За отслабване – стойте на светло сутрин

Метаболизмът се влияе от средата, в която човек се храни
2
За отслабване – стойте на светло сутрин
Снимка: Reuters, архив

Нивото на кръвната захар се увеличава под въздействието на ярка светлина, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Те навеждат на мисълта, че метаболизмът може да бъде повлиян от средата, в която човек се храни.

Учени от Северозападния университет в Чикаго заявиха, че не са наясно как светлината влияе върху метаболизма. В случай че тя въздейства върху начина, по който организмът усвоява хранителни вещества, това ще позволи на учените да разберат как фактори, свързани с околната среда, могат да повлияят върху здравето.

Предишни изследвания показаха, че източници на светлина, като смартфони и телевизори, влияят върху съня.
Изследване от 2014 г. разкри, че излагането на светлина сутрин може да помогне на хората да отслабнат.

Все пак незабавен ефект от светлината по време на хранене досега не е наблюдаван, отбелязаха учените.

"Получените резултати свидетелстват, че инсулинът не може да понижи кръвната захар след хранене, съпроводено с излагане на ярка светлина вечер", поясни Айви Чунг от университета.

Изследването обхванало 19 здрави доброволци, които били изложени на обогатена в сините дължини на вълната светлина и на бледа светлина.
Целта била да се установи какво е влиянието на двата вида светлина върху глада за 4-дневен период.

Всички участници били изложени на бледа светлина през втория ден.

След това обаче деветима от тях били излагани на обогатена в сините дължини на вълната светлина в разстояние на 30 минути след събуждането им, а останалите 10 участници - на същата светлина в разстояние на 10 часа и половина след събуждането им. Учените ежечасно събирали данни за глада и съня, а кръвни проби били вземани на всеки 30 минути в разстояние 4 часа дневно, като били изследвени също нивата на кръвната захар, инсулина, кортизола, лептина и грелина.

Всички данни за участниците били сходни, но онези от тях, които били изложени на светлина, докато закусвали, имали по-голяма резистентност към инсулина. Участниците, които били изложени на светлина, докато вечеряли, пък били с по-високи нива на кръвната захар.

"Резултатите за пореден път доказват, че ярката светлина може да повлияе върху метаболизма", каза експертката по неврология Катлийн Рийд от университета.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: светлинакръвна захар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари