Френските вериги свалят цените, за да ограничат инфлацията

Артикулите ще носят лого с френското знаме и лозунг "антиинфлациoнно тримесечие"
6 мар 2023 21:30, Анисия Иванова
72
Френските вериги свалят цените, за да ограничат инфлацията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговците на дребно във Франция се съгласиха да предложат възможно най-ниските цени за основни хранителни продукти, за да помогнат на домакинствата да се справят с нарастващата инфлация, каза френският министър на финансите Бруно Льо Мер в понеделник.

Веригите супермаркети ще понесат удар върху печалбите си в размер на няколкостотин милиона евро чрез намаление на цените на продуктите по време на тримесечна кампания, каза той. Засегнатите артикули ще носят лого с френското знаме и лозунга "антиинфлациoнно тримесечие".

"Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани", каза Льо Мер на пресконференция. "Борбата с инфлацията е работа на всички".

Най-големият скок на цените от едно поколение се превръща във все по-голямо предизвикателство за френския президент Еманюел Макрон, който вече е изправен пред масови протести заради плановете си за основен ремонт на пенсионната система.

Въпреки че бяха похарчени огромни суми за овладяване на първоначалния шок от цените на енергията, който започна в края на 2021 г., стресът върху публичните финанси наложи известна подкрепа да бъде прекратена. Хранителната инфлация е още по-сложна, тъй като правителството не може лесно да се намеси, както на пазарите на електроенергия и природен газ.

Миналия месец министрите рекламираха „антиинфлационна кошница“, която ще действа като хармонизиран индекс за потребителите, за да сравняват цените, но идеята беше отхвърлена след разговори с търговците на дребно.

Главният изпълнителен директор на Carrefour SA Александър Бомпард, един от няколкото ръководители на търговията на дребно, застанали редом с Льо Мер в понеделник, каза пред репортери, че намаляването на цените ще бъде решено от отделни вериги и ще се отнася главно до собствените марки, където има най-голяма свобода на действие.

"Мерките, предприети от различните търговци на дребно, са различни по своята същност, защото има принцип на свобода за търговците на дребно да могат да предлагат най-ефективните промоции за клиентите“, каза той.

Акциите на Carrefour и конкурента Casino Guichard-Perrachon SA паднаха с повече от 1% след съобщението в Париж.

В съседна Испания, въпреки намаляването на данъка върху добавената стойност на няколко хранителни продукта през януари, премиерът Педро Санчес е под натиск да направи повече, тъй като инфлацията на храните надхвърля 15%. Неговият младши коалиционен партньор, крайнолявата партия Unidas Podemos, миналата седмица поиска таван на цените на храните и отстъпка от 14% за 20 основни артикула.

Целият анализ на
сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До коментарист 1.Аз цивея във Франция от 12 години и те каня да посетиш Франция,за да се убедиш,е това тук е катун,а не държава.Апропо,преди Франките,които са РОМИ ЕВРЕИ(КАКТО И ГЕРМАНЦИТЕ!) да окупират Окситания,същата бе БЪЛГАРСКА.Днес във Франция няма ГАЛИ. Франция е СВЕТОВНАТА СТОЛИЦА НА РОМИТЕ! Моля,телефонът ми е 0033 780377558 Веселин Радославов Димитров(Ейси)
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали не било пазарно да има таван и намеса на държавата? Какво стана бе спекулативни мишоци?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10. Тва само по нашите медии го има. За да се радваме, че и други има зле и да не се вълнуваме.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А домакинствата на запад защо не могат да се справят? Защо са бедни на запад?
9
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто свалиха Продължаваме Промяната, всичко поскъпва рекордно. Кирил трябва да се върне! Само той може да оправи миззерията на руския Гълъб и слугата на Кремъл Радев.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не и в България. Те да не идват от Русия стоките бе ? Съвсем сте изперкали.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4. Не моа ти разбера молитвите ? Искаш Президента ли да определя цените ? Какво искаш ?
6
8
 
3
 
! Отговори
Не и в България преди 1 година
Тука правителството на Гълъба се управлява директно от Масква и има нареждане за свръхнадценка за да има печалбици за РуZZия. Някой трябва да плаща за ваенната аперация. Влизате в магазина, плащате за руски патрони. Не е ли ясно?!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шом ги свалят и няма дотация от държавата значи не са били реални
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите стоки,носят логото"ушата промяна" Маамичката ти и лецемерна,жив да те одерем пак малко ще е!
3
4
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Уважаеми читатели на коментарът ми,във време на война разумните пазаруват от враговете си,а не от вътрелният малцинствен чужд враг! Запомнете това! Ако искам да ям читави домати ,например,във Франция,си ги йуоувам от търците и арабите,защото те са окупатирите!!!Що се итнася до френските продукти,то Ви казвам,че ако си купите *френско" половината пържола ще придобие състояние на водно изпарение.Във Франция няма качество.Нито французи.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Carefur Intermsrche Super U E'lecler френски вериги е по евтино от България и в България няма нито една верига от по горе изброените Френски вериги виж в Румъния има поне 2 от изброените вериги маркети значи и те печелят
1
4
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Ама там има държава