Хрема и запушен нос – какво ги причинява?

И някои други симптоми, съпътстващи състоянието
Обновена: 25 яну 2016 20:47 | 25 яну 2016 20:47, Eкип на Puls.bg
2
Хрема и запушен нос – какво ги причинява?
Източник: Reuters, архив

Острият ринит е възпаление на лигавицата на носната кухина. Води до отделяне на обилно количество секрет и затруднява дишането през носа. Най-често е следствие на остро протичаща вирусна инфекция, а по-рядко причина е бактериален или гъбичен причинител. В някои случаи инфекцията може да засегне и синусите и да предизвика синузит.

Най-честите причинители са риновирусите, грипните, както и някои аденовируси. Те водят до възпаление по-често, когато има някаква предиспозиция, тоест продължително излагане на ниски температури –простуда, намаление на имунитета, както и някои хронични заболявания – диабет, прекаран инфаркт и други.

Какви са симптомите на това състояние?

В рамките на един до три дни продължава инкубационният период, в който болните са заразни, но са безсимптомни. Той се последва от обща отпадналост и чувство за сухота в носа. Постепенно температурата се повишава и започва чувство за тръпнене по тялото – треска.

В носа може да има усещане за чуждо тяло, а в очите – парене, сърбеж и дразнене. На фона на общата отпадналост се появява главоболие, намален апетит и поддържане на субфебрилна температута ( около 37 – 37,5 градуса).

Повече за хремата и запушения нос може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това наистина е Дейвид Камерън :)
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на снимката не е Дейвид Камерън. Настинал е при посецението си в БГ - под мъдрото ръководство на бащицата? Той бащицата цялата държава раболя пака каво оства за Камерън .....