При трета сливица – проблеми и лечение

Може да доведе до сънна апнея
15 мар 2014 14:52, Румяна Тасева
1
При трета сливица – проблеми и лечение
Източник: Reuters

Третата сливица представлява струпване от лимфна тъкан, намираща се високо в гърлото зад или над другите две анатомични сливици. Основната функция на тези сливици е да произвежда антитела срещу налични вирусни и бактериални инфекции по горните дихателни пътища в детска възраст. В периода между 3 и 7-годишна възраст третата сливица нараства, дотолкова че да се осъществява адекватна защита срещу попадащи инфекциозни причинители по горните дихателни пътища. В юношеската възраст нормално тази сливица изчезва или се смалява до незначителни размери.

Когато третата сливица се възпали, предвид анатомичното й разположение, тя създава известен дискомфорт у пациента и нарушава нормалното дишане или чуване, посредством запушване на носовия канал, както и евстахиевата тръба в ухото. Ако инфекцията остане нелекувана, третата сливица може да запази тези си големи размери, което да се съпровожда с клинична картина на сънна апнея. Това е фазово дишане, при което пациентът спира да диша за няколко секунди през нощта.

Навремето при първите възпаления в сливиците се е пристъпвало към радикални методи за лечение и се е правила пълна тонзилектомия - оперативно изрязване на сливиците. В днешни дни, специалистите по Ушни, носни и гърлени болести споделят, че сливиците трябва да се лекуват, когато са възпалени, за да може да запазят максимално много своята имунна функция на протектор срещу вирусни инфекции на горните дихателни пътища. 

Хората, претърпели оперативно отстраняване на сливици, споделят, че при първите и най-чести симптоми на инфекции на горни дихателни пътища, много често претърпяват усложнения, при които инфекциите се разпространяват надолу по хода на трахеята и бронхите. Сред най-честите усложнения при такива пациенти се отбелязват острите трахеобронхити и остри или хронични синузити.

 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето такива статии са интересни и полезни. Не преповтарят в няколко реда само познати неща, а обясняват на разбираем език проблеми, срещани в почти всяко семейство.