Бежанците са с по-голям риск от шизофрения

Житейският опит е ключов за психическото здраве
16 мар 2016 21:15,
13
Бежанците са с по-голям риск от шизофрения
Снимка: архив, Ройтерс

Рискът за бежанците да бъдат засегнати от сериозно психично заболяване, като шизофрения, е далеч по-голям заради преживените от тях психични травми, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

В група от 10 000 души 12 нови случая на шизофрения се регистрират всяка година сред бежанците, при 8 случая сред мигрантите, които не са бежанци, и 4 случая сред коренните жители, пише БТА.

Изследването на института Каролинска в Стокхолм и Лондонския университетски колеж обхванало 1,3 милиона души, които са родени през 1984 г. и фигурират в националния регистър на Швеция. Здравословното им състояние било следено 13 години. Медицинските досиета на млади шведи, чиито родители са родени в Швеция, били сравнени с тези на мигранти, които са или не са бежанци и произхождат от Близкия изток, Северна и Субсахарска Африка, Азия, Източна Европа и Русия.

"Значително по-големият риск за бежанците показва, че житейският опит е значим рисков фактор за развитие на шизофрения и други психични заболявания", заяви Ана-Клара Холандер от института Каролинска.

"Преследванията, войната и природните бедствия превръщат бежанците в уязвима група, която трябва да се справи с предизвикателства от икономическо и психично естество", допълни Джеймс Къркбрайд от Лондонския университетски колеж.

Изследването ползвало данни, които са регистрирани преди 2011 г. и следователно не са свързани с пристигнали наскоро в Швеция мигранти, много от които са бежанци от Сирия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
не преди 8 години
Те,бежанците, правят секс и деца и освобождават психиката си.Скоро писаха ,че докато чакат в Турция да минат границата на път за ЕС,успели да родят за кратко време 60000 деца .Не са се много разстроили душевно и нека не ги мислим.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанците затова са бежанци ,защото бягат бягат от войната която предизвикаха някои "Велики"сили и знаеха че трябва да бягат в Европа а не в близки до тях страни защото искат да получават без да работят и бяха поканени да не забравяме тази причина.Е тези които поканиха тях ,а нас все още отхвърлят като напаст божия нека им осигурят достъп до блаженните си соц.системи без да тъпчат останалата земя на Европа.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да очакваме, че ще се молят в църкви на Христос ли?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние едно време при визовия контрол като преживявахме през балканите за да се докопаме до ЕсЕс някой мислиши ли ни !!! Аре гет а....
6
4
 
16
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Шизофренията е психическо заболяване, за тези хора няма опасност да се разболеят. Не знам доколко може да се говори за наличие на психика у тях.
5
0
 
15
 
! Отговори
Петков преди 8 години
Това са теории, разбира се. Има и други теории, според които шизофрения развива 2 процента от населението на всяка държава, без оглед на социален статус и пр. Напоследък има данни, че шизофренията се причинява от глутен и казеин - "всяка болест започва от стомаха". Отделно, няма болест "шизофрения", а има група от множество състояния, които за удобство са назовани така, за по-лесното им медикаментозно третиране...
4
9
 
12
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Какви хора сте вие бе?! ***.
3
6
 
16
 
! Отговори
ОПРАСКВАНЕ БРЪЖЕ преди 8 години
бежанците в минитеа жените на магистралатастига да са тясни и здрави
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A v BG nad 50 procenta ot naselenieto sam si govori i smee
1
1
 
29
 
! Отговори
prokurora преди 8 години
Да се прибират по родните си места или да ходят в Саудитска, Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн, там няма да имат проблеми с адаптацията