Мъж от Рила с положителен резултат за бруцелоза

Ял млечни продукти, домашно производство
3
Мъж от Рила с положителен резултат за бруцелоза
Снимка: Reuters, архив

Млад мъж от Рила е дал положителен резултат за бруцелоза, съобщи "Фокус". Това стана ясно по време на извънредното заседание на областната епизоотична комисия.

Човекът е собственик на животновъден обект за отглеждане на биволи. Получил е оплаквания още през април, търсил е помощ при личния си лекар и при специалисти. Лекуван е за пневмония, след което е изпратен в болницата в Благоевград. От там го насочват за лечение в София и за изследване в лабораторията за особено опасни инфекции, където е установена болестта и е лабораторно потвърдена.

Още по темата

"Той казва, че не консумира млечни продукти от фермата, а ги купува от търговската мрежа. Консумирал е обаче млечни продукти, когато е бил на гости на семейство в град Рила, които са били собствено производство. Издирваме хора, които имат подобни оплаквания или са контактували с животни. Днес сме изпратили девет кръвни проби в лаборатория в София, чиито резултати ще станат ясни в понеделник", обясни д-р Красимира Панчева от Регионалната здравна инспекция.

Взети са кръвни проби и от семейството, на което заболелият е бил на гости. При проведеното проучване в града, хора са съобщили, че е имало доста случаи на аборти при кози. Последният случай на човек с бруцелоза в областта е бил преди няколко години, когато мъж се е завърнал от работа в Гърция и е бил заразен.

Междувременно Българската агенция по безопасност на храните предприе мерки за ограничаване заболяването  по животните, съобщиха от агенцията. След лабораторни изпитвания на взети проби от 15 кози, отглеждани в 3 животновъдни обекта в град Рила са получени положителни зa бруцелоза резултати. Животните ще бъдат умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж. Ще бъде извършена дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с болни животни.

Забранява се придвижването и клането на животни в и от града. Прави се епизоотично проучване за установяване на източника на инфекцията. Извършва се инвентаризация на всички животни на територията на Областна дирекция по безопасност на храните Кюстендил и проследяване на придвижването на животните от началото на годината досега.

Наличното мляко и млечни продукти собствено производство от болните животни ще се унищожи с цел предпазване от заболяване на стопаните. Млякото, добивано от животните от град Рила, които не са показали положителна реакция към теста за бруцелоза може да бъде използвано за лична консумация след сваряване и за производство на сирене в домашни условия с период на зреене най-малко 60 дни.

Млякото предназначено за преработка в млекопреработвателни предприятия, да бъде използвано при спазване изискванията на европейското законодателство за определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход. Жителите на Рила и населените места в граничните общини ще бъдат запознати с клиничните прояви на болестта и начините за предпазване от заразяване с бруцелоза на животните и хората.

От БАБХ апелират фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари