На 98 години си отиде ветеранът в италианската политика Джорджо Наполитано

Той беше смятан за гарант на стабилността във време на хронични сътресения
23 сеп 2023 07:13, Нели Христова
16
На 98 години си отиде ветеранът в италианската политика Джорджо Наполитано
Снимка: БГНЕС

Италианските политици отдадоха почит в петък на бившия президент Джорджо Наполитано, ветеран от няколко правителства, който почина на 98-годишна възраст.

Известен със своята умереност и държавническо мислене, Наполитано беше смятан за гарант на стабилността във време на хронични сътресения в италианската политика.

Бившият лидер на Комунистическата партия беше държавен глава в редица правителства в периода 2006-2015 г.

Министър-председателят Джорджия Мелони поднесе "най-дълбоките съболезнования" на кабинета си на семейството на Наполитано.

Настоящият президент на страната Серджо Матарела заяви, че Наполитано е водил "важни битки за социалното развитие, мира и прогреса в Италия и Европа".

Папа Франциск в телеграма до вдовицата на Наполитано изрази почитта си към човека, който според него е посветил кариерата си на запазването на "единството и хармонията" в страната си.

Роден през 1925 г. по време на управлението на Мусолини, Наполитано се присъединява към комунистическа съпротивителна група на 17-годишна възраст, след което се присъединява към партията през 1945 г. и е избран за депутат през 1953 г.

След разпускането на Комунистическата партия Наполитано се издига на върха на италианската политика с помощта на Демократичната партия на левицата. Той е избран за президент през 2006 г. и заема поста държавен глава в период на хронична политическа нестабилност.

Въпреки че планира да се оттегли след първия си мандат през 2013 г., неубедителните парламентарни избори принуждават Наполитано да се върне на поста до оставката му през 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Помня че италианците имаха и друг президент Алесандро Пертини, който живя над 90 години, при това дълго време е лежал в затвора преди втората световна война
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джорджо Наполитано осигури стабилност на Италия, както правят комунистите.
11
1
 
3
 
! Отговори
жалко преди 7 месеца
Могъл е още години да си поживее.
10
4
 
3
 
! Отговори
Токмаков преди 7 месеца
Винаги съм се питал - Защо тия живеят по 90 и нагоре години а обикновените хора си отиват млади!? Въобще на кого служи здравеопазването! Определено служи на определени от рода на този за извличане на огромни печалби. И все пак парите или здравеопазването са причината за дълголетието на подобни типове.Но има и трето ние работим творим създаваме а на тия всичко им е наготово. Дали това не е причината!??
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бог да прости този ветеран в политиката!
8
5
 
4
 
! Отговори
Този беше преди 7 месеца
Последният комунист
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дърт *** на 90 години бил президент с памперса :)))
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на Джорджо.Доживя и войната на Путин.
5
5
 
5
 
! Отговори
4 преди 7 месеца
От плеядата велики личности на социализма като ,Жан Жорес,Енрико Берлингуер,Морис Торез,Палмиро Толиати,Георги Димитров,Ла Пасионариа,Белоянис и много други!И сега израстват значими личности на най-великата социална идея на човечеството!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре е по повод *** на значими полтици да се напише нещо повече за истинското състояние на държавите и обществата във времето, кохато те са нуили активни. Защото поколенията се отминават. И както в Украйна възпитават децата в бандеровщина, а не в истината, подобно и у нас младите поколения са с рехави и често абсолютно неверно предстваи за света и сега, и съсем до скоро. Даже съпругата на Крил Петков е с манджа в главата.
3
1
 
5
 
! Отговори
актуален въпрос преди 7 месеца
Управлението на комунистическата партия комунизъм ли е?
2
5
 
4
 
! Отговори
България е преди 7 месеца
Старчески дом за комунисти
1
3
 
3
 
! Отговори
Партия22Септември преди 7 месеца
R.i.p. Джорджо Неаполитано