ќгромен протест на медици в »спани€ заради "унищожената" здравна система

«аплатите им били намалени
12 фев 2023 20:21, Ќели ’ристова
37
ќгромен протест на медици в »спани€ заради "унищожената" здравна система
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

—тотици хил€ди испански здравни работници днес протестираха в ћадрид срещу състо€нието на това, което те определ€т като унищожена от консервативното регионално правителство здравна система, предаде –ойтерс, цитирана от Ѕ“ј.

ѕравителството в ћадрид е обект на критики през последните години, особено след като през 2020 г. започна пандеми€та от COVID-19, заради лошото кадрово обезпечаване на болниците и центровете за първична здравна помощ. ѕротестиращите твърд€т, че то ликвидира обществените здравни услуги и дава предимство на частни доставчици на здравни услуги.

"“е намалиха заплатите ни, вместо да ги повишат. Ќие сме затрупани с работа и н€маме никаква подкрепа. Ќие сме застрашени да изчезнем", каза пред –ойтерс Ћилиан –амис, 61 г., медицинска сестра в болница "≈л ћолар" в ћадрид.

–егионалните правителства в »спани€ са отговорни за гол€ма част от бюджета за здравеопазване като част от децентрализираната политическа система на страната.

√оворител на регионалното правителство определи бро€ на хората, които изл€зоха на протест по улиците на централен ћадрид, на 250 000 души, докато организаторите см€тат, че бро€т им е близо 1 милион.

’ил€ди здравни работници демонстрираха днес и в —ант€го де  омпостела, в —еверозападна »спани€, призовавайки за запазване на системата на общественото здравеопазване. ѕолици€та съобщи, че 20 000 са били излезли по улиците.

ѕрез ноември десетки хил€ди хора преминаха през ћадрид в подкрепа на здравните работници, които насто€ват за по-добри услови€ на труд, припомн€ –ойтерс.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


37
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
28
0
 
0
 
! ќтговори
Tsvetan s7406087068 преди 1 година
Kraliat e spasenieto poviarvaite na patilo
27
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќ€ма как да имаш добро здраве опазване с все повече възрастни хора, които живе€т все повече години, а в същото време лекарите да б€гат в чужбина за по висока заплата.
26
1
 
3
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 1 година
ƒо ядрен ¬ампир. ∆иве€ в »спани€ отдавна. “акова нещо не ми се е случвало. ¬земам си час за доктора за утре или най-много за след седмица. јко бързаш отиваш на спешното. ƒа, чака се 2-3 часа, но минаваш. јко си осигурен здравно не се плаща нищо, а над 60 години са безплатни и лекарствата. ≈динствени€ ми разход е 2 литра нафта да ида дотам. “ова е за ¬аленси€, за другите провинции не знам.
25
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќаскоро една дама-професор от ќсло написа, че съгласно новите евроатлантически ценности, състраданието н€ма м€сто в здравната система.
24
4
 
9
 
! ќтговори
MIKE преди 1 година
ќтговор на повечето въпроси по-долу: «ащо гол€ма част от западни€т св€т върви към масов  омунизъм? «ащото по-гол€мата част от западни€т св€т никога не е жив€л в комунизъм и постулатите от ƒавос-"ƒа не притежаваш нищо и да си щастлив" им се струват като райски полъх от началото на 20-и век. ќсновен двигател и спонсор в ц€л св€т на тази доктрина е —орос. Ѕедна ¬и е фантази€та какви магарий прави в —еверна јмерика, не само в ≈вропа.
23
0
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќие също имахме прекрасно здравеопазване н€кога, но откакто превърнаха докторите в търговци всичко рухна. ¬место партиите да получават тези милиони е по добре субсидиите да бъде за болниците. ’ората н€мат файда от политиците а вземат нашите пари, всеки привърженик да си плаща членски внос.
22
4
 
10
 
! ќтговори
»деалист преди 1 година
—јў с поредица насочени действи€ разрушиха ≈—!
21
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ѕачкайте на 2 места,за да имате пари за лекарите!
20
0
 
33
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ј в Ѕългари€ до н€колко години н€ма да има лични лекари освен всички останали недостатъци на здравеопазването. » никой не го забел€зва.
19
7
 
27
 
! ќтговори
ядрен ¬ампир Z преди 1 година
ќтивам при испанеца и си взимам час за лекар.ƒават ми дата след 3 месеца.ќтивам и трима доктори ме гледат и ми викат еми нищо ти н€ма.ƒа така е.»маше ми преди 3 месеца.¬ече се оправих.ћинашото л€то паднах и един кокал или нещо си там около глезена изчи навън и крака ми се поду.ќтиващм на снимка и она€ ми вика нищо н€ма на снимката.јбе жена. окала ще те удари в челото бе.ƒа виждам ми вика ама на снимката н€ма нищо.Ѕ€гай да почиваш и ще се оправи.≈ми не се оправ€.“олкос за испанското здравеопазва
18
6
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
"здравен работник" - много пролетарски термин.
17
0
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо јнонимен 12. “о и у нас не протестират. ¬ демокраци€ ли сме или в концлагер.
16
2
 
48
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
 ато гледам, пенсионната възраст у нас е по-висока от тази във ‘ранци€, здравната ни система е по-зле от тази в »спани€, другите народи си търс€т правата у нас никой не стачкува.
15
0
 
3
 
! ќтговори
—коро преди 1 година
ће викат - не искат
14
7
 
44
 
! ќтговори
—коро преди 1 година
 ра€ на ≈вропа вече не може да бъде скрит! ћилионни протести тресат »спани€, √ермани€, особено жестока е ситуаци€та във ¬еликобритани€ и ‘ранци€, ужаси в Ѕелги€ и ’оланди€, севера се ограбва доста бързо и зловещо от частни американски компании, които демократично се грижат за здравето и образованието им. Ћъжите за "супер живот" на запад с цел набиране на евтина работна ръка за €годи, къпини, малини, маслини и т.н. вече не сработват... » кучетата вече ме викат на запад!
13
11
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕореден провал социализма. ’ората не се научиха че общите работи не работ€т. ¬сички социални системи в ≈вропа отдавна са фалирали и трупат все големи дългове. Ќ€ма как да поддържаш работеща социална, пенсионна и здравна система в услови€та на демографска катастрофа. “и€ системи тр€бваше да бъдат закрити още преди 20 години когато се вид€ че ≈вропа тръгва надолу. —ега много ***-й-му-нки са на клона и ще стане страшно.
12
27
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕротестират защото имат право и има демокраци€. ¬ –уси€ не протестират, защото ако изл€зат на протест и ги вкарват в концлагер.
11
4
 
41
 
! ќтговори
«дравна каца преди 1 година
—лед ковид измамата не може въобще да се говори за н€какво нормално обществено здравеопазване. ўом н€кой може да си измисли "световна пандеми€", да € промотира по всички медии и да си продава "безплатните" и задължителни ваксини по 15 дозата.
10
7
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
американофенчета що така протестират на запад,нали са им високи заплатите и всичко им е наред?
9
3
 
35
 
! ќтговори
ƒ-р —еверина преди 1 година
» в —еверна ≈вропа започна и тече погром на здравната система заради местни частни интереси и и глобално-либерални повели и извращени€!!! ѕроцеса е в ц€ла ≈вропа и не е случаен!