Мухалът ни разболява

Говорим за синдром на болната сграда
28 юни 2017 13:15, Eкип на Puls.bg
22
Мухалът ни разболява
Reuters

В понятието мухъл се включват няколко типа гъбични микроорганизми, които се разрастват в големи съобщества и при подходящи условия (топлина, влага) могат да добият внушителни размери. 

Макар повечето видове мухъл да не са опасни за хората, е добре известно, че спорите отделяни от тях могат да породят редица здравословни проблеми при хората с компрометирана имунна система или алергии към прах и полени. Най-често се у тези хора се наблюдават алергични реакции свързани с дихателната система.
 
Ново изследване разкрива, че всички хора – алергични или не, могат да пострадат от престой в помещение с мухъл. Гъбичното съобщество произвежда набор от токсини, които могат да се рапространяват във въздуха.
 
С наличните данни, че над 40% от сградите в Европа проявяват признаци на мухълово развитие, екип френски учени обръща специално внимание на отделяните от гъбичката отрови, наречени микотоксини.
 
За хората страдащи от астма, гъбичните спори само по себе си са оръжие – причиняват възпаления в белите дробове и синусите, водят до кихане, зачервени и сърбящи очи, пристъпи на задух. Тези реакции се причиняват от съединения в хифите и спорите на гъбите, които превъзбуждат имунната система.
 
В публикация от юни 2017 година, поместена в журнала Applied and Environmental Microbiology, екип френски учени обръщат внимание на факта, че и при много хора без алергии и нарушения в имунната система се наблюдава влошаване на общото състояние, познато като „синдром на болната сграда“ (sick building syndrome), чиито признаци се усилват с всеки момент престой в помещение с мухъл.
 
 
 
 

22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вълнаро

не, на костин!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От пулса са го написали правилно, а правописната грешка се е появила в днес.бг. Търсят надъхани спортисти за трафик, това е цялата работа :)
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автор: Eкип на Puls.bg

много неграмотни тия от пулса бе ....
7
0
 
7
 
! Отговори
Мухал е .. преди 1 година
Аууу, този мухал колко е трагичен, чудя се как на гръцките острови има живи местни хора...
6
0
 
28
 
! Отговори
Вълнаро преди 1 година
Този мухАл е близък роднина с вчерашната гАсеница ;) Някой кара само на грАбначен мозАк, а?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеницилин???
4
0
 
26
 
! Отговори
Arwen преди 1 година
Уважаеми редактори, подобно ниво на неграмотност е трудно да се скрие, но използването на спелчек би помогнало донякъде. Мозъчният мухАл не прощава...
3
0
 
17
 
! Отговори
да бе да преди 1 година
от тоя мухАл автора се е сдухЪл нещо.....
2
0
 
23
 
! Отговори
неграмотно преди 1 година
КАДРИТЕЕЕ, КАДРИТЕ ДРУГАРИ! ТАКАВА ВОПИЮЩА НЕГРАМОТНОСТ НАПОСЛЕДЪК / А може би напоследАк/?
1
1
 
35
 
! Отговори
СС преди 1 година
Дами и господа, оправете си заглавието. Пише се МУХЪЛ. :)