
 
7
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
Би трябвало да е обратното - затворени без други занимания хора да дадат по-висока раждаемост. Но съвременната цивилизация е прекомерно цивилизована.
74
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Спешно спиране на всякакви помощи и всичко ще се наместИ! И деца ще има който може да ги храни, и готованковците ще намалеят, то бедняци ще има, защото хората са устроени различно, но това безразборно издържане на разни ще ликвидира човечеството, то бива незачитане на естествените закони бива, но това вече е престъпно!
73
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За каква раждаемост врещите, бе ......? Не виждате ли армиите от безработни - пример - от бежанците в Германия 30% само работели, поне така четох, другите не можели или не искали да работят, то и у нас е нещо подобно, и в други страни не е по-добре. Освен това всички много добре знаем кой се размножава, е какво ще ги правите тези, да не си мислите, че читавите все ще ги хрантутят, ще е до време този разгул на средства! То вече почна това да си личи в богатата Европа!
72
3
 
2
 
! Отговори
жена преди 1 година
До до 77 - защо да не гледаме на вас като на мебели, след като вие се интересувате само от вида ни и е много прав анонимен, като казва, че търсите само хубавици. Като почнете да вземати по-обикновени и неугледни, и ние няма да гледаме на вас като на мебели. Така че всичко е реципрочно в случая.
71
2
 
5
 
! Отговори
един преди 1 година
До синът ми е на 34 - не е така, най-вероятно синът ви търси топмодел. Аз работя с много млади момичета, които директно казват, че мъжете търсят само хубавици. Самите се според мен не са неатрактивни, но казват, че ги отбягвали и не можели да си намерят подходящ партньор, не виждам да са вдигнали летвата, дори искат да имат дете и без да се омъжат. А и от мои колеги често чувам унизителното е г.ати гро.зотията, а не виждат самите те какво представляват.
70
1
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 1 година
Не знам дали точно мразят е думата, но със сигурност гледат на мъжете като на мебели. Някои мъже не сме достатъчно заслепени, че да не го видим, и затова си стоим сами. Може би и вашият син е така.
69
4
 
8
 
! Отговори
Никакви деца! преди 1 година
В тия несигурни времена какви деца бе?! Утре не се знае дали американци и руснаци няма да започнат ядрена война и плацдарма да е Европа.Цените са неконтролируеми, още ни осигурят с ковида. С какво да ги гледам тия деца и какъв живот мога да им осигуря?! Никакви деца в тоя побъркан свят!
68
2
 
6
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Нещо не споменават нивата от 2022 г. Примерно в Шнеция какво се случва. И в Германия. Стабилно надолу. Но доста хитро е написано - само месеците след локданите, и така в безкритичните глави на ваксизависимите това обяснение ще бъде инсталирано. И после ако им покажеш проблемите с раждаемостта в западна Европа, те правят лесната връзка "аа да локданите, не е заради свещената ваксина" и отказват да чуят повече. Цялата ковидизмама е изключително коварно завъртяна.
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синът ми е на 34, прави добри кинти, хубав е и почтен, обаче като го питам какво става, няма ли да има внуче ми обяснява, че половината свободни момичета вече са или обърнали резбата, или искат безразборни връзки, или мразят мъжете. Не знам дали е вярно?
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънското здравеопазване е на светлинни години от нашето, нас дори ни няма в негативните класации
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма логика. При локдауна хората от скука би трябвало да са по-заети с правене на деца. Аз лично виждам причината за спада на раждаемостта в тоталната несигурност в бъдещето. Как да правиш деца като не знаеш какво ще ти сервират утре?
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА САМО ПОТВЪРЖДАВА ОСНОВНИЯТ ЗАКОН ЗА КАЛАМИТЕТА - РАЗМНОЖАВАНЕТО Е ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ПРОГНОЗАТА ЗА УСЛОВИЯТА!!! НАБЛЮДАВАЛ СЪМ ГО МНОГО ПЪТИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ПРИ РАЗМНОЖАВАНЕТО НА МИШКИ В ПРИРОДАТА. ДА ВИ ГО ОБЯСНЯВАМ ЛИ В ОБЩЕСТВЕН ПЛАН??!!!
63
11
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Стакива болестни женомразци и антиваксъри - толкова, дори и това ни е много. Интересно, като ваксините били причина, как пък после взели да си възстановяват нивата на раждаемост след локдауна? Я мислете!
62
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До всички, грачещи срещу жените като единствената причина за ниската раждаемост - вие, като ви чета писанията ми става ясно, но питам, ще издържате ли жена в къщи с пет - шест деца, ще издържате, ама някой друг път! И защо е тази мания за голяма раждаемост, като се пищи как се влошават самите характеристики на планетата, как се ограничавали ресурсите и, как вече има климатични бежанци, да не говорим за другите бежанци, как пък имало безработица и как не можели да се приспособят към изискванията?
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депопулация чрез принудителна....сещате се, нали? Алооо "Интелигенцията" тъпо ли ви е?
60
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спадът на раждаемостта и повишената смъртност в Европа се дължат на новите все още експериментални ваксини.
59
3
 
24
 
! Отговори
мда преди 1 година
Ваксините работят.
58
5
 
6
 
! Отговори
97 набор преди 1 година
Стига глyпоcти по време на тази глoбaлнa пapoдия се paзмножиха само най-слабите индивиди. Количество и качество два различни свята.