Ето къде може да гласувате в чужбина

Материалите са пристигнали в почти всички държави
25 май 2019 16:55, Нели Христова
11
Ето къде може да гласувате в чужбина
Снимка: Reuters

Общо 191 избирателни секции зад граница ще бъдат открити за Евроизборите утре, съобщиха от Министерството на външните работи. Изборните материали са пристигнали в 190 от тях и вече пътуват към последната - в Техеран. Пълният списък с адреси може да бъде открит на страницата на МВнР.

От МВнР напомнят, че правото да упражнят своя глас в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава - членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Гласуването се извършва в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.
Избиратели без настояща регистрация у нас или в друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци.
Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите /например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС/, че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.
Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право

да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате, напомнят от МВнР.

Изборният ден извън страната започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.

От МВнР напомниха и, че журналистите ще могат да снимат в изборните помещения зад граница само с разрешение от СИК и ЦИК. Ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства ще решават дали да допуснат до територията на мисиите ни представители на медиите за заснемане на избиратели извън изборните помещения. Служителите на Министерството на външните работи няма да коментират изборния процес. При необходимост от коментари медиите следва да се обръщат към представители на СИК и ЦИК, от чиято компетентност е изборният процес.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
ГЛАСОПОДАВАТЕЛ преди 10 месеца
ЗАЩО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ СМЕ СЕ ЗАТИЧАЛИ ДА ГЛАСУВАМЕ
А ЗА ЧУЖБИНА:
ПОСТОЯНЕ АДРЕС + НАСТОЯЩ АДРЕС НА ПОВЕЧЕ ОТ 3 МЕСЕЦА ЧЕ СИ В ЧУЖБИНА
ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СИ КУПЯ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ + 2х 10 лв НА ГРАО ЗА ДОКУМЕНТИТЕ
ДЕЙСТВИТЕЛНО НЕ СТЕ НОРМАЛНИ
ПЪЛНИ ИДИОТЩИНИ
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ-НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА НА УПРАЖНЕНИЕТО : ДА НЕ ГЛАСУВАТ ОТ ЧУЖБИНА !!!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЗ ЗА ПО "УМНИ" ОТ МЕН НЕ ГЛАСУВАМ
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и като гласувате какво ще направите - едно НИЩО. само промити зомбирани мозъци си вярват че нещо ще се промени. Колко върви между другото един глас, 10-15 лева? Някой продал ли си е душата вече да каже дали си заслужава да изгоря 200-300 калории да се разкарам до секцията?
5
2
 
4
 
! Отговори
луд козар преди 10 месеца
Къде.. Къде.. Във "ЖОПЕ"
4
3
 
2
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 10 месеца
БГ Е МНОГО МИЛА СПРЯМО ОЛИГАРСИТЕ.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой по умен от мен може ли да ми обясни защо и за кои да гласувам. Каква полза имаме от това че ще пратим няколко Сеяндура на 17 000 евра заплатка. Досега предишните като Дуду.ка каква полза допринесоха за народа ни с какво разбрахме че вече 12 години сме в ЕС. Освен по високите цени на тока парното и храната. Затова ли да ги пращаме в ЕП за да мизеруваме с по 100 евро пенсии и 300 евро заплати. Някой ако има логичен отговор да пише.
2
1
 
7
 
! Отговори
Taliban преди 10 месеца
АКО СА СИ ПОВЯРВАЛИ ЧЕ СА СИ ПОДРЕДИЛИ ЖИВОТА ЖАЛКО. САМО ЛИНЧ.
1
4
 
9
 
! Отговори
Bg izmet преди 10 месеца
НИКОЯ ПАРТИЯ НЯМА ДА МИ ПЛАТИ ЗА РЕАЛНО ГЛАСУВАЩ. НЯМА ДА СИ ИЗНОСВАМ ОБУВКИТЕ ДО УРНИТЕ. ИМАТ СИ ГЛАСУВАЩИ.