√лавчев: ќтчита се ключовата рол€ на Ѕългари€ на »зточни€ фланг на Ќј“ќ

“ой разговар€ и с министър-председател€ на –—ћ ’ристи€н ћицкоски
10 юли 2024 21:56, јниси€ »ванова
86
√лавчев: ќтчита се ключовата рол€ на Ѕългари€ на »зточни€ фланг на Ќј“ќ
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/EPA

 лючовата рол€ на Ѕългари€ на »зточни€ фланг на Ќј“ќ беше във фокуса на разговора на премиера ƒимитър √лавчев с американски€ президент ƒжо Ѕайдън. ѕред журналисти днес министър-председател€т даде подробности за разговора им във ¬ашингтон, който се проведе в рамките на честването на 75-годишнината от създаването на јлианса. ѕотвърдих, че Ѕългари€ е надежден и ло€лен съюзник в Ќј“ќ, а от сво€ страна президентът Ѕайдън каза, че имаме много ключова рол€ на »зточни€ фланг на јлианса, посочи √лавчев. “ой определи като признание фактът, че Ѕългари€ поименно присъства и в речта на американски€ президент, съобщиха от правителствената пресслужба.

ћинистър-председател€т ƒимитър √лавчев акцентира още върху най-глобалната тема, обект на обсъждани€ между лидерите на —рещата на върха във ¬ашингтон, а именно - как Ќј“ќ да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на вс€ка страна членка. ƒруга централна тема е подкрепата за ”крайна. √лавчев припомни, че Ѕългари€ оказва помощ на  иев от началото на войната, а помощта на јлианса като ц€ло е базирана на международното право и документите на ќрганизаци€та на обединените нации.

— президента «еленски сме се срещали на множество форуми напоследък, като започнете от √ермани€, Ўвейцари€, последни€ ≈вропейски съвет, и тук ще се срещнем с него. “ой знае, че може да разчита на Ѕългари€ като поддръжник на ”крайна, за€ви още министър-председател€т. √лавчев подчерта, че българската подкрепа за  иев е съобразно решени€та на Ќародното събрание.

¬ъв ¬ашингтон премиерът ƒимитър √лавчев разговар€ и с министър-председател€ на –епублика —еверна ћакедони€ ’ристи€н ћицкоски. Ѕ€хме на едно мнение, че тр€бва да се на намали напрежението в говоренето, отбел€за √лавчев. —поред български€ премиер отношени€та между двете страни тр€бва да се нормализират и да се върнат в руслото от 2017 година, когато беше подписан договорът за добросъседство.

ѕремиерът ƒимитър √лавчев беше категоричен също, че изисквани€та за членство в ≈— тр€бва да се спазват. Ќашата позици€ е общоевропейска - държавите кандидати за членове на ≈вропейски€ съюз тр€бва да спазват изисквани€та, които са към всички, за€ви още той.

¬ рамките на —рещата на върха на Ќј“ќ премиерът ƒимитър √лавчев разговар€ също с френски€ президент ≈манюел ћакрон, с германски€ канцлер ќлаф Ўолц, с турски€ президент –еджеп “айип ≈рдоган и с албански€ премиер ≈ди –ама.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


86
ќще от ≈—
„асти от —ицили€ остават без вода, принудени са да връщат туристи
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
71
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
ј √лавоча педерунгелев н€ма ли, кой да му об€сни, че пенделски€т му *** не е сложен там затова да което го ползва.
70
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
Ќие сме на южни€ фланг не ни тикайте срещу –уси€ ако обичате. ћожеме да участваме с кеф в смазването на “урци€,ако ни нападне.
69
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
√лавоча може да е сред първите разстрел€ни мър**, когато настане време разделно.
68
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
Ќе знам българите как не ги притесн€ва това, че √ламчев е подписал "неотменни€т път на Ѕългари€ към Ќј“»!". “ова, ако не ви плаши, не знам какво... да не говорим, че всичко друго е засекретено и не е €сно още колко поразии и "ангажименти" сме поели.
67
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
—траховити€т българки флот ще потопи всичко руско плуващо в „ерно море. ўе започне с рускините в ѕоморие, като се над€ва основно на мъртвото вълнение.
66
0
 
4
 
! ќтговори
ќбективен преди 1 седмица
ћуми€та, √онзо и √аргамел ... 3 в 1.
65
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
 какъв "източен фланг" го гони този?? Ќа √рубер от √е——тапо ли се има? ћного неадекватен индивид! „уд€ се как може да стои повече от 2 месеца. “ова е напълно съсипващо за имиджа на страната ни и ще има дългосрочни последстви€.
64
0
 
6
 
! ќтговори
емо преди 1 седмица
на димитър главчев как не му омръзна да прави чупки в кръста спр€мо борисов и евро-атлантическите господари и да поема ангажименти, изпълнението на които не зависи от него. а на българофоба - евроатлантик под номер 69 ще кажа, че българи€ не е русофилска дупка, а страна, получила държавността си от руси€, ко€то е изградила държавните институции и ни е оставила да се развиваме. затова сме й признателни.
63
0
 
6
 
! ќтговори
баба мара преди 1 седмица
не искаме ключова рол€ искаме референдум за нато и ес искаме мир и разбирателствопо света и всичко това без нато и сащ те са световното зло и ние н€маме с т€х никакваработа
62
9
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
ƒано затри€т та€ русофилска дупка, дето и вика Ѕългари€
61
5
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
ѕутараната ще вземе един американски кол в г.. . «аслужил си го е
60
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
*** ще €де дървото, то€ *** долен
59
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
Ѕил се срещал със «еленски само дето нито «еленски е легитимен президент в момента с отдавна изтекъл мандат нито √лавоча става за премиер че даже и за външен. “акива са на мутрата избраниците никой не е по умен от него а знаем той какъв мозък е.«ащо не попита √лавчо Ѕайдън знае ли в ко€ част от света се намира Ѕългари€?
58
0
 
17
 
! ќтговори
други€ гробар на Ѕ√ преди 1 седмица
» този изтъргува Ѕългари€ и българите. Ќ€ма по-*** народ от българси€. —клонили сме глава и все едно не виждаме казана с вр€щата отрова, в който ще ни натикат всички. ѕоне заради децата си тр€бваше да се изправим с камъни. брадви, огън и оръжие срещу у родите в Ќародното събрание. —рам и позор пред децата ни, пред истори€та ни.
57
0
 
7
 
! ќтговори
анонимен преди 1 седмица
и каква ключова рол€ имаме с магарешки каручки и прашки...
56
0
 
13
 
! ќтговори
√лаванака преди 1 седмица
‘ащам бас,че дърти€ памперс ƒжо точно след 10 секунди е забравил за нашето гов.едо. јма и главанака е много грозен бе. ћъчи се да бъде любезно ухилен,ама гримаса на куче-поми.ар,как може да изглежда достойно? ѕо ми прилича на Ўибек готов за —в.ир.ka ха ха ха....
55
0
 
11
 
! ќтговори
на гла‘чев преди 1 седмица
са му връчили списъкът със задачите които тр€бва да изпълни, естествено всичките в наша вреда ама иначе си друго да те потупат по наведената гърбина, нали послушно куче.
54
1
 
15
 
! ќтговори
тримата глупаци преди 1 седмица
чуд€ се кой от т€х е по, по , най.
53
0
 
14
 
! ќтговори
абе преди 1 седмица
интересно ми е как ще накарат народа да се бие за украинските бандити...ами той ще хване гората, партизанлък, хайдутлук....
52
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
 ато ци рей между бузите м€за