Парченце шоколад за здраве, красота... и удоволствие

Учените успокояват – шоколадът подоборява функциите на мозъка
23 фев 2016 20:05, Боряна Павлова
11
Парченце шоколад за здраве, красота... и удоволствие
Снимка: архив Reuters

Американски учени имат отлични новини за почитателите на шоколада - той подобрява когнитивните функции и предпазва от нежеланите възрастови изменения, съобщи в. "Дейли телеграф".

Шоколадът е свързан с по-добри когнитивни показатели "независимо от другите хранителни навици", показа изследването обхванало 968 души на възраст от 23 до 98 години от Мейн и Сиракюс. Той не само подобрява резултатите на когнитивните тестове, но и зрително-пространствената памет и организиране, работната памет, проследяването, абстрактното мислене и анализа на психичното състояние.

Ползата от шоколада за мозъка се дължи на флаванолите. Те са най-много в черния шоколад. Богати на тях са също чаят, червеното вино и плодове като гроздето и ябълките, пише БТА.

Предишни изследвания установиха, че шоколадът е полезен за сърцето и кръвообращението. Той намалява холестерола и опасността от инсулт и предпазва кожата от слънчево увреждане.

Невробиологът Уел Клоуър дори твърди, че шоколадът помага за отслабване, ако човек остави малко парче висококачествен продукт да се разтопи върху езика 20 минути преди ядене. Това освобождава хормони в мозъка, които сигнализират за засищане и потискат апетита. Ако яденето свърши по същия начин, рискът да се появи желание за похапване по-късно също намалява.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Брегор преди 2 години
Черен шоколад е с над 50% какао, аз гледам също да не е със соев лецитин а със слънчогледов.
6
1
 
4
 
! Отговори
Жена преди 2 години
5, не знам на кое казват истински шоколад, но над 70-75 процента е нещото, на което можеш да кажеш шоколад, а не смесица от квото там им е дошло на ум. Ако си пробвал над 90 процента, то и да искаш повече от парченце трудно би изял. Това е все едно да дъвчеш в устата си току що смляно кафе. Иначе съм съгласна с теб.
5
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
do 6
Коняка е по-сладникав от уискито. Аз не обичам чак толкова сладко като комбинация. Въпрос на вкус.
4
1
 
3
 
! Отговори
razgradski pop преди 2 години
До АТАКИСТ:
Хубав френски коняк ( Hennessy, Courvoisier) и битер шоколад е още по-върховна вкусова комбинация...
3
1
 
5
 
! Отговори
фл преди 2 години
Да , НО става въпрос за истинския черен шоколад (минимум 90% какао) , а не популярните боклуци които са пълни с всякакви изкуствени неща и некачествена захар , съдържащи какао под 30% . За съжаление на повечето хора им трябва да прочетат само заглавието и се хващат моментално на въдицата.
2
3
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
След глътка уиски само отхапвам шоколад- върховна вкусова комбинация!
1
0
 
2
 
! Отговори
да ви е сладко преди 2 години
Хапнете и вие малко шоколад и стига сте правили грешки и ние грешим ,но това не е професия за повечето от нас и до някъде е простимо ,но за журналисти не мога да се съглася.

Спонсорирани публикации


Митове за диабета, застрашаващи здравето ви
Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)