Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение

Нито един представител на протестиращите енергетици и миньори не се яви на среща с него
1 окт 2023 17:24, Анисия Иванова
362
Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение
Снимка: БГНЕС

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми, заяви премиерът Николай Денков.

Той организира среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите. "Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика".

Още по темата

Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година.

Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът е категоричен - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. "Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
9
 
! Отговори
Експерт преди 8 месеца
Започналия спад на жизнения стандарт който набира скорост е в името на спасяването на плaнетата от климатичните промени. Така ние от ЕС ще спасим планетата не ЕС, а планетите на Русия, Китай, Южна Америка, Африка Индия, Северна Корея няма да могат да спасят техните планети защото не изпълняват Зелената сделка и децата им няма да доживеят до 40 години.
193
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
Когато се затварят ТЕЦове,парите от Европа трябва да стигнат да се произведе точно толкова енергия , колкото ще бъде изгубена.И в същите региони ,където са били ТЕЦовете.И при същата заетост.Съмнявам се ,че е така.Иначе щяха да ни покажат документите,които изпратиха полунелегално в Брюксел
192
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тия *** ли си плашите, я ги разчиствайте. Да ходят да разглобяват кочините, дето се правят, че работят
191
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Намаляването на потреблението ще бъде постигнато чрез многократно увеличаване на данъците и акцизите върху "опасните" продукти от гледна точка на въглеродната неутралност, което да ги направи недостъпни за по-голямата част от населението (богатите дори няма да забележат няколкократно увеличение на разходите за храна или бензин за личните им автомобили).
190
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
простите еурохатлантици- разберете - първо слизаш от клона и се качваш на нов и тогава режеш стария
189
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия разполага с изобилие от енерги, ресурси и продоволствия. В Русия винаги ще имат изобилие от месо, яйца, зеленчуци и плодове и качествена храна достъпна за всички, винаги топлото и бензина ще бъдат достъпни за всеки руснак. Русия е едно от най-безопасните и сигурни места за живот.
188
1
 
8
 
! Отговори
А преди 8 месеца
Ще има решение за оставка.
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може би мащабът на падането стандарта на живот с цел да спасим планетата няма да е толкова голям, колкото обещават привържениците на зеления дневен ред, но това също е известен психологически трик - тези, които бяха заплашени от смъртно наказание, няма да протестират, а радостно ще въздъхнат с облекчение, след като получат 15 години затвор.
186
2
 
8
 
! Отговори
зелената енергия преди 8 месеца
е бошлаф работа......................само с фотоволтаици и ветрогенератори не може да има устойчива енергетика...........без ядрена енергетика и държавни ТЕЦ-ове идва края на БГ-енергетика!!!
185
2
 
12
 
! Отговори
Защо преди 8 месеца
Франция има толкова много ядрени централи и е готова да праща армия и наемници от френския легион в Африка за да продължи да краде уран от Африка и бившите си колонии............а България се отказва да развива ядрена енергетика с лека ръка и подарява ядрени реактори на чужда държава-Украйна???
184
12
 
2
 
! Отговори
Ей, тероретата преди 8 месеца
Освобождавайте пътищата. Вола рие и на гърба си го хвърля. Идва утре. Как мислите? Евроазиятците, към които ви тласкат комунистическите казионни синдикати и проруските партийки, ще ви приемат ли на равно с Пекин и Сеул?!
183
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелената енергия не стига за потреблението на България. През зимата зелената енергия ще е като кон за зелена трева. Отпадъците от фотоволтаиците, перките с изтекли компоненти не се рециклират. Заравят ги в България. Бобокови питайте за перките и къде ги заравят отпадъците от ЕС.
182
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой "компетентен умник" да обясни какъв е смисъла да не се водят разговори между протестиращите и кабинета? Явно целта е съвсем друга...........
181
3
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 8 месеца
Глобалистите: 1980 година - до 10 години Киселинните Дъждове ще Унищожат Растенията а с тях и Живота на Земята, 1990 години - до 10 години всички ще сте Умрели от СПИН, 2000 години - Озоновата Дупка до 10 години ще Погуби Земята, 2010 години - Глобалното Затопляне до 10 години ще Убие Планетата, 2020 години - до 2 години Всички ще сте Умрели от КОВИД и така - Едни от Измамите си Живеят като Царе и Императори от Поколение, а Други им Верват и им Плащат с Труда си - стара Схема, още от Църквата!!
180
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Атомната енергетика също не можем да развиваме, според Брюксел атомната енергия не била зелена.
179
3
 
6
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
хммм, не ка помисля кои държави нямат енергетика? Африка....., и са много добре, денонощно тренират плуване в С море.... ТЖ построи за 10 г 6 реактора, за 13 г БМБ и демократите с ЕС и ЕНП закриха два, затриха два и ги продадоха, толкова за ценностите и бъдещето, което явно ще е тъмно буквално и скъпо, много по скъпо
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
само оставка е решението - всичко друго е измама
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
защо бре американоблизачи германия разкрива нови рудници а в бълтгария се затварят - не вярвайте на тоя см-радливец и цялата клика- см-ърди даже от екрана - лъже не му вярвайте - допуснете ли да ви измами сте свършени
176
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелената енергия е най-добрата енергия, но пpocтите копейкаджии не могат да го разберат това нещо.
175
2
 
13
 
! Отговори
Денков преди 8 месеца
уж е физикохимик, но не разбира нищо от енергетика..............за мен той е слаб учен и слаб премиер, написал незначителни дисертации и публикации за сапуните и детергентите.................но това не е най-лошото, най-лошото е че той е слуга на чужди интереси............на интересите на САЩ и Турция!!!